Turno smučanje

Zakaj turno smučanje ni za vsakogar?

Zimski športi

Turno smučanje je vse bolj priljubljena rekreacija, ki se je rad udeleži tudi marsikateri Slovenec. A tu brez smuči in ustrezne opreme ne bo šlo. Sicer je oprema na videz enaka kot pri alpskem smučanju, a če pogledate podrobneje, lahko ugotovite, da vseeno obstajajo takšne in drugačne razlike. Največjo razliko lahko opazite prav pri smučarskih vezeh. Pa tudi smučarski čevlji se razlikujejo, saj so pri turni smuki prilagojeni še hoji in ne samo smučanju. Smuči so v osnovi mehkejše kot alpske ter nekoliko širše in imajo večji stranski lok.

Glavna razlika med alpskim in turnim smučanjem je v tem, da pri turnem smučanju smučate po celem snegu, torej izven urejenih smučišč. Ne smemo pozabiti še na to, da turno smučanje zajema kar nekaj hoje. Ker gre tu za smučanje po smučiščih z večjo količino snega, je dobro znanje alpskega smučanja predpogoj za zabavno in varno smučanje. Potrebno je še gorniško znanje, zato je turno smučanje disciplina, ki ni primerna za vsakogar, ki se zna zapeljati s smučmi. Osnovno znanje, ki je potrebno za turno smučanje, lahko pridobite na različnih turno smučarskih tečajih ter gorniških in alpinističnih šolah.

Nakup opreme za turno smučanje

Če se tudi vi odpravljate v svet turne smuke, vam priporočamo, da se po nakup opreme odpravite v specializirane trgovine s turno in alpinistično opremo. Tu vam bodo prijazni strokovnjaki odgovorili prav na vsa vprašanja, ki jih imate, obenem pa vam bodo pomagali izbrati primerno opremo.

Višina smuči naj bo nekje med brado in nosom. Če so smuči izrazito široke, pa naj bo njihova višina do vrha glave. Najpomembnejši del opreme so seveda pancarji, ki morajo biti udobni ter se izvrstno prilegati vaši nogi. Od alpskih pancarjev se razlikujejo v tem, da ima njihov podplat profilirano gumo, ki preprečuje drsenje. Na petnem delu imajo patent, ki odklene zgornji del čevlja in tako omogoča lažjo hojo v hrib.

Ne smemo pozabiti še enega dela opreme. To so tako imenovane kože ali psi, ki jih namestite na drsno ploskev smuči. Obvezen del opreme je tudi plazovni trojček, kamor sodijo žolna, sonda in lopata. V primeru morebitnega plazu vam lahko trojček pomaga, da preživite.

Kaj pa ustrezna oblačila?

Oblačila za turno smučanje naj bodo lahka. Priporočamo vam, da se oblečete v več plasteh in se po potrebi slačite. Oblačila morajo omogočati odvajanje potu. Seveda je obvezna tudi čelada, manjkati pa ne sme niti nahrbtnik s kapo, rezervnimi rokavicami in podobnimi pripomočki.

Oprema za turno smučanje je precej draga, zato za začetek priporočamo, da si jo izposodite in ugotovite, če vam takšna smuka sploh leži. Seveda lahko posežete tudi po rabljeni opremi, a omenimo naj, da je strokovnjaki ne priporočajo. Takšna oprema je lahko namreč dotrajana in ima skrite napake, ki lahko še kako vplivajo na varnost smučanja.