Nasveti za nakup kolesa

3 nasveti za nakup primernega kolesa

Kolesarjenje

Iščete za svoje podvige primerno kolo, pa ne veste, kje bi začeli? Ne skrbite, pripravili smo vam nekaj najpomembnejših nasvetov, ki jih morate upoštevati pri nakupu kolesa. Preberite jih še pred vstopom v trgovino, saj bo nakup s tem veliko hitrejši, lažji in manj stresen.

1. Izbira primerne vrste kolesa

Ker je ponudba koles danes resnično zelo pestra, boste zožili njihov nabor najprej s tem, da boste določili, kakšno vrsto kolesa želite imeti. Izbira je v največji meri odvisna od tega, za kakšne potrebe ga potrebujete in po kakšnem terenu se boste najpogosteje vozili.

  • Mestno kolo: Namenjeno je umirjeni vožnji na delo ali po vsakodnevnih opravkih, saj ima običajno le eno prestavo. Opremljeno je z veliko dodatne opreme, ima širše pnevmatike in je nekoliko težje.
Mestno kolo Bottecchia 212 Anthracite
Žensko mestno kolo Bottecchia 212 L 28″ EQ 7P (Extremevital.com)
  • Treking kolo: Namenjeno je daljšim vožnjam po asfaltu in makadamu. Prestave omogočajo hitrejšo in udobnejšo vožnjo po razgibanem terenu, z nakupom dodatne opreme pa postane najboljša izbira za daljša potovanja.
Moško treking kolo Specialized Sirrus X 3.0
Moško treking kolo Specialized Sirrus X 3.0 (Extremevital.com)
  • Gravel kolo: Je na prvi pogled podobno cestnemu kolesu, vendar ima širše pnevmatike in nekoliko drugačno geometrijo okvirja, zaradi česar je udobnejše in se lahko z njim vozite tudi po makadamu in gramoznih poteh. Je odlična izbira za jesenske in spomladanske treninge kolesarjev.
Gravel kolo Norco Search XR S2
Gravel kolo Norco Search XR S2 (Extremevital.com)
  • Cestno kolo: Namenjeno je le vožnji po asfaltu, ozke pnevmatike in aerodinamičen položaj pa omogočajo kolesarjenje pri velikih hitrostih. Najpogosteje ga uporabljajo rekreativni kolesarji in tekmovalci, ki se redno udeležujejo različnih kolesarskih tekmovanj.
Žensko cestno kolo Cannondale CAAD13 Disc 105
Žensko cestno kolo Cannondale CAAD13 Disc 105 (Extremevital.com)
  • Gorsko kolo: Zaradi širokih pnevmatik z grobim profilom in dodatnim sprednjim ali zadnjim blaženjem je ta vrsta koles namenjena vsem tistim kolesarjem, ki iščejo pustolovščine po brezpotjih, manj utrjenih terenih in makadamu. Glede na namen uporabe poznamo več kategorij gorskih koles.
Moško gorsko kolo Scott Aspect 950
Moško gorsko kolo Scott Aspect 950 (Extremevital.com)
  • Električno kolo: Vgrajena baterija je razlog, da je takšno kolo nekoliko težje, a vam na drugi strani omogoča lažje premagovanje velikih razdalj in klancev. Z električnim kolesom se lahko brez skrbi odpravite na zahtevnejši kolesarski izlet, čeprav za to niste vrhunsko telesno pripravljeni.

2. Izbira primerne velikosti kolesa

Velikost kolesa je določena z velikostjo okvirja in je bistvenega pomena za udobno in varno vožnjo. Od izbire primerne velikosti je namreč odvisen položaj na kolesu, ki je ključnega pomena za lažje upravljanje s kolesom.

Velikost kolesa najpogosteje določimo na podlagi telesne višine, zato so nam na voljo različne tabele, v katerih je velikost okvirja natančno definirana za določeno telesno višino. A je potrebno ob tem poudariti, da gre pri tem le za grobo oceno. Kolesa enake velikosti se namreč lahko razlikujejo tudi glede na geometrijo okvirja, zaradi česar se lahko položaj na kolesu močno spremeni.

Še natančnejša metoda za določanja velikosti kolesa je na podlagi višine razkoraka. V tem primeru izmerimo višino od tal do mednožja, pri čemer stojimo v razkoraku približno 15 do 20 cm narazen. Višino razkoraka pomnožimo z ustreznim faktorjem, ki se razlikuje glede na to, katero vrsto kolesa kupujemo. Izračunana vrednost predstavlja velikost okvirja.

3. Preizkus kolesa pred nakupom

Ker pa se ljudje močno razlikujemo v dolžini rok ali nog, nam v nekaterih primerih nobene tabele in izračuni ne morejo pomagati pri izbiri primernega kolesa. Zato je pred nakupom vsekakor pametno obiskati specializirano trgovino s kolesi, kjer lahko vsa kolesa preizkusite.

Tako se boste najlažje prepričali, ali vam izbrano kolo resnično ustreza, izkušeni prodajalci pa vam bodo glede na vaše potrebe in kolesarske cilje še dodatno olajšali nakup s svojimi strokovnimi nasveti.

Nakup kolesa je dolgoročna naložba, zato je potrebno temeljito razmisliti o vseh potrebah in željah, nato pa se nakupa lotiti čim bolj premišljeno. Pri tem bodite pozorni predvsem na izbiro primerne velikosti okvirja in seveda vrste kolesa, nikakor pa ni odveč tudi obisk specializirane trgovine, kjer lahko izbrano kolo preizkusite.