Palice za tek

Kako uporabljati palice za tek?

Tek in treking

Pri trail teku po strmem terenu lahko uporaba različnih tehnik poveča učinkovitost pri vzpenjanju in spuščanju. Ena od koristnih tehnik vključuje postavljanje rok na stegna, kar pomaga ohraniti ravnotežje in stabilnost med premagovanjem zahtevnih naklonov. Hkrati se lahko med vzponom podpirate s potiskanjem stegen navzdol s svojimi rokami, kar olajša obremenitev nog. Uporabite pa lahko tudi palice za tek.

S sodobnimi materiali, kot so ogljikova vlakna, so tekaške palice izjemno lahke in prenosne. So enostavno zložljive, kar omogoča preprost transport, kadar niso v uporabi. Ko boste med tekom preizkusili uporabo palic, boste še kako cenili njihovo pomoč pri ohranjanju ravnotežja in lajšanju obremenitve med vzponi in spusti. Ta tehnika se namreč izkaže za neprecenljivo pomočnico na zahtevnih poteh in večina tekačev se po prvem poskusu ne vrne več k teku brez palic.

Kdaj uporabiti palice za tek?

Tekaške palice so izjemno uporabne, saj pridejo prav v različnih situacijah.

  • Pomagale vam bodo prihraniti energijo pri teku ali pohodu po strmih vzponih.
  • Ko tečete po hribovitem terenu, vam lahko dodatna moč, ki jo zagotavljajo roke, pomaga teči hitreje in učinkoviteje.
Tekaške palice Black Diamond Distance FLZ
Tekaške palice Black Diamond Distance FLZ (Extremevital.com)
  • Pri spustu se lahko s palicami izognete oviram, ohranite ravnotežje in varno upočasnite.
  • Na skalnatem terenu pazite, da se palice ne ujamejo med skale. Če se zataknejo, se lahko zlomijo, zlasti je to nevarno pri palicah iz karbona, ki so navadno nekoliko bolj krhke.

Kako uporabljati tekaške palice?

Za učinkovito uporabo palic morate pravilno uporabljati trakove. Roko položite skozi trak od spodaj navzgor, nato pa primite za ročaj. Trakove boste lahko močno potisnili navzdol, hkrati pa mora vaša roka ostati sproščena. Pri uporabi tekaških palic je nujna tudi dobra sinhronizacija.

  • Na njihovo uporabo se najprej navadite in šele nato odpravite na tek.
  • Hodite normalno, brez uporabe palic, s spuščenimi rokami ob straneh.
  • Normalno nihajte z rokami ob telesu.
  • Vpeljite v to gibanje še palice z enakim naravnim zamahom.
  • Ko boste z nogo stopili naprej, se bosta dvignili nasprotna roka in dlan, v kateri držite palico.

Tri tehnike uporabe palic

Tekaške palice lahko uporabljate na tri načine. Tehnika, ki jo boste uporabili, je odvisna od vrste terena, po katerem tečete, in vaše hitrosti.

Tekaške palice Leki Cross Trail FX Superlite
Tekaške palice Leki Cross Trail FX Superlite (Extremevital.com)

1. Izmenično. Kot pri zgornji vaji morata biti leva in desna palica sinhronizirani z vašim korakom, zato morate levo in desno palico izmenično spuščati hkrati s svojimi koraki. Palico morate postaviti ob stopalo. Ko palici udarita ob tla, morata biti nagnjeni nazaj. To vam omogoča takojšen potisk naprej. Ta tehnika je še posebej učinkovita, kadar želite hitro hoditi po trajno strmem terenu.

2. Postavitev dvojnih palic. Kadar ste na zelo strmem terenu in potrebujete največjo moč, uporabite dvojno postavitev palic. Obe roki se bosta dvignili hkrati. Obe palici zapičite v tla pred seboj, se nagnite naprej, odrinite se za 3 korake in ponovite.

3. Odmaknjena postavitev palic. Pri teku uporaba izmenične tehnike ni preveč ekonomična. Namesto tega lahko pri lažjih vzponih uporabite tehniko zamaknjene dvojne palice. Palico uporabite na vsake 3 korake. Ta tehnika je kombinacija med izmenično in dvojno posaditvijo palic in je dobra za vzdržljivostne dirke ali ultra dirke, saj lahko palice uporabljate tudi na hitrih delih dirke.

Tek navzdol

Palice so lahko izjemno koristne tudi pri teku navzdol po razgibanem terenu. Z njihovo pomočjo se spretno izognete oviram, kot so skale in korenine, ne da bi pri tem prekinili svoj korak. Poleg tega vam omogočajo zmanjšanje hitrosti, kar je ključno za ohranjanje nadzora in razbremenitev stegen, saj s pravilno uporabo palic zmanjšate obremenitev.

Tekaške palice Dynafit Ultra Pro Carbon
Tekaške palice Dynafit Ultra Pro Carbon (Extremevital.com)

Pri teku navzdol so palice vaša opora, ki vam pomaga ohranjati ravnotežje, tudi če se teren hitro spreminja. S tem se izognete nepotrebnim poškodbam in padcem. Pomembno je, da se naučite pravilne tehnike uporabe palic in tako dosežete najboljšo učinkovitost ter varnost. Na ta način postanejo palice za tek vsestransko orodje, ki vam pomaga premagovati raznolike izzive, s katerimi se srečujete pri teku po zahtevnih poteh.

Prenašanje palic za tek

Kadar palic ne uporabljate, jih lahko prenašate na več načinov. Na krajših odsekih lahko tečete z njimi v rokah. Če jih ne boste potrebovali dalj časa, bo njihova pritrditev na torbo ali pas udobnejša in učinkovitejša izbira, hkrati pa vam bo omogočila prosto uporabo rok.

Večina tekaških nahrbtnikov je zdaj opremljena z možnostjo, da nanje pritrdite par palic. Druga možnost je, da na torbo pritrdite etui za palice, ki vam omogoča hitro shranjevanje in dostop do palic.