Smučarska očala

8 nasvetov, kako izbrati ustrezna smučarska očala

Zimski športi

Smučarska očala so eden najpomembnejših delov opreme za smučanje in deskanje na snegu. Vsak smučar ali deskar na snegu vam lahko pove, da slaba vidljivost lahko uniči dan na snegu tako hitro kot slabo prilegajoči se smučarski čevlji ali presladek in mrzel čaj iz edine brunarice v bližini.

Vsa očala za smučanje in deskanje na snegu zagotavljajo osnovno zaščito pred vetrom in mrazom, vendar je poleg osnovnih lastnosti potrebno upoštevati še nekaj ključnih: vrsto leč, barvo/odtenek leč, zamenljivost leč, velikost in prileganje okvirja. Da bi našli ustrezna smučarska očala zase, v nadaljevanju naštevamo osem stvari, na katere morate biti pri nakupu pozorni.

1. Smučarska očala kupite v specializirani trgovini

Poiščite dobro založeno trgovino s športnimi oblačili in opremo ali po očala pojdite kar v specializirano trgovino z optiko. Za nakup opreme boste plačali občutno manj kot na samem smučišču ali smučarskem centru, poleg tega boste imeli več časa za pametno odločitev, izkušeni prodajalci pa vam bodo znali najbolje svetovati.

Nikar torej ne nakupujte v smučarskem središču, razen če je to nujno, saj kakovosti smučarske opreme, sploh očal, tam skoraj gotovo ne boste našli. Obstajajo sicer izjeme, vendar imajo številna smučišča zelo omejeno izbiro in previsoke cene.

2. Za nakup smučarskih očal si vzemite čas

Dandanes je voljo že toliko različnih izdelkov in funkcij, da se je težko odločiti za optimalna smučarska očala. Za pomoč prosite izkušenega prodajalca, ki je že uporabljal različne vrste smučarskih očal in tako ve, katere leče se najbolje obnesejo v katerih razmerah. Če se zdi, da prodajalec ni dovolj informiran ali ni pripravljen odgovoriti na vprašanja, poskusite z drugim prodajalcem ali v drugi trgovini.

Smučarska očala Salomon Aksium Access (2022)
Smučarska očala Salomon Aksium Access (Extremevital.com)

Očala lahko poiščete lahko tudi na internetu, večina večjih proizvajalcev smučarskih očal na svojih spletnih straneh ponuja veliko podrobnosti o izdelkih. Vseeno pa je očala priporočljivo prej preizkusiti v fizični trgovini in šele nato opraviti spletni nakup, ki je morda ugodnejši od nakupa v fizični trgovini.

3. Preizkusite čim več očal

Z dovoljenjem prodajalca očala pomerite, da preverite, kako dobro se leče obnesejo pri naravni svetlobi. Če kupujete prozorne leče za nočno smučanje ali vožnjo, jih preizkusite v temnem prostoru z eno prižgano žarnico. Prepričajte se, da vas očala ne bodo ovirala ob nočni smuki ali pretiranem soncu.

Ne sprejemajte hitrih odločitev, saj vam lahko napačna očala zelo otežijo vožnjo in obenem pokvarijo vaše razpoloženje.

4. Izberite pravi odtenek leč

Pri izbiri leč so pomembni dejavniki vreme, teren in vrsta smučanja ali deskanja. Razmislite, kje in kdaj običajno smučate ali deskate. Ali je smučišče oz. gora sončna zjutraj, popoldne ali ves dan? Ali imate radi gladke proge ali bolj zahtevna območja, kot so neobdelane in negladke površine? Vaš cilj je izbrati odtenek leč, ki bo zagotavljal dobro kombinacijo barvne ločljivosti, kontrasta, zaznavanja globine in zaščite pred utrujenostjo oči, vse z ustrezno prepustnostjo vidne svetlobe (VLT) za dane svetlobne razmere.

Ženska smučarska očala Atomic Count S HD (2022)
Ženska smučarska očala Atomic Count S HD (Extremevital.com)

Preverite barvne tabele leč na spletnih straneh proizvajalcev smučarskih očal. Med številnimi lečami, ki so trenutno na voljo, je težko izbrati, vendar je v preglednicah proizvajalcev običajno navedeno, koliko VLT zagotavljajo odtenki in za katere svetlobne razmere so ti najboljši. Ko izbirate smučarska očala, si najprej oglejte lastnosti leč. Leče so namreč njihov najpomembnejši del – vse ostalo je bodisi podporni sistem bodisi modni dodatek.

5. Zaščitite oči pred bleščanjem

Polarizirane leče zmanjšujejo bleščanje zaradi sončne svetlobe, ki se odbija od pobočij, in so odlične, ko je zunaj svetlo. Vendar pa ob koncu dneva, ko se na snegu pojavijo dolge sence, morda ne bodo idealne, saj so običajno izdelane s temnejšim odtenkom kot večina sončnih leč. Sami presodite, ob katerem delu dneva se najpogosteje odpravite na smučanje ali deskanje.

6. Vztrajajte pri zaščiti pred UV svetlobo

Najpomembnejši žarki, pred katerimi se je treba zaščititi, so UVA in UVB. Prevelika kratkotrajna izpostavljenost UV-žarkom lahko povzroči boleče sončne opekline na očeh. Ob dolgotrajni izpostavljenosti pa lahko UV-žarki trajno poškodujejo vaše oči ter povzročijo sivo mreno in druge očesne bolezni.

Otroška smučarska očala Smith Grom Jr. (2022)
Otroška smučarska očala Smith Grom Jr. (Extremevital.com)

Poiščite kakovostna smučarska očala, ki 100-odstotno blokirajo tovrstne žarke, ki se tudi v oblačnih dneh odbijajo od snega in padajo v oči.

7. Očala naj vam omogočajo dober periferni vid

Novejši modeli z nižjim profilom se bolje prilegajo smučarski čeladi in so videti bolj kul kot tradicionalni modeli z velikimi lečami. Če pa se odločite za nizkoprofilna očala, se prepričajte, da imate z njimi dovolj perifernega (stranskega) vida, nekateri modeli očal ga namreč ne nudijo dovolj.

V idealnem primeru bi morali imeti 180-stopinjsko vidljivost od ene do druge strani, da bi se lažje izognili smučarjem in ostalim na snegu.

8. Naj se vam smučarska očala dobro prilegajo

Vzemite si čas in prilagodite trak očal, da se bo pravilno prilegal glavi. Če je nastavljanje traku za vas popolna muka ali če zaponka ne ostane nastavljena, izbirajte naprej. Prepričajte se, da vam bodo očala ustrezala s čelado ali brez nje.