Dejstva o kolenih tekačev

5 dejstev o kolenih, ki bi jih tekači morali poznati

Tek in treking

Vsak tekač, pa naj bo rekreativen ali profesionalen, je vsaj enkrat že slišal pogosto uporabljeno frazo »Tek ti bo uničil kolena!« Seveda drži, da kolena tekačem večkrat povzročajo težave, vendar je veliko teh težav posledica dogajanja drugje v telesu in večino jih je mogoče odpraviti z nekaj preprostimi spremembami. Navajamo pet dejstev o kolenih, ki bi jih vsak tekač moral poznati.

1. Tekači artroze kolena nimajo pogosteje kot tisti, ki ne tečejo

To so dejstva. Dolgoročne študije so pokazale, da se pri tekačih artroza kolena pojavlja redkeje. V eni od raziskav, ki je 18 let spremljala tekače in netekače, je bilo ugotovljeno, da je v tem času za artritisom zbolelo 20 % tekačev in 32 % netekačev.

Artritis kolena
Osteoartroza kolena – obraba hrustanca v kolenu (na sliki prikaz po stopnjah).

Obsežna študija, ki je obravnavala tekače in sprehajalce oz. rekreativne pohodnike, je pokazala, da so imeli redni tekači približno za polovico manjšo stopnjo artritisa kot redni sprehajalci. V tej drugi študiji so imeli tekači z največjo redno kilometrino najnižjo stopnjo artritisa.

2. Obraba hrustanca ni odvisna od teka

Nekateri zdravstveni strokovnjaki pravijo, da je obraba oz. izguba hrustanca, tudi v kolenih, naravni del staranja. Vendar ni dokazov, da tek to izgubo pospešuje. Pravzaprav je vsaj ena študija pokazala, da se je zdravje njihovega hrustanca izboljšalo, ko so ljudje, pri katerih je obstajalo tveganje za razvoj artritisa, začeli zmerno teči, medtem ko se hrustanec skupine podobnih ljudi, ki niso začeli teči, ni izboljšal.

3. S kolagenskimi prehranskimi dopolnili hrustanca ne bo mogoče obnoviti

Kljub oglaševalskim trditvam ni dokazano, da bi prehranska dopolnila obnovila kolenski hrustanec. Najbolj priljubljeno takšno dopolnilo, glukozamin, lahko pomaga pri osteoartritisu kolena, saj ščiti sklepni hrustanec, ki med drugim pomaga mazati kolenski sklep.

Študija, v kateri so preučevali dodajanje vitamina D ljudem z artritisom kolena, je pokazala, da so imeli po dveh letih enako stopnjo bolečine in izgube hrustanca kot ljudje z artritisom, ki niso jemali vitamina D.

4. Težave s kolenom tekača so običajno posledica drugih težav

Najpogostejša poškodba kolena med tekači je t.i. tekaško koleno. Klinično poškodbo poznamo pod imenom hondromalacija pogačice ali patelofemoralni bolečinski sindrom in gre za vnetje hrustanca pod kolenom. Strokovnjaki s področja športne medicine se vse bolj strinjajo, da ima veliko ljudi s tekaškim kolenom nekaj skupnih biomehanskih težav.

Med njimi so šibki kolki in zadnjične mišice, ki povzročajo nestabilnost v nadaljevanju noge, šibki kvadricepsi, ki lahko otežijo pravilno sledenje kolenski kapici, in napete stegenske mišice, ki del tekaških obremenitev prenesejo na kolena. Dober program krepitve, kot je prikazan v zgornjem videoposnetku, lahko veliko pripomore k preprečevanju tekaškega kolena.

5. Obstajajo preventivne metode, da bodo vaša kolena zadovoljna

Kot je navedeno zgoraj, lahko šibkost in/ali napetost drugje v nogah pomeni težave za vaša kolena. Zato z vajami za moč ali na vožnjah s kolesom okrepite najšibkejše dele telesa. Tudi dodatna teža izredno obremenjuje kolena. Ameriški kolidž za športno medicino navaja, da vsak dodatni kilogram telesne mase pomeni kar štiri dodatne kilograme obremenitve za kolena. Dolgoročni učinek teka na nižjo telesno težo naj bi bil ključni razlog, da se pri tekačih, kot smo videli zgoraj, redkeje pojavlja artritis kolena.

Poskrbite, da tečete pravilno – za nasvet vedno lahko vprašate strokovnjake. Tecite raje po ravnem terenu, da zmanjšate navor na kolena. Če ste v preteklosti že imeli bolečine v kolenih, tudi zaradi nesreč ali drugih športov, razmislite o načinu teka in prehodu bolj na sprednji del stopala. V eni od nedavnih študij je bilo ugotovljeno, da večja sila udarca vpliva na kolena pri tistih, ki tečejo na zadnji del stopala, medtem ko je pri tistih, ki tečejo na sprednji del, večja sila udarca v gležnjih.