Napihnjenost

Kaj storiti v primeru napihnjenosti?

Zdravje

Najverjetneje ste se že večkrat počutili napihnjeno, kar povzroča neprijeten občutek ujetih plinov ali povečanega pritiska v črevesju. Ta pogost prebavni simptom povzroča tudi povečan obseg pasu, saj se trebuh zaradi pritiska napne.

Napihnjenost je zelo pogosta, a gre pri večini, ki se z njo spopadajo, na srečo običajno le za kratkotrajno težavo, ki se velikokrat odpravi sama od sebe – morda jo je sprožil obilen obrok ali hrana, ki pospešuje proizvajanje plinov. Vendar je pri nekaterih ljudeh napihnjenost kronična težava, ki povzroča zmerne do hude simptome in negativno vpliva na kakovost življenja.

Navajamo šest nasvetov, kako lahko napihnjenost odpravite ali jo vsaj zmanjšate.

1. Ugotovite glavni vzrok napihnjenosti

Ponavadi je napihnjenost posledica presežka plinov v črevesju. Plini, kot so kisik, ogljikov dioksid, dušik in metan, v črevesje pridejo zaradi požiranja zraka in fermentacije hrane v debelem črevesu. Povečanje plina v črevesju lahko povzroči povečano napetost in napihnjenost.

Do tega lahko pride zaradi uživanja živil, ki vsebujejo spojine, ki se fermentirajo v debelem črevesu, kot so vlaknine, sladkorni alkoholi, zaradi občutljivosti na hrano (občutljivost na laktozo ali fruktozo), zaradi požiranja odvečnega zraka, povečane količine tekočine v črevesju, zaprtja, neravnovesja v črevesnem mikrobiomu ali ekosistemu bakterij, ki živijo v črevesju ipd.

V redkih primerih je lahko napihnjenost simptom hujših zdravstvenih težav, kot so okužbe, okvare črevesja, bolezni jeter ali celo rakava obolenja. Če imate kronično, nerešeno napihnjenost, je pomembno, da čimprej poiščete zdravniški nasvet.

2. Omejite živila, ki povzročajo napihnjenost

Mnogi ljudje občutijo napihnjenost po zaužitju določenih živil, ki vsebujejo velike količine neprebavljivih ali slabo prebavljivih spojin. Te spojine vključujejo netopne in topne vlaknine, sladkorne alkohole ter sladkorja rafinozo in fruktozo.

Stročnice - fižol
Marsikdo začuti napihnjenost po zaužitju stročnic, npr. fižola.

Ko zaužijete hrano, ki vsebuje te spojine, neprebavljene vlaknine in sladkorji končajo v debelem črevesu, kjer jih bakterije fermentirajo, zaradi česar se poveča količina plinov. Čeprav ta živila povzročajo povečano količino plinov, se po njihovem uživanju ne bo nujno vsak počutil napihnjeno. Vodenje prehranskega dnevnika vam lahko pomaga ugotoviti, katera živila vam povzročajo težave.

3. Preverite intoleranco na laktozo

Laktoza je sladkor, ki ga najdemo v mleku. Človeško telo za razgradnjo laktoze potrebuje encim, imenovan laktaza. Vendar večina ljudi, ko doseže odraslost, ne proizvaja dovolj tovrstnega encima za razgradnjo laktoze. Posledično se nastalo stanje imenuje laktozna intoleranca.

Zaradi tega stanja laktoza prehaja skozi črevesje, pri čemer vase potegne več vode, dokler ne doseže debelega črevesa, kjer jo bakterije fermentirajo in sproščajo pline. To lahko povzroči simptome, kot so napihnjenost, bolečine v trebuhu, povečano napihovanje in celo drisko ter bruhanje. Če sumite, da imate intoleranco na laktozo, zmanjšajte vnos mlečnih izdelkov in obiščite zdravnika, ki bo stanje preveril.

4. Poskrbite za redno odvajanje blata

Zaprtje prizadene približno 14 % ljudi po vsem svetu in povzroča simptome, kot so redko odvajanje blata, pretirano napenjanje in trdo blato. Še posebej pa povzroča napihnjenost, saj neprebavljive sestavine hrane dlje časa ostanejo v debelem črevesu in jih bakterije bolj fermentirajo.

Sami lahko simptome zaprtja izboljšate s povečanjem vnosa vlaknin, z zadostno količino tekočine v telesu in z redno telesno vadbo.

5. Poskusite s probiotičnimi dodatki

Probiotiki so živi mikroorganizmi, kot so bakterije, ki ob uživanju koristijo zdravju. Uživamo jih lahko kot posebne pripravke ali v obliki tablet, naravno pa jih najdemo tudi v nekaterih živilih, kot so jogurt, kefir, kislo zelje, kombucha ipd.

Probiotiki proti zaprtju in napihnjenosti
Probiotiki bodo pomagali proti zaprtju in napihnjenosti.

Če se odločite za probiotike, izberite eno vrsto in se je držite vsaj štiri tedne, da ugotovite, ali ima na vaše telo pozitiven učinek.

6. Zmanjšajte porcije obrokov ter omejite slano in mastno hrano

Uživanje velikih količin hrane prispeva k napihnjenosti na dva načina. Prvič, velike porcije lahko raztegnejo želodec in povzročijo kopičenje plinov in trdnih snovi vzdolž črevesja, kar povzroči občutek polnosti in napihnjenosti.

Drugič, če hrana vsebuje neprebavljive ali slabo prebavljive ogljikove hidrate, bo vaše telo proizvajalo občutno več plinov. Poleg tega je bilo ugotovljeno, da velik vnos soli prispeva k zadrževanju vode v črevesju in občutku napihnjenosti, zato svoje obroke solite minimalno.