Nakup tekaških hlač

Vodič za nakup tekaških hlač

Tek in treking

Zima je za nami in s toplejšimi temperaturami se začenja tudi tista prava tekaška sezona. Ne glede na to, ali ste zavzeti tekač ali tečete le, ko potrebujete zbistritev misli in odklop od hitrega sveta, ali pa ste v teku popoln začetnik, ki še ni prepričan, če je to sploh zanj – za vse velja eno pravilo: v teku uživajte.

Da bo vaše gibanje v naravi ali fitnes prostorih še udobneje, poskrbijo športna tekaška oblačila, med drugim tudi tekaške hlače. V nadaljevanju predstavljamo nekaj priporočil za optimalno izbiro.

Kako se tekaške hlače sploh razlikujejo od navadnih hlač?

Tekaške hlače so praktične ne glede na to, ali jih nameravate nositi za trening, tekmovanje ali zgolj popoldanski sprehod po kosilu. Pravo prileganje tekaških hlač preprečuje drgnjenje, odbijanje in druge moteče dejavnike, ki bi vam lahko ovirali polno uživanje v športu.

Stil tekaških hlač: Obstajajo trije glavni slogi tekaških hlač, to so kompresijske hlače, hlače z V-izrezom in deljene hlače. Od sloga so odvisni prileganje, dolžina in šivi na nogah.

Kompresijske tekaške hlače

Kompresijske hlače so podobne kolesarskim, vendar so brez oblazinjenja. Zaradi tesnega prileganja so toplejše, primerne za tek ali gibanje v naravi pozimi, v pozni jeseni ali mrzlih pomladnih dneh. Zagotavljajo največjo podporo mišicam in so najmočnejše pri preprečevanju odrgnin. Raztegljivost omogoča izjemno prilagodljivost na vaše telo in njegovo obliko.

Oprijete tekaške hlače Salomon S/LAB Exo Half Tight
Oprijete tekaške hlače Salomon S/LAB Exo Half Tight (Extremevital.com)

Dolžina kompresijskih kratkih tekaških hlač se razlikuje med moškimi in ženskimi slogi. Ženske hlače so največkrat krajše, moški modeli pa so običajno dolgi od sredine stegen tja do kolen in se pogosto nosijo pod ohlapnejšimi kratkimi hlačami. Šiv hlač na nogi je lahko različen, a je ta zaradi prožnosti kratkih hlač, ki je posledica tesnega in raztegljivega kroja pri kompresijskih kratkih hlačah, predvsem modna izbira.

Kratke tekaške hlače z V-izrezom

Kratke hlače označuje izrez v obliki obrnjene črke V na zunanjih šivih nog, ki se začne približno pol centimetra od roba. Izrez v obliki črke V tekaču omogoča večjo svobodo gibanja, kot če bi bili šivi sešiti do konca.

Kratke tekaške hlače z V-izrezom so v nasprotju s kompresijskimi kratkimi hlačami ohlapnejšega kroja. Tako kot ženske kompresijske kratke hlače so tudi ženske z V-izrezom običajno nekoliko krajše, čeprav se razpon med zadnjimi šivi tudi pri moških modelih začne na krajši strani, da se zagotovi največja prilagodljivost.

Deljene kratke hlače

Z občutno manj materiala in izrezanim šivom ob strani deljene tekaške kratke hlače omogočajo neovirano gibanje noge naprej in nazaj brez občutka ujetosti in oženja, ki ga imajo daljše tekaške hlače. Deljene kratke tekaške hlače so bile desetletja tudi del standardne opreme za tekače, in ne samo za tiste najhitrejše.

Kratke hlače Odlo Zeroweight 5" 2in1
Moške kratke hlače Odlo Zeroweight 5″ 2in1 (Extremevital.com)

Deljene kratke tekaške hlače in kratke hlače z V-izrezom se pogosto zamenjujejo, vendar je med njimi velika razlika. Čeprav imajo tudi deljene ohlapen kroj, šivi na nogah pa imajo spodaj izrez v obliki obrnjene črke V, je njihova oblika ustvarjena tako, da sprednji del prekriva zadnji del, zato je dejanski šiv na nogah lahko tako kratek kot pas. Deljeni deli hlačnic so vsekakor bolj priporočljiv stil tekaških hlač, saj tekaču omogočajo kar največji obseg gibanja.

Razlike med spoloma

Tekaške hlače se prodajajo v moškem, ženskem in unisex slogu, pri čemer imajo vsake od njih drugačne lastnosti, ki so specifične za oba spola.

Moške tekaške hlače so ukrojene posebej za moško telo. Pas je pri njih pogosto nekoliko daljši, vgrajena podloga pa ima večjo oporo v dimljah (trakovi tako niso potrebni), kar preprečuje nelagodje in odrgnine. Pri ženskah se kroj ženskih tekaških kratkih hlač natančneje prilega ženskemu pasu, bokom in stegnom, tako da se njenemu telesu kar najbolje in najbolj udobno prilegajo, v dimljah so ožje in krajše v mednožju ter prilagojene krajšim nogam.

Ženske kratke hlače Salomon Agile Short
Ženske kratke hlače Salomon Agile Short (Extremevital.com)

Nevtralne tekaške hlače za oba spola združujejo kroje moških in ženskih tekaških hlač, imenujemo jih unisex tekaške hlače. Te nimajo moških in ženskih posebnih podpornih funkcij, zato ne nudijo toliko udobja in ne preprečujejo drgnjenja pri dolgih tekih.

Dodaten tekaški nasvet

Tekaške kratke hlače imajo vgrajeno podlogo, zato velja pravilo, da pod njimi ne nosite spodnjega perila, saj lahko dodatna plast tkanine spodbudi neprijetno drgnjenje. Podloge zagotavljajo uravnavanje vlage, ki odvaja znoj, kar pomaga telo ohranjati hladno, udobno in suho ter preprečuje okužbe in odrgnine. Poleg tega so vložki izdelani tako, da moškim zagotavljajo zadostno podporo in kompresijo, zato ne potrebujejo jokerja.

Če se da, tekaške hlače izberite v svetlejših odtenkih, da boste bolj vidni, imajo pa naj tudi kakšen manjši notranji žep, npr. za osebno izkaznico, bankovec ali robec.