Poškodbe pri teku

6 najpogostejših poškodb pri teku

Tek in treking

Tek veliko ljudem predstavlja pravo strast. Ko tečejo, občutijo zadovoljstvo in adrenalin. Na to zadovoljstvo pa lahko še kako vplivajo različne poškodbe, do katerih lahko pri teku kaj hitro pride. Samo en nepravilen korak in že se tekač zvija od bolečin. Poškodbe lahko nastanejo kot posledica nesreč, ali pa so kronične, kar pomeni, da so posledica napačnega in nepravilnega treninga.

Večino poškodb povzročajo mikrotravme, ki so mikroskopsko majhne poškodbe tkiva, ki nastanejo pri prevelikih obremenitvah. Poškodbe med tekom lahko občutno zmanjšamo, če upoštevamo določena osnovna pravila. Pri tem mislimo predvsem na ogrevanje pred tekom, na pravilno športno obutev in pravilno stopnjevanje obremenitve.

Katere so najpogostejše tekaške poškodbe?

1. ZVIN. Zvin je ena izmed najpogostejših poškodb pri teku, do njega pride zaradi padcev, zdrsev ali napačnega položaja nog pri teku. Največkrat pride do zvina gležnja, pri tem se poškodujejo pokostnica in ligamenti ob sklepu – le-ta postane boleč in otekel, pogosto se pojavi še kožni hematom. Pri zdravljenju je potrebna potrpežljivost.

2. TEKAŠKO KOLENO. Tekaško koleno pomeni bolečine v kolenu in predstavlja še eno pogosto težavo pri teku. Vzrok za nastanek te poškodbe je nepravilen in nenormalen položaj stopala med tekom. Zavedati se moramo, da koleno med tekom prenaša veliko težo – če stopalo obračamo preveč navznoter ali navzven, vlečemo koleno v dve smeri. Posledica je dobro znana bolečina. Temu se lahko izognemo že s pravim nakupom tekaških čevljev, ki bodo popravili položaj stopala med tekom. Koleno bo bolj stabilno tudi v primeru, da boste izvajali vaje za štiriglavo stegensko mišico.

Tekaško koleno
Tekaško koleno velja za eno izmed najpogostejših poškodb tekačev.

3. VNETJE AHILOVE TETIVE. Ahilova tetiva je dolga tetiva na zadnji strani spodnjega dela noge, povezuje se z mečno mišico in petnico. Vnetje te tetive lahko traja kar nekaj časa, zato je potrebno prav vsako bolečino jemati kar se da resno. Če tega ne bomo upoštevali, lahko pride tudi do večjega natrganja ali celo pretrganja tetive. Vzrok vnetja je lahko v intenzivnosti obremenitve, neprimerni obutvi in celo v genih.

4. STRES FRAKTURA. Stresni zlom kosti oziroma stres fraktura se pogosto pojavlja pri mladih tekačih, ki vse prehitro začnejo izvajati naporne treninge ali se prijavijo na tekmovanja. Pri tej poškodbi gre za razpoko na kosti (in ne za popoln prelom), do katere pride zaradi tega, ker prekoračimo prag odpornosti kosti. Ta vrsta poškodbe se pozdravi s popolnim mirovanjem.

5. BURSITIS. Bursa je tkivo, ki je sestavljeno iz maščobe, olajša pa prehod tetive preko stopala. Pri prevelikih obremenitvah se bursa lahko vname, kar zelo boli.

6. POŠKODBE POKOSTNICE. Poškodbe pokostnice nastanejo zaradi dolgotrajnega teka po trdih tleh. Pri tem pride do natezanja medkostne opne, ki povezuje kosti. Vnetje doživljamo kot pekočo bolečino, ki se ob obremenitvi še poveča. Pozdravimo ga z mirovanjem ter z mrzlimi obkladki.

Vsem naštetim poškodbam se lahko v veliki meri izognete. To storite tako, da:

  • Vedno nosite ustrezno športno obutev.
  • Pred tekom se ne raztegujete.
  • Počasi stopnjujete intenzivnost teka.
  • Okrepite nožne mišice.
  • Telesu privoščite tudi počitek.
  • Uživate ustrezno prehrano.

Želimo vam prijeten tek brez poškodb!