Kako prosti radikali vplivajo na človeško telo?

Zdravje

Verjetno ste že slišali za proste radikale, zelo nestabilne atome, ki poškodujejo naše celice in povzročajo različne bolezni in staranje. O njihovi vlogi pri zdravju ljudi je zelo malo znanega, prav tako pa tudi o tem, kako preprečiti nastanek različnih bolezni.

Kaj so prosti radikali?

Za natančnejše razumevanje prostih radikalov je potrebno tudi nekaj osnovnega znanja kemije. Znano je, da so atomi obkroženi z elektroni, ki krožijo okoli atoma v plasteh, imenovanih elektronske lupine. Vsako lupino mora dopolniti določeno število elektronov in ko je lupina polna, začnejo polniti naslednjo elektronsko lupino.

Če ima atom zunanjo lupino, ki ni popolnoma zapolnjena z elektroni, se lahko poveže z drugim atomom in njuni elektroni skupaj dopolnijo zunanjo lupino. Te vrste atomov so znani kot prosti radikali.

Atomi s polno zunanjo lupino so torej stabilni, prosti radikali pa so nestabilni in v prizadevanju, da bi zapolnili zunanjo lupino, zelo hitro reagirajo z drugimi snovmi. Težava nastane, kadar se molekule kisika razdelijo na posamezne atome, ki imajo neparne elektrone in postanejo prosti radikali. Če se to še naprej dogaja, pride do procesa, ki ga imenujemo oksidativni stres. Ta poškoduje telesne celice, kar lahko vodi v različne bolezni in povzroča simptome staranja, kot so na primer gube.

Kako lahko prosti radikali škodujejo človeškemu telesu?

Glede na teorijo staranja iz leta 1956 prosti radikali sčasoma razgradijo celice človeškega telesa. S staranjem pa telo izgubi tudi sposobnost, da bi se borilo proti učinkom prostih radikalov. Rezultat tega je, da je v našem telesu vse več prostih radikalov, vse več oksidativnega stresa in tudi vse več poškodovanih celic. Posledica so degenerativni procesi, ki vodijo v staranje.

Različne raziskave in teorije so oksidativni stres, ki je posledica prostih radikalov, povezale tudi:

 • z boleznimi osrednjega živčevja, kot so Alzheimerjeva bolezen in druge oblike demence;
 • z boleznimi srca in ožilja, ki so posledica zamašenih arterij;
 • z avtoimunskimi in vnetnimi motnjami, kot sta na primer revmatoidni artritis in rak;
 • s sivo mreno in starostnim upadom vida;
 • s starostnimi spremembami videza, kot so izguba elastičnosti kože, gube, sivenje las, izpadanje las in spremembe v teksturi las;
 • z diabetesom;
 • z genetskimi degenerativnimi boleznimi, kot sta Huntingtonova ali Parkinsonova bolezen.

Teorija staranja, ki temelji na prostih radikalih, je razmeroma nova, a jo podpirajo številne raziskave na živalih. Te so pokazale, da se vse te starostne spremembe ujemajo tudi s starostnim upadanjem zdravja.

Sčasoma so raziskovalci prilagodili teorijo staranja in so se osredotočili na mitohondrije. Ugotovili so, da prosti radikali v mitohondrijih poškodujejo snovi, ki jih celice nujno potrebujejo za pravilno delovanje. To povzroči mutacije, ki proizvajajo še več prostih radikalov, s tem pa se pospeši tudi proces poškodbe celic.

Teorija prostih radikalov je dala odgovore na mnoga vprašanja, povezana s staranjem, ki se sčasoma pospešuje. Postopno, a vedno hitrejše kopičenje prostih radikalov ponuja razlago, zakaj se tudi zdravo človeško telo z leti začne starati.

Vzroki za povečanje prostih radikalov v človeškem telesu

Teorija prostih radikalov pomaga razložiti tudi to, zakaj se nekateri ljudje starajo počasneje kot drugi. Čeprav je proizvajanje prostih radikalov v telesu popolnoma naraven proces, pa lahko nekateri dejavniki življenjskega sloga pospešijo njihovo proizvodnjo. To so:

 • izpostavljenost strupenim kemikalijam, kot so pesticidi in onesnažen zrak,
 • kajenje,
 • alkohol,
 • ocvrta hrana.

Ti dejavniki življenjskega sloga so bili v mnogih drugih raziskavah že povezani z boleznimi, kot so rak in bolezni srca in ožilja. Torej je lahko oksidativni stres tisti razlog, zakaj izpostavljenost tovrstnim substancam povzroča različne bolezni.

Res je, da je teorija prostih radikalov dala odgovore na vzroke za pojav mnogih bolezni, a je dala tudi odgovore na to, zakaj se popolnoma zdravo telo stara. Dejstvo je, da staranja ne moremo preprečiti, ga pa lahko z zdravim življenjskim slogom upočasnimo.