Vzdrževanje kolesa

5 nasvetov za vzdrževanje kolesa

Kolesarjenje

Kolesarjenje je zelo koristno in učinkovito, ne samo za namen prevoza, temveč tudi kot oblika telesne aktivnosti. A lahko je še kako nevarno, še posebej, če vaše kolo ni primerno opremljeno in dobro vzdrževano. Kaj lahko sami storite za to, da bo vožnja na kolesu prijetna in predvsem varna? Za vas smo pripravili pet koristnih nasvetov za vzdrževanje kolesa.

1. Očistite in naoljite verigo

Veriga predstavlja enega izmed ključnih delov kolesa. Njena naloga je ta, da poskrbi za prenos moči s pedal na kolesa. Zato mora biti čista in vzdrževana. V primeru, da je umazana in polna zasušene maščobe, boste kolesarili težje, kot bi bilo potrebno.

Dobro jo očistite s sprejem za čiščenje ter posebno ščetko. To storite na približno 1.500 prevoženih kilometrov. Verigo je potrebno ustrezno naoljiti, za kar uporabite posebne spreje, ki so temu namenjeni. Uporabi spreja WD-40 se izogibajte.

2. Preverite delovanje zavor

Kolesarjenje brez dobro delujočih zavor je izjemno nevarno. Zato preverite, če so zavore na svojem mestu in če so morda že obrabljene – takrat jih morate zamenjati. Zavore se morajo dobro prilegati platišču, po gumi pa se ne smejo drgniti.

Zavore na kolesu
Pred kolesarjenjem se prepričajte, da vaše zavore na kolesu delujejo brezhibno.

Pomembna je tudi površina zavor, ki mora biti brezhibna. Nanjo se namreč lahko prilepi košček plastike ali železa, kar zmanjšuje učinkovitost zaviranja. Slabo zaviranje pa je lahko še kako nevarno.

3. Preverite tlak v zračnicah, krmilo ter sedež

Pogosto preverjajte tlak v zračnicah. Zelo rado se namreč zgodi, da na to kar pozabimo. Vsako kolo ima podatek o tem, do kakšne mere naj bosta zračnici na kolesu napolnjeni. Ponavadi se že na prvi pogled oziroma otip dobro vidi, da je zračnica premalo napolnjena. A obenem je potrebno paziti na to, da ni napolnjena preveč. Če doma nimate ustrezne zračne tlačilke, se zapeljite na bencinsko črpalko in uporabite tlačilko, s katero boste lahko dosegli ustrezno številko.

Ne pozabite še na sedež in krmilo. Oba morata biti dobro pritrjena na kolo in se ne smeta premikati. Pomembno je, da sta nastavljena na tako višino, ki ustreza vašemu telesu. Pravilno nastavljena višina bo omogočala prijetno in enostavnejšo vožnjo, manj pa bo trpela tudi vaša hrbtenica.

4. Kolo dobro očistite

Kolo mora biti vedno čisto. Z rednim vzdrževanjem in čiščenjem boste poskrbeli za njegovo dolgo življenjsko dobo. Okvir lahko očistite kar z vodo in milnico, pri čemer uporabite mehko krpo ali gobico. Poskrbite še za čistočo plastičnih delov in sedeža.

5. Večje nepravilnosti naj odpravi serviser

Le vi sami ste odgovorni za tehnično brezhibnost kolesa, zato morate takoj odpraviti vse nepravilnosti v njegovem delovanju. Manjše boste lahko odpravili sami, za večje pa se obrnite na serviserja koles. Priporočljivo je, da svoje kolo na servis odpeljete po zaključku vsake sezone. Tako boste ustrezno pripravljeni na začetek nove.

Za varno kolesarjenje poskrbite tudi s tem, da nosite ustrezno čelado in primerna oblačila ter obutev. Vse to bo še kako prispevalo k temu, da vam bo vožnja s kolesom v pravi užitek!