Energija pred vadbo

Kako do dodatne energije pred vadbo?

Športna prehrana

Že nekaj časa hodite v telovadnico. Vadba je del vaše rutine, ki ji posvečate veliko časa. Vedno se trudite, da bi naredili pravo število ponovitev. Toda pri vsem tem naporu imate občutek, da zaradi pomanjkanja energije vadbe ne opravite optimalno. Včasih vam primanjkuje energije in se sprašujete, zakaj ne morete preteči tako daleč ali dvigniti toliko kot običajno. Vse to je lahko posledica vaše prehrane.

Čas je, da malo bolj razmislite o tem, kaj jeste pred vadbo, da boste hitreje dosegli svoje cilje in se v telovadnici in zunaj nje počutili bolje in bolj zdravo. Za to ne bo treba vložiti veliko truda, rezultati pa bodo tega vredni. Tukaj je pet odličnih živil, ki vam bodo pomagala povečati energijo pred vadbo.

1. Mandljevo maslo

Enostavno, hranljivo in zelo okusno. Mandljevo maslo je bogato s kalcijem, beljakovinami in dobrimi maščobami. Čeprav je hranilno primerljivo z arašidovim maslom, vsebuje mandljevo maslo še več vitamina E in železa.

Mandljevo maslo
Mandljevo maslo vsebuje veliko kalcija, beljakovin in dobrih maščob.

Za zdrav in energijsko bogat prigrizek pred vadbo si lahko mandljevo maslo namažete na nekaj rezin jabolka, zelene ali pa ga dodate v smoothie. Če imate več časa, si pripravite francoski toast z mandljevim maslom za okusen obrok pred vadbo in tudi po njej.

2. Borovnice

Prava vrsta sladkorja vam lahko pomaga pri doseganju vrhunskih rezultatov v telovadnici. To nikakor ni izgovor, da bi se najedli svoje najljubše sladkarije, najti morate naravno vrsto sladkorja. Za sladek prigrizek pred vadbo posezite po peščici borovnic. Ti drobni sadeži so za vadbo tako učinkoviti zato, ker vsebujejo sestavljene ogljikove hidrate, ki pomagajo zagotoviti trajno energijo za telovadbo.

3. Beljakovinske kroglice

V kuhinji boste zanje morali porabiti nekaj časa, vendar se vam jih splača imeti pri roki, preden se odpravite v telovadnico. Ne samo, da so odličnega okusa, so tudi veliko cenejše od beljakovinskih ploščic in so odličen prigrizek, ki ga je mogoče zelo prilagoditi. Ko zmešate beljakovine v prahu, jim lahko dodate naravno arašidovo maslo, med, kokos, ovsene kosmiče, brusnice, cimet ali katero koli drugo kombinacijo, ki vam je ljubša.

4. Grški jogurt

Grški jogurt je v zadnjih nekaj letih postal zelo priljubljen in to z dobrim razlogom. Poleg tega, da vsebuje veliko probiotikov, pomaga nadzorovati telesno težo ter krepi kosti s kalcijem in vitaminom D, je grški jogurt tudi idealna hrana pred vadbo.

Grški jogurt
Grški jogurt vsebuje ogljikove hidrate, kalcij in vitamin D.

Ogljikovi hidrati zagotavljajo dodatno energijo, ki jo potrebujete za vadbo, grški jogurt pa je poln ogljikovih hidratov. Ne le to, v jogurtu boste našli tudi zdravo količino beljakovin za krepitev mišic, ki vam bodo pomagale pri hitrem teku ali dvigovanju uteži. Še ena izjemna prednost je, da lahko grški jogurt prepreči lakoto, kar je idealno, ko ste sredi dolge vadbe.

5. Ovsena kaša

Ovsena kaša, polna kompleksnih ogljikovih hidratov, ki zagotavljajo energijo s počasnim sproščanjem, je še dokaj nepoznana pri hrani pred vadbo. Ta klasični zajtrk je izjemno preprost za pripravo. Enostavno jo zalijete z vročo vodo in že je pripravljena, vanjo pa lahko vmešate svoje najljubše dodatke in sestavine, npr. borovnice. Ovsena kaša je tudi cenovno ugodna, zato naj bo ena od vaših poti, kadarkoli ste pripravljeni na telovadbo.

Preberite tudi: Katerih živil pred vadbo NE SMETE jesti?