Nakup kolesarske čelade

Ko pride čas za nakup kolesarske čelade …

Kolesarjenje

Čelado morate vedno zamenjati po morebitni nesreči, obstaja pa tudi nekaj drugih ključnih razlogov za njeno zamenjavo. Ker je nošenje kolesarske čelade povezano s skoraj 70 % manjšim tveganjem za resne poškodbe glave, privoščite sebi in svoji glavi le najboljše.

Sodobne kolesarske čelade so lahko zelo elegantne in udobne, poleg tega pa vključujejo tudi ogromno drugih funkcij. In kako v množici kolesarskih čelad izbrati tisto, ki nam najbolj ustreza?

Začnimo z osnovami. Skoraj vse kolesarske čelade so izdelane na enak način. Sestavljene so iz:

 • zunanje lupine, izdelane iz plastike, nekateri dražji modeli pa uporabljajo ogljikova vlakna za večjo trdnost in čim manjšo težo;
 • notranje oblazinjene podloge, ki je namenjena zmanjšanju sil ob udarcih;
 • dodatnega oblazinjenja, ki je namenjeno udobju.

Čelade imajo tudi poseben sistem zračnih odprtin in nastavljiv sistem za pritrditev.

Izbrati čelado, ki se udobno prilega, je torej vaša prednostna naloga. In kaj je potrebno pri tem upoštevati?

Vrsta kolesarske čelade

Vse čelade imajo primarno funkcijo zaščite glave pred udarci. Vendar toliko, kolikor poznamo različnih vrst kolesarjenja, poznamo tudi različnih vrst kolesarskih čelad. Zato je prvo vprašanje, na katerega si morate odgovoriti, za katero zvrst kolesarjenja kupujete čelado.

Na voljo so vam:

 • Čelade za cestno kolesarjenje, ki so izdelane z mislijo na čim boljšo aerodinamiko in prezračevanje.
 • Čelade za gorsko kolesarjenje, ki so opremljene z vezirji in dodatno pokritostjo zadnjega dela glave.
Gorska kolesarska čelada Uvex Quatro
Gorska kolesarska čelada Uvex Quatro (Extremevital.com)
 • Kolesarske čelade za prosti čas, ki imajo popolno ravnovesje med težo in prezračevanjem.
 • BMX kolesarske čelade, ki imajo značilno obliko in so dodatno odebeljene.
 • Otroške kolesarske čelade, ki so po obliki, potiskih in barvnih kombinacijah prilagojene najmlajšim kolesarjem.

Prileganje kolesarske čelade

Najboljša kolesarska čelada je zagotovo tista, ki se vaši obliki in velikosti glave najbolje prilega. Zato je pri izbiri potrebno upoštevati:

 • Velikost: Če želite izbrati pravo velikost čelade, z merilnim trakom izmerite obseg glave v liniji 2 cm nad obrvmi. Kolesarska čelada se mora tako tesno prilegati glavi, da ostane na mestu brez pomoči sistema za pritrditev.
 • Oblika: Tako kot pri velikostih, ima tudi pri obliki kolesarske čelade vsaka blagovna znamka svojo predstavo o tem, kakšen naj bi bil idealen model. Zato so nekatere čelade ožje, druge pa širše, kar pomeni, da je čelado priporočljivo pred nakupom preizkusiti.
Cestna kolesarska čelada Met Trenta 3K Carbon UAE
Cestna kolesarska čelada Met Trenta 3K (Extremevital.com)
 • Sistem pritrditve: Kolesarske čelade imajo poseben sistem pritrditve s pomočjo trakov, ki se zapenjajo pod brado. Ko so trakovi pravilo zategnjeni, morajo na vsaki strani ušes tvoriti črko V, med trakom in brado pa mora biti za dva prsta prostora.
 • Mehanizem zategovanja: Številne kolesarske čelade imajo poseben sistem zategovanja notranje lupine, ki se nahaja na njenem zadnjem delu. Ta sistem poskrbi za dodatno prileganje, udobje in stabilnost čelade.
 • Sončna očala: Če med kolesarjenjem uporabljate sončna očala, je pomembno, da se le-ta prilegajo tudi kolesarski čeladi. Edini način, da to preverite je, da na preizkušanje vzamete s seboj tudi očala.

Varnost kolesarskih čelad

Danes so vse kolesarske čelade večkrat preizkušene in izdelane v skladu z vsemi varnostnimi predpisi. Da se o tem tudi sami prepričate, poiščite nalepko na notranji strani čelade.

V pestri ponudbi kolesarskih čelad boste zagotovo naleteli na večsmerni sistem zaščite pred udarci oziroma krajše MIPS. Gre za inovativno tehnologijo, ki pomaga preusmeriti sile ob udarcu na takšen način, da so poškodbe glave čim manjše. Tovrstne čelade imajo v notranjosti tanko rumeno podlogo, sicer pa bistvenih razlik napram ostalim čeladam ne boste opazili. Vsekakor pa MIPS kolesarske čelade predstavljajo dobro naložbo, še posebej če ste veliko na cesti.

Prileganje, udobje in vzdržljivost so torej tisti pomembni dejavniki, ki močno vplivajo na izbiro kolesarske čelade. Zato izberite čelado, ki vam bo dolgo služila in je na glavi praktično ne boste čutili.