Napake pri pranju tekaških oblačil

5 napak pri pranju tekaških oblačil

Tek in treking

Pri teku neizmerno uživate, a v zadnjem času opažate, da so vaša tekaška oblačila videti vse bolj uničena in v njih se niti preveč dobro ne počutite. Čeprav ste vso opremo za tek kupili v specializirani prodajalni ter si s tem omogočili visokokakovosten nakup, oprema še zdaleč ni to, kar bi vam morala ponuditi.

Ste morda pomislili, da ste za to v veliki meri krivi prav sami? Toda, kje za vraga delate napako? Pomislite na pranje športne oprave. Aha, se vam že svita, kajne? Nekateri pri pranju športnih oblačil delajo napake, ki jih lahko stanejo že po prvem pranju. Vas zanima, katere so najpogostejše?

1. Oblačila perete ‘na pamet’

Športna oblačila so specifično zasnovana, zato je še toliko pomembneje, da ste pred pranjem pozorni na vsebino majhnega belega listka, ki visi iz z njih. Na njem se namreč skrivajo prav vse ključne informacije, kako morate določen kos oblačila oprati.

Praviloma se vsa športna oblačila perejo v hladni do mlačni vodi. Z uporabo vroče vode jih zlahka lahko uničite.

2. Oblačil ne operete takoj

Če s pranjem tekaškega prepotenega oblačila odlašate, ni čudno, da je z vašimi oblačili tako, kot je. Vlaga v oblačilu intenzivno spodbuja nastanek bakterij. Dlje časa ko boste oblačila puščali vlažna, bolj bodo smrdela. Kasneje boste takšne vonjave težko povsem spravili iz njih.

Vlažna neoprana oblačila
Vlažnih oblačil ne mecite v košaro za umazano perilo.

Če se le da, oblačila takoj po aktivnosti operite. Če ne utegnete, oblačilo za začetek vsaj posušite. Na ta način boste preprečili, da bi se neprijetne vonjave zažrle vanj.

3. Uporabljate praške za nego športnih oblačil

Če menite, da so praški za športna oblačila samo še en prodajni trik več, se motite. V specializiranih prodajalnah so vam na voljo takšni praški, ki so zasnovani tako, da se zelo uspešno borijo proti madežem in neprijetnim vonjavam.

Pri pranju tekaških oblačil torej ne uporabljajte istih praškov kot za druga nešportna oblačila. Če v tem hipu praška, ustvarjenega posebej za športna oblačila, nimate pri roki, si ga lahko naročite kar prek spleta.

4. Pri sušenju oblačil se prepogosto zanašate na sušilec

Če imate med sušenjem športnih oblačil v sušilcu za perilo nastavljeno visoko temperaturo, to lahko povzroči razpadanje sintetičnih vlaken v oblačilih. Sušilec torej tekaško oblačilo lahko poškoduje, in to že po prvem sušenju, potem ko ste si kupili vrhunski kos opreme za tek.

Sušilec prav tako lahko povzroči krčenje oblačil ter zmanjša njihovo elastičnost. Priporočamo vam, da tekaška oblačila posušite kar na zraku. Čeprav bo trajalo dlje, bo vaša oprema za tek ostala v vrhunskem stanju.

5. Pri pranju oblačil uporabljate mehčalec

Čeprav je namen mehčalca, da perilo učinkovito in lepo zmehča, pa takšno sredstvo tekaški kos oblačila lahko poškoduje ali celo povsem uniči. Za športna oblačila namreč praviloma velja, da so zasnovana tako, da dihajo. Mehčalec pore v njih zapre, posledično se v njih pričnejo zadrževati neprijetne vonjave.

Za mehčanje tekaških oblačil raje uporabite kis. Ta deluje kot nekakšna vrsta naravnega mehčalca. Vendar morate paziti, da z uporabo kisa ne boste pretiravali. Dovolj je le pol ali največ en zamašek. Za najboljši učinek ga zmešajte z vodo.