Plantarni fasciitis

Plantarni fasciitis: kako odpraviti bolečino?

Zdravje

Stopala in gležnji nosijo celotno težo našega telesa in z vsakim korakom se v njih prenašajo velike sile. S starostjo pa se pojavijo še generativne spremembe, ki lahko v primeru poškodbe povzročijo spreminjanje vezivnega tkiva v stopalu, spremenjeno delovanje sil v gležnjih, to pa dolgoročno pripelje do bolečine.

Za bolečino v stopalih lahko krivimo številne razloge. Lahko gre za posledico starih poškodb ali pa za slabo prilegajočo se obutev. Ne glede na to pa je pomembno, da kakršna koli bolečina zmanjšuje stabilnost v stopalih, gibljivost in moč, prav tako pa je pogosto povod za spremembo v načinu hoje, teka ali skakanja, kar dolgoročno vpliva tudi na kolena, kolke ali hrbtenico.

Eden od najpogostejših vzrokov za bolečino v stopalu je plantarni fasciitis, a razveseljivo je, da lahko s pravilnim zdravljenjem bolečino zelo hitro odpravite in se znova postavite na noge.

Kaj je plantarni fasciitis?

Plantarni fasciitis je stanje, ki povzroča bolečino v podplatu, natančneje v predelu pete in se širi proti osrednjemu delu podplata. Bolečina se lahko sicer pojavi pri vsakomur in v katerem koli obdobju starosti, a v splošnem velja, da gre za preobremenitveno poškodbo, ki se najpogosteje pojavi pri tekačih in ljudeh, ki veliko svojega časa preživijo na nogah.

Plantarna fascija je debel trak vezivnega tkiva, ki povezuje peto s sprednjim delom stopala in podpira tako imenovani stopalni lok. Zato plantarni fasciitis z drugimi besedami imenujemo tudi vnetje tetive stopalnega loka. Slab položaj stopal je najpogostejši razlog, da so strukture v stopalu nepravilno obremenjene, kar povzroča poškodbe vezivnega tkiva v stopalu, to pa lahko poškoduje tudi tetivo stopalnega loka.

Prvi odziv telesa se kaže v vnetju plantarne fascije, ki je razdražena in močno oslabljena, v najhujšem primeru pa se lahko tudi natrga, kar povzroči pekoč občutek v peti. Plantarni fasciitis prepoznate tudi po drugih simptomih bolečine, kot so na primer:

 • povečana bolečina zjutraj ali pri prvih korakih po počitku,
 • povečana bolečina v peti v primeru dolgotrajnega stanja, hoje po trdi podlagi ali hoje po stopnicah,
 • povečana bolečina brez ustrezne podpore za čevlje.

Odpravljanje bolečine v primeru plantarnega fasciitisa

Kadar je telo ogreto, se bolečina ob plantarnem fasciitisu zmanjša, a se je potrebno zavedati, da se stanje le še poslabša, če kljub temu nadaljujete s svojimi aktivnostmi. Vnetje tako lahko traja tudi več mesecev, pri čemer bolečina onemogoči vadbo, izjemno boleče pa postanejo tudi običajne aktivnosti.

Seveda je za vzrok bolečine v peti potrebno postaviti pravilno diagnozo s strani zdravnika ali fizioterapevta. Če je ta ugotovil, da je glavni krivec za vaše bolečine v peti plantarni fasciitis, lahko z nekaterimi ukrepi bistveno pospešite okrevanje.

1. Fizioterapija

Fizioterapija vam bo v pomoč pri hitrejšemu vračanju k želenim aktivnostim na način, da boste izboljšali način obremenitve stopala, obnovili prožnost tkiva in odpravili pomanjkljivosti na tistih področjih stopala, ki so šibka ali v neravnovesju.

Obstaja več metod fizioterapije, ki so učinkovite v primeru plantarnega fasciitisa:

 • Manualna terapija: Fizioterapevt z rokami manipulira z mehkimi tkivi stopala in izvaja neke vrste masažo plantarne fascije (ovojnice), s čimer sprosti tkivo in zmanjša vnetje.
 • Suho iglanje: Protibolečinska terapija, ki temelji na zbadanju določenih točk v fasciji s tankimi iglami, s čimer se ovojnica sprosti, bolečina pa izgine.
 • Nočne opornice: Nošenje opornice med spanjem omogoča udoben položaj noge tekom noči, zato ob prvih jutranjih korakih ne boste občutili zbadajoče bolečine.
 • Kinezio taping: Kineziološki trakovi delujejo podobno kot nočne opornice. Fizioterapevt vam namesti trakove na način, da podpirajo naravni stopalni lok stopala in učinkovito zmanjšujejo pritisk na plantarno fascijo.
 • Iontoforeza: Fizioterapevt z električno stimulacijo pošilja sredstva za lajšanje bolečine globlje v mehko tkivo.

2. Podporni čevlji

Prava obutev lahko močno ublaži bolečine v stopalih. Za plantarni fasciitis je najboljša takšna obutev, ki zagotavlja dobro podporo stopalnega loka, blaženje udarcev in dobro blaženje v predelu pete. Če se aktivno ukvarjate s tekom ali ste veliko časa na nogah, zamenjajte obutev na vsakih 500 km.

3. Vaje za povečanje mišične moči in raztezne vaje

Sicer lahko počakate, da se plantarna fascija pozdravi sama, lahko pa si prizadevate, da jo čim bolj okrepite in poskrbite za njeno primerno elastičnost, s čimer boste hitreje okrevali. Vaje za plantarni fasciitis pomagajo pri lajšanju bolečine v peti, izboljšajo mišično moč in povečajo prožnost mišic, tkiv in vezi v stopalih.

Med najbolj učinkovitimi vajami so:

 • raztezanje meč v opori ob steni,
 • dvigovanje na prste v stoječem položaju,
 • sproščanje napetosti v podplatu s pomočjo kuhinjskega valjarja,
 • raztezanje prstov na nogi in masiranje spodnjega dela stopala.

Plantarni fasciitis je izjemno neprijetna poškodba, ki lahko prizadene vsakogar. Da popolnoma odpravite bolečino, ki je posledica plantarnega fasciitisa, lahko traja tudi do enega leta, toda z rednim vsakodnevnim raztezanjem, ustrezno obutvijo in drugimi pristopi odpravljanja bolečine lahko okrevate bistveno hitreje.