Kdaj zaužiti proteinsko ploščico

Kdaj je najbolje zaužiti proteinsko ploščico?

Športna prehrana

Proteinske ploščice so danes izjemno priljubljene in primerne za različne življenjske sloge, ne glede na to, ali ste zagrizen športnik ali rekreativec ali pa zgolj iščete najbolj primerno alternativo zdravi malici oziroma dodatek k svoji dieti.

Proteinske ploščice so napolnjene z beljakovinami, vlakninami in drugimi hranili, zato so odličen dodatek k naši prehrani. Problem pa nastane, ko se poglobimo v njihovo ponudbo, saj hitro ugotovimo, da je tako pestra, da imamo potrošniki pogosto obilico težav pri končni odločitvi. K temu pa je potrebno dodati še ogromno različnih informacij glede njihovega zaužitja, kar pripelje do popolne zmede med potrošniki.

Proteinsko ploščico zaužijte čim bližje treningu

Najpogostejše vprašanje, ki se postavlja med potrošniki, je, kdaj je najbolje zaužiti proteinsko ploščico. Odgovor nanj je zelo preprost, in sicer: kar se da čim bližje treningu – pred ali po njem.

Po vadbi: Številni podatki govorijo o tem, da je uživanje kakovostnih beljakovin po vadbi lahko najučinkovitejše za vaše mišice, saj po treningu telo potrebuje dodatne aminokisline. Z njihovo pomočjo pride do hitrejše obnove manjših mikropoškodb, ki so sestavni del vadbe, hkrati pa pomagajo pri rasti mišic.

Priporočen vnos beljakovin po vadbi je 10 do 20 gramov, s čimer boste zadostili osnovnim potrebam svojega organizma po hranilnih snoveh. Razveseljivo pa je, da v to območje spada večina proteinskih ploščic na trgu, zato so v tem primeru lahko odlična alternativa.

Pred vadbo: Mnogi se sprašujejo, ali lahko proteinske ploščice zaužijejo tudi pred treningom ali pa na primer za zajtrk. Dejstvo je, da kakršnokoli dodajanje beljakovin pred ali po vadbi povečuje telesno zmogljivost, zato je njihovo uživanje pred vadbo prav tako lahko koristno.

Glede na nekatere podatke je jasno, da so spremembe v telesu glede mišične moči, hipertrofije in sestave telesa zelo podobne, ne glede na to, ali boste proteinsko ploščico zaužili pred ali po treningu, zato je izbira prepuščena izključno vaši osebni odločitvi.

Izbira najprimernejših proteinskih ploščic

Poleg časa zaužitja proteinske ploščice je izjemno pomemben dejavnik tudi njihova kakovost. Nekateri so mnenja, da so proteinske ploščice le nekoliko preoblečene sladkarije, vendar temu ni tako, če izbirate kakovostne izdelke.

Če se boste odločili za uživanje proteinskih ploščic, bodite torej pozorni na nekaj pomembnih dejavnikov:

  • Izberite proteinske ploščice, ki imajo čim manj sladkorjev. Na trgu boste našli tudi takšne proteinske ploščice, ki vsebujejo več sladkorjev kot beljakovin. Da se boste takšnemu napačnemu nakupu izognili, je potrebno nujno brati deklaracije, na katerih je seznam sestavin. Te so običajno navedene v padajočem vrstnem redu, zato boste hitro ugotovili, ali so na prvem mestu sladkorji ali beljakovine.
  • Kakovostne proteinske ploščice so dober vir prehranskih vlaknin. Prehranske vlaknine so ključnega pomena, da se počutimo siti, prav tako pa imajo tudi številne zdravstvene koristi. Če boste iskali kakovostne proteinske ploščice, bodite pozorni na to, da vsebujejo vsaj 4 g vlaknin, kar je zagotovilo, da je vaš nakup vreden svojega denarja.
  • Pozorni bodite tudi na skupno število vseh kalorij, ogljikovih hidratov in maščob ter na razmerje med ogljikovimi hidrati in beljakovinami. Pri izbiri proteinskih ploščic je pomembno, da ne presegate 300–350 kalorij na ploščico, razen če se trudite povečati število zaužitih kalorij in zgraditi mišično maso. Za kakšno razmerje med beljakovinami in ogljikovimi hidrati se boste odločili, pa je popolnoma odvisno od vašega življenjskega sloga, zato bo potrebno nekaj eksperimentiranja.

Ali za zaužitje proteinske ploščice obstaja najboljši čas?

Ugotovili smo, da neprimeren čas za zaužitje proteinske ploščice pravzaprav ne obstaja. Bolj kot to pa je pomembno, da telesu zagotovite ustrezno gorivo, ki bo pripomoglo k pospeševanju rasti, nudilo podporo pri okrevanju in življenjskem stilu.