Tek v nosečnosti

Tek v nosečnosti – da ali ne?

Tek in treking

Če ste pravkar ugotovili, da ste noseči, vam najprej iskreno čestitamo. Verjetno se boste zdaj vprašali, ali s svojo priljubljeno dejavnostjo, se pravi s tekom, lahko nadaljujete tudi med nosečnostjo. Ker je nosečnost obdobje, povezano s številnimi spremembami in prilagoditvami telesa bodoče mamice, je povsem normalno, da se vam porajajo najrazličnejša vprašanja.

Najprej naj napišemo, da nosečnost vsekakor ni obdobje, v katerem bi se šele začeli ukvarjati s tekom. Telo nosečnice je namreč še dodatno obremenjeno; kot primer naj navedemo, da mora materino srce prečrpati kar 20 do 30 % krvi več kot običajno. Še bi lahko naštevali. Če se torej v preteklosti še niste ukvarjali s tekom, je bolje, da z njim počakate še naslednjih 9 mesecev.

Kaj pa v primeru, da ste teka že vajeni?

Potem je s to aktivnostjo v prvem trimesečju povsem primerno nadaljevati, poskrbite le za to, da bo napor nižji, nekako do 75 % najvišjega srčnega utripa. Tek prilagodite svoji fizični pripravljenosti. Svetujemo vam torej počasnejši tempo in krajše razdalje. Nikoli ne smete teči tako dolgo, da bi se počutili izčrpano ali bili popolnoma brez sape. Če se boste preveč priganjali, bo namreč ves kisik šel za vas, namesto da bi šel k otroku. Pazite na zadostno pitje tekočin. Če se boste dobro počutili, lahko tečete od dvakrat do trikrat tedensko.

Nosečnica na tekaški stezi
Tek ali hitro hojo lahko izvajate tudi na tekaški stezi v fitnes centru.

V drugem trimesečju vas bo trebuh že začel ovirati pri aktivnostih, zato izbirajte bolj položne terene, s tem boste zmanjšali tudi nevarnost padca. V tretjem tromesečju pa vam svetujemo, da tek zamenjate s hitro hojo. Priporočljivo je, da se gibate v paru, saj boste tako ob sebi vedno imeli nekoga, ki vam bo lahko pomagal, če bo to potrebno.

Na kaj morate paziti med tekom?

Seveda je tudi za nosečnico še kako pomembno, da izbere ustrezna oblačila in obutev. Pri tem mislimo predvsem na ustrezen športni modrček in majico, ki odvaja vlago. Poskrbite še za tekaške copate z dobro oporo. Preverite, na kaj vse morate paziti pri izbiri tekaške obutve.

Svetujemo vam, da tečete po mehkejši podlagi, asfaltu pa se, če se le da, izogibajte. Hvaležna vam bodo predvsem vaša kolena.

Zakaj je nizko intenzivna vadba med nosečnostjo tako koristna?

Z nizko intenzivno telesno vadbo boste ohranili vitalnost in izboljšali srčno-žilni sistem, poleg tega boste ohranili mobilnost sklepov ter bolje nadzorovali telesno težo. S tekom med nosečnostjo boste poskrbeli, da si boste po porodu na lažji način povrnili svoj naravni videz, pa tudi sam porod bo potekal lažje. Nenazadnje se boste z rednim gibanjem tudi bolje počutili, boljša bo vaša samopodoba, da o kopici energije niti ne govorimo.

Želimo vam prijetno nosečnost in veliko užitkov ob ustrezno prilagojenem teku!