Vožnja z električnim skirojem

7 nasvetov za varno vožnjo z električnim skirojem

Prosti čas

Skiro, ki so mu vgradili električni motor na baterijo, se je preoblikoval v izjemno uporabno prevozno sredstvo. Motorju uporabnik ukazuje z ročico na krmilu, s katero uravnava hitrost. Baterija e-skiroja se napolni približno v treh urah, in to kar v domači električni vtičnici. Vse se sliši zelo preprosto in praktično.

Po drugi strani pa to novodobno prevozno sredstvo v prometu za vse udeležence predstavlja precej velik izziv. Z električnim skirojem se vsako leto poškoduje veliko število ljudi, v večini primerov pa so za nesrečo krivi ravno uporabniki skiroja. Prav zato je še toliko pomembneje, da ste lastniki tega prevoznega sredstva seznanjeni s koristnimi nasveti, kako povečati svojo varnost v prometu.

1. Vedno bodite pozorni na stanje ceste

Ljudje smo po naravi precej radovedna bitja, kar se kaže tudi v prometu. Večino časa opazujemo okolico in dogajanja, ki so za nas še posebej zanimiva. To večkrat privede do tega, da pri vožnji z avtom ali drugim prevoznim sredstvom nismo pozorni na tisto, kar je za varnost najpomembneje. To nas seveda lahko pripelje do nesreče.

Ko se peljete z električnim skirojem, bodite še toliko bolj pozorni na stanje ceste. Medtem ko boste v daljavi opazovali hribovje, jezero ali drugo lepoto narave, boste morda spregledali luknjo ali izboklino na asfaltu. V tem primeru lahko v hipu izgubite ravnotežje, padete in se poškodujete.

2. Obe roki ves čas držite na krmilu

Ko prvič, drugih ali tretjič sedete na električni skiro, na krmilu pridno držite obe roki. Kasneje, ko se na vožnjo nekoliko navadite, pa postanete bolj samozavestni. Na krmilu včasih držite samo še eno roko, z drugo pa npr. uporabljate telefon. Zavedati se morate, da je to zelo nevarno početje.

Varna vožnja na e-skiroju
Ko se vozite z e-skirojem, krmilo ves čas držite z obema rokama.

Mnogi, ki so v času vožnje na e-skiroju svojim prijateljem odpisovali telefonska sporočila, so se že čez nekaj sekund znašli na tleh. Bodite pametni in poskrbite za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Med vožnjo z e-skirojem na krmilu vedno imejte obe roki!

3. Uporabljajte čelado

Uporaba čelade na električnem skiroju vam lahko pomaga rešiti življenje. Vemo, da se zakoni o nošenju čelad od države do države lahko precej razlikujejo, a jo je ne glede na to zelo priporočljivo nositi – tudi med vožnjo na električnem skiroju. V Sloveniji je do dopolnjenega 18. leta obvezna.

Kljub temu da čelada ne zmore v celoti preprečiti vseh poškodb glave, pa lahko v veliki meri ublaži resnost poškodbe ali celo prepreči usodno poškodbo. Preden stopite na e-skiro, si vedno nadenite čelado in na to spomnite tudi druge uporabnike e-skirojev.

4. Znižajte hitrost, preden pogledate nazaj ali zavijete

Ko se vaša fokusna točka pri vožnji z e-skirojem spreminja, lahko hitro izgubite ravnotežje. To se na primer pogosto zgodi, ko pogledamo nazaj ali želimo kam zaviti. Da bi v tem primeru zmanjšali tveganje za nastanek nesreče, najprej vedno zmanjšajte hitrost.

Ko boste pri spreminjanju fokusne točke primerno zmanjšali hitrost, boste precej lažje vzdrževali ravnotežje. Četudi boste morda padli, bodo poškodbe verjetno precej manjše, kot bi lahko bile.

5. E-skiro redno pregledujte

Tako kot to velja za vsa druga vozila, morate na vsake toliko časa temeljiteje preveriti tudi svoj električni skiro. Redno morate preverjati, ali je tlak v gumah primeren, ali je zložljiv mehanizem dovolj trdno nameščen, ali zavore dobro delujejo in podobno.

Nekoliko natančneje pa lahko e-skiro preverite vsaj enkrat na mesec. Preverite, ali so vijaki zrahljani, ali so zavorni diski upognjeni in podobno. Če bo e-skiro vedno optimalno nastavljen, boste s tem poskrbeli za bistveno večjo varnost vožnje.

6. E-skiro primerno osvetlite

Primerna osvetlitev manjka mnogim e-skirojem. Ta je ključnega pomena za vidljivost pri šibki svetlobi. Če se z njim vozite ponoči, morate dobro videti cesto, prav tako vas morajo opaziti vsi drugi udeleženci prometa.

Električni skuter z lučjo
Poskrbite, da bo vaš električni skiro opremljen z lučjo.

Za večino sprednjih luči na električnem skiroju velja, da ne zmore zdržati moči, ki je potrebna za primerno osvetlitev poti pred vami. V tem primeru je treba kupiti luč z več lumni in jo namestiti na krmilo. Po drugi strani pa ni nujno, da so zadnje luči tako svetle kot sprednje. Z njimi vam pravzaprav ni treba ničesar osvetljevati. Na tem delu skiroja se luči nahajajo zato, da drugim udeležencem prometa pokažejo, kje na cesti se nahajate.

7. Poskrbite za zaščito oči

Ena od najbolj motečih stvari med vožnjo z e-skirojem je, da vam žuželke zaidejo na obraz, lahko tudi v oči. To pa ni samo dražeče, temveč tudi nevarno. Da bi se temu izognili, uporabite primerna očala. Preverite, da vas izbrana očala za vožnjo na električnem skiroju ne bodo učinkovito varovala samo pred mrčesom, temveč tudi pred nevarnimi sončnimi žarki.