Jesenski tek

Jesenski tek: kako ostati varen?

Tek in treking

Jesen je za marsikoga najlepši del leta. Odpadajočo listje, prijetne jesenske barve in zmerne temperature vabijo v naravo tudi vse tiste, ki sicer tja ne zahajajo. Seveda pa ima tudi ta letni čas svoje prednosti in slabosti, še posebej če se ukvarjate s športno aktivnostjo, kot je tek.

Ste kdaj pomislili, da je jesensko listje lahko tudi nevarno? Ali pa blato pod vašimi nogami, neprestano deževje ali rosenje? Vse to in še več so nevarnosti jesenskega teka, s katerimi pa se je potrebno le pametno spopasti. Če k temu ne boste dobro pristopili, lahko s tekom prenehate za naslednjih pet mesecev in jih namesto tega preživite v zaprtih prostorih.

Tu vam predstavljamo nekaj nasvetov, kako poskrbeti za čim varnejši tek kljub nepredvidljivim vremenskim pogojem in drugim specifičnim situacijam, ki so značilne za ta letni čas.

1. Izogibajte se teku po listju

Ne glede na to, ali tečete po stezah, gozdnih poteh ali v mestnih parkih, kjer so poti urejene, lahko odpadlo jesensko listje pokriva luknje, trnje, drevesne veje ali kakršne koli druge neravnine na terenu. Zaradi takšne nepreglednosti terena se lahko hitro zgodi nesreča, kot je zvit leženj ali še kaj hujšega.

Tek po jesenskem listju
Če tečete po jesenskem listju, bodite še posebej previdni.

In kaj lahko storite sami? Poiščite poti, kjer je odpadnega listja manj, in če je le mogoče, izbirajte čiste poti, na katerih boste vnaprej dobro videli teren, po katerem tečete. V izogib poškodbam si lahko priskrbite temu primerne tekaške copate, ki so namenjene teku po neurejenih poteh, ki nimajo le boljšega oprijema, ampak so tudi bolj stabilne.

2. Predpostavljajte, da so vse površine mokre

Jutranja jesenska megla in velik odstotek vlažnosti sta glavna razloga, da so tla mokra tudi takrat, ko zunaj ne dežuje. V primeru mokrih površin je zato najbolje skrajšati tekaški korak, v primeru zdrsa pa upočasnite hitrost teka. Na ta način boste ohranili ravnotežje, s čimer se boste izognili neprijetnemu padcu v blatu, ali pa še huje, da bi se ob padcu celo poškodovali in bi bili na ta način prisiljeni počivati.

Ker je vsak izgovor za upočasnitev hitrosti teka dober, izkoristite te pogoje, ki v tem primeru predstavljajo dodatno priložnost, da se ponovno nadihate.

3. Poskrbite, da boste dobro vidni

Kadar imamo v mislih tek v jesenskem obdobju, moramo vzeti v zakup tudi slabo vidljivost, ki je značilna za ta letni čas. To je še posebej pomembno, če tečete pretežno ob prometnih poteh. V tem primeru nosite oblačila živahnejših barvnih odtenkov, ki so v nasprotju z okolico, da boste na ta način poskrbeli, da vas bodo vozniki avtomobilov opazili že na daleč.

Svetla oblačila za tek jeseni
Za tek jeseni si priskrbite dobro vidna tekaška oblačila.

Upoštevajte, da vas pri teku lahko ujame tudi tema, zato poskrbite za odsevnike, naglavne lučke in druge svetleče elemente, zaradi katerih boste vidnejši in s pomočjo katerih boste lahko brez težav zaznavali svojo okolico.

4. Prilagodite se trenutnim vremenskim razmeram

Jesen je obdobje, ko lahko tudi po več dni skupaj dežuje, zato je pametno vnaprej načrtovati tekaške aktivnosti glede na trenutno vremensko napoved. Za tek v naravi tako izberite tiste dneve, ko je verjetnost dežja oz. napovedana količina padavin manjša, medtem ko nalive in nevihte raje izkoristite za vadbo v telovadnici ali fitnesu.

5. Raziščite nove tekaške poti

Jesen je čas, ko lahko svoje tekaške aktivnosti tudi nekoliko popestrite z izbiri novih tekaških poti. S tem se izognete že poznanim potem, prav tako pa je to priložnost, da poiščete trase, kjer ni velikih količin odpadlega listja. Vzemite si čas za odkrivanje novih poti s prijatelji in znanci, saj boste na ta način ostali bolj motivirani tudi v primeru nekoliko slabšega vremena.

Seveda pa ni nič narobe s tem, da svoj jesenski tek popestrite z različnimi vadbami v telovadnici, s katerimi boste prav tako poskrbeli za dobro telesno pripravljenost.