Shranjevanje smučarske opreme

Kako shraniti smučarsko opremo ob koncu sezone?

Zimski športi

Ob koncu zime se končuje tudi sezona smučanja, zato pride na vrsto čas, da se smuči in ostalo smučarsko opremo primerno pripravi na poletno sezono, saj nam le z ustrezno oskrbo in rednim negovanjem služijo dolga leta.

Najprej je potrebno popraviti podlago smuči in jih pripraviti za naslednjo sezono. To lahko storimo tako, da smuči odnesemo v lokalno trgovino in zaprosimo za voskanje brez strganja, ali pa to storimo kar sami, seveda z ustreznim predznanjem.

Vzdrževanje smučarskih vezi

Za začetek je potrebno vezi temeljito očistiti s sladko vodo, da z njih odstranimo umazanijo in prah. Nato pa presodimo, ali naj za poletje sprostimo njihove vzmeti. Nekatere blagovne znamke toplo priporočajo, da se njihovih vezi ne dotikamo, na primer Salomon. Kljub temu je smiselno sprostiti vzmeti, da se s tem poveča njihova vzdržljivost.

Če se odločimo za sprostitev vzmeti, si pred sprostitvijo do najmanjše vrednosti na prstih in peti obvezno zapišimo vrednosti nastavitev, saj jih bomo do začetka naslednje sezone v nasprotnem primeru gotovo pozabili in si tako nakopali nepotrebne težave.

Poudariti velja še, da jih po prihodu zime ne smemo pozabiti spet zategniti na prvotne nastavitve. Najbolje je, da nam pred smučarsko sezono vezi preverijo v športni trgovini s smučarsko opremo.

Kako shraniti smuči čez poletje?

Vsi želimo, da naše smuči kar najdlje časa ostanejo v dobri kondiciji, zato je pomembno, da jih shranjujemo na suhem in zmernem mestu – nikakor ne v garaži ali kleti, saj je prva premrzla, druga pa vlažna. Torbo za smuči se ob njihovem spravilu lahko pusti tudi rahlo odprto, da se zrak pretaka in tako prepreči, da bi rja načela robnike.

Če se kljub vsem prizadevanjem pojavi rja, ne smemo takoj paničariti, saj to še ne pomeni, da so naše smuči za na odpad. Najverjetneje bo rja izginila že po nekaj vožnjah po snegu ali po prvem popravilu robov. Tisti najbolj natančni smučarji lahko smuči shranjujete tudi v navpični legi in vsako smučko postavite nekoliko oddaljeno od druge.

Shranjevanje turne smučarske opreme poleti

Na prvem mestu je pravilna nega smučarskih kož. Že pozimi je pomembno, da se kože po vsakem smučanju pusti, da se te posušijo, šele nato se jih shrani. Za poletje je postopek odvisen od vrste kož, ki se jih uporablja.

Eden od načinov je skladiščenje kož brez lepila, v nasprotnem primeru pa se smuči z lepilom le zlepi skupaj in jih pospravi v vrečko za shranjevanje, da se nanje med neuporabo ne nabira prah. Za standardne lepljene kože je treba shraniti obe koži, in sicer tako, da se ju prilepi na mrežo, tako se namreč lepilo med dolgim poletnim počitkom ne prenese. Odloži se jih v vrečko za shranjevanje, da se na lepilu ne nabira umazanija.

Vzdrževanje vezi za turno smučanje

Vsaka blagovna znamka ponuja nasvete in trike za vzdrževanje svoje opreme čez poletje. Ne glede na znamko smuči je obvezno, da se pred njihovim shranjevanjem vezi očisti in z njih odstrani čim več umazanije. Za pravilno delo si lahko pomagamo tudi z navodili za uporabo, ki jih je izdala blagovna znamka in so priložena zraven opreme. Večina proizvajalcev priporoča, da se petni del pusti v smučarskem načinu (vzvod pete navzgor, da se sprostijo napetosti na vzmeti).

Shranjevanje smučarskih čevljev čez poletje

Nepogrešljiva oprema poleg smuči so seveda smučarski čevlji, ki ob svoji neuporabi prav tako potrebujejo ustrezno mesto za shranjevanje. Čevlje je potrebno najprej popolnoma posušiti, nato se iz obeh vzame oba notranja čevlja ter se ju pusti zunaj za noč ali dve, da se popolnoma posušita. Nato se vsak notranji čevelj vloži nazaj in se smučarski čevelj zapne (dovolj je le prva zaponka). S tem se prepreči, da bi se jezik čevlja deformiral ali poškodoval. Ob shranjevanju lahko nekaj pozornosti posvetimo tudi temu, da preverimo obrabo blazinic za pete.

Pri smučanju sta zelo priporočljiva kosa opreme tudi smučarska čelada in očala. Posebnih navodil za shranjevanje navedene opreme ni, priporočljivo pa je njuno hranjenje v torbici, stran od sončne svetlobe in na suhem mestu. Preden opremo shranimo, jo tako kot vsako drugo, preverimo. Še posebej natančno pregledamo smučarsko čelado in se prepričamo, da tako na njej kot na lečah očal ni razpok.

Kako poskrbeti za smučarska oblačila?

Konec zime je primeren čas za nego smučarskih oblačil. Številna smučišča ponujajo brezplačno razmaščevanje, ki se ga splača izkoristiti, a moramo biti pri tem pozorni na znamko naših oblačil in njihove specifikacije, da le-ta ohranijo svoje tehnične lastnosti.

Za opremo pa lahko poskrbimo tudi sami, pazljivi moramo biti le pri pravi izbiri detergenta za pranje perila, ki mora prilagojen za to vrsto oblačil (Nikwax, Nst, Collonil). Osnovni postopek za dobro čiščenje je uporaba najmehkejšega programa pralnega stroja, brez kemikalij (mehčalcev) in brez uporabe sušilnega stroja. Posebna pralna sredstva pripomorejo tudi k temu, da so smučarska oblačila ponovno vodoodporna, kar pa lahko po pranju storite tudi s posebnimi pršili.