Zimska vožnja s kolesom

5 nasvetov za vožnjo s kolesom pozimi

Kolesarjenje

Radi kolesarite? Komaj čakate na pomlad, ko se bo pričela nova kolesarka sezona? Naj vam zaupamo, da vam ni potrebno čakati tako dolgo. Kolesarjenje je lahko prijetno in zabavno tudi pozimi, seveda pa bo potrebno nekaj dodatne previdnosti. V nadaljevanju članka smo vam pripravili kopico koristnih nasvetov, s katerimi bo vožnja s kolesom varna tudi pozimi.

1. Pazite na to, da se boste primerno oblekli

Čeprav se vam to zdi morda povsem logično, lahko pozimi na cestah srečate veliko kolesarjev, ki so oblečeni povsem neprimerno. Oblecite se tako, da vam bo dovolj toplo, obenem pa vam ne sme biti prevroče. Z intenzivnim poganjanjem na pedala se bo namreč vaše telo dodobra ogrelo in lahko se zgodi, da boste na cilj prišli povsem preznojeni.

Veliko pozornosti namenite rokam, stopalom, ušesom in vratu, saj se ti deli telesa med kolesarjenjem ne bodo ogreli. Priskrbite si tople rokavice, ki ne drsijo. Okrog vratu si zavijte šal, na glavo pa si nadenite kapo. Ušesa lahko zaščitite z naglavnim trakom. Poskrbite za to, da bodo vaši čevlji udobni in topli.

2. Zamenjajte pnevmatike na kolesu

Pnevmatike zamenjajte z debelejšimi, ki imajo nekoliko bolj grob profil, saj bodo le tako zagotavljale dober oprijem z mokro ali spolzko cesto. Priporočamo še, da pnevmatike z zrakom napolnite nekoliko manj kot poleti.

3. Priskrbite si blatnike in znižajte sedež

Čeprav vaše kolo veliko lepše izgleda brez blatnikov, si kupite vsaj snemljiv zadnji blatnik. S tem boste olajšali pot kolesarjem, ki vozijo za vami. Znižajte si tudi kolesarski sedež, saj vam bo že 1 cm nižje sedišče zagotovilo bolj okretno vožnjo.

4. Kupite si ustrezne luči

Izberite majhne, izjemno svetle kolesarske luči, ki svetijo tako močno, da vas bodo na cesti zagotovo opazili prav vsi vozniki. Če boste kolesarili po temi, potem sprednjo luč obvezno usmerite nekoliko proti tlom. Luči so namreč tako svetle, da lahko zaslepijo pešce ali druge udeležence v prometu.

5. Pozimi vozite počasneje

Med vožnjo mislite na to, kako vozite, saj boste tako lahko hitro in uspešno odreagirali, če bo šlo kaj narobe. Posebno pozornost namenite zaviranju. Zavirajte pazljivo ter predvsem z zadnjimi zavorami in pravočasno. Tako se boste izognili sunkovitemu ustavljanju in s tem zdrsu.

Pri vožnji se izogibajte različnim tlakovcem ter barvanim površinam ceste, saj ti deli precej drsijo in lahko povzročijo padec. Obvozite tudi luže, saj se v njih lahko lahko skriva oster predmet, ki bi utegnil poškodovati vašo pnevmatiko.