Kolesarjenje jeseni

10 nasvetov za kolesarjenje jeseni

Kolesarjenje

Jesen je prečudovit letni čas za kolesarjenje, saj nam nudi možnost opazovanja narave, ki se takrat hitro spreminja in pridobiva svoje barve. Seveda pa ne smemo pozabiti, da se jeseni začnejo krajšati dnevi, da se lahko pojavijo nenapovedane plohe in da so temperature nižje kot poleti, zato se moramo na kolesarjenje primerno pripraviti.

V nadaljevanju si preberite 10 odličnih nasvetov, kako najbolje izkoristiti letni čas, ki je pred nami.

1. Preverite, kdaj zaide sonce

Ko se poletje prevesi v jesen, je prva večja sprememba dolžina dneva. Dnevi se začnejo krajšati, kar pomeni, da imamo na voljo manj dnevne svetlobe, zato se mora naše kolesarjenje prilagoditi uram v dnevu, ko je še mogoča dobra vidljivost.

Priporočljivo je, da si vnaprej splanirate, kdaj boste kolesarili. Vsak dan si lahko pogledate, kdaj vzide in kdaj zaide sonce. Tako boste zagotovo prišli pravočasno domov in vas ne bo ulovila tema.

2. Pazite na podlago

Jesen je zagotovo spektakularen letni čas za kolesarje, vendar pa morate biti pazljivi, saj lahko postane cestišče hitro nevarno in spolzko. Zato je potrebno spremljati razmere, ki so vam dane.

Kolesarjenje po jesenskem listju
Kolesarjenje po jesenskem listju zahteva dobro mero previdnosti.

Kolesarjenje po jesenskemu listju je na prvi pogled romantično in privlačno, vendar morate vedeti, da postane listje na asfaltu spolzko in zato nevarno. Če si ne želite, da se med kolesarjem zmočite ali nepričakovano padete, je nujno, da ste pozorni na podlago, po kateri vozite.

3. Spremljajte razmere v gorah

Če se odpravljate na kolesarjenje v gore ali hribe, morate jeseni biti še toliko bolj pozorni na vremenske razmere. Preden se odpravite, poglejte vremensko napoved, preverite spletne kamere in temperaturo na vrhu hriba.

Lahko si pripravite tudi plan B, v kolikor boste med potjo opazili, da se razmere slabšajo, saj vam bo to preprečilo, da se povzpnete na vrh. V takem primeru je bolje, da si vrh prihranite za toplejše dni, jeseni pa raje zavijete kam drugam.

4. Bodite vidni

Dobra vidljivost je vedno izredno pomembna, jeseni pa morate še dodatno poskrbeti, da vas bodo ostali udeleženci v prometu hitro opazili. Vaše kolo mora biti opremljeno z dobrimi lučmi, ki bodo močno in kvalitetno svetile ter opozarjale na vašo prisotnost.

Tudi vaša oblačila naj bodo izdelana iz materialov in barv, ki se jih hitro opazi. Dodane naj imajo odsevnike, ki bodo poskrbeli, da vas bodo ostala vozila videla tudi v slabših vremenskih razmerah.

5. Oblecite se v več plasteh

Jeseni so razlike med dnevnimi in nočnimi temperaturami precej velike, zato morate biti vedno primerno in dovolj oblečeni. Zjutraj morate tako imeti dovolj topla oblačila, ki jih boste tekom dneva lahko odstranili, če vam bo toplo, saj se bodo čez dan temperature dvignile.

Ne pozabite na vetrovko in tanke rokavice, ki bodo varovale vaše dlani. Jeseni je vreme bolj zahtevno in zato je ključnega pomena, da ste dobro opremljeni in kvalitetno oblečeni, le tako boste med vožnjo zagotovo uživali.

6. Pnevmatike za vse letne čase

Poskrbite, da bodo vaše pnevmatike primerne za jesenski čas. Za spolzko podlago mora imeti guma dovolj profila, saj tako lažje odvaja vodo. Pred vsakim odhodom tudi ne pozabite preverite, ali je v pnevmatikah dovolj zraka.

7. Ne pozabite na pitje tekočine

Tako kot v vseh ostalih letnih časih je tudi jeseni potrebno piti dovolj tekočine ter paziti na zadostno hidratacijo telesa. Ker so jeseni nižje temperature, se velikokrat zgodi, da pozabimo piti, ker ne občutimo tako močne žeje kot poleti. Kljub temu pa morate vedeti, da telo tudi jeseni potrebuje ogromno tekočine in soli, ki jo izgubite med potenjem.

8. Skrb za kolo mora biti na prvem mestu

Skrb za dobro delovanje kolesa je vedno pomembna. Pred vožnjo zato preverite zavore in menjalnik, saj se boste le tako lahko mirno odpravili na kolesarjenje. Če boste nekaj minut namenili tudi čiščenju in mazanju verige, boste s tem podaljšali njeno življenjsko dobo. Tudi menjalnik bo tako veliko bolje deloval.

9. Ostanite suhi

Jeseni je vreme spremenljivo, zato se lahko hitro zgodi, da vas med kolesarjenjem ujame dež. Če ste daleč od doma, se v primeru dežja ustavite in poiščite zavetje. Če se ne boste zmočili, boste lažje prenašali mraz. V primeru da boste kolesarili mokri, bo moralo vaše telo porabiti več energije, da bo ohranjalo stalno telesno temperaturo.

10. Skrajšajte zimsko pavzo

Jesen je odličen letni čas za kolesarjenje, ki vam omogoča vožnjo na kolesu v prijetnih jesenskih temperaturah. Če boste upoštevali dane napotke, boste zagotovo prekolesarili celotno jesen in izkoristili vsak prost konec tedna za daljšo pot s kolesom. Tako bo zimska pavza krajša, za kar vam bo hvaležno tudi vaše zdravje.