Nakup kolesarske čelade

5 nasvetov za nakup kolesarske čelade

Kolesarjenje

Kolesarska čelada je eden najbolj pomembnih kosov kolesarske opreme, ki lahko v primeru nesreče reši življenje, vsekakor pa hude poškodbe glave, ki je pri padcu najbolj izpostavljena. Vsako leto se zgodi veliko število nesreč, v katerih so udeleženi kolesarji.

Tisti z ustrezno kolesarsko čelado prejmejo precej manj poškodb in so mnogo bolje zavarovani. Ob tem pa ne gre pozabiti na nekaj ključnih dejstev, ki jih je treba poznati še pred nakupom čelade, da bo ta lahko izpolnila svoj namen. Ni namreč vseeno, kakšno kolesarsko čelado kupimo.

Zakaj je nošenje kolesarske čelade pomembno?

Nošenje kolesarske čelade je izredno pomembno, saj v primeru nesreče precej zmanjša tveganje za poškodbe glave. Kolesarska čelada ima namreč vlogo varovalke, ki absorbira in razprši sile, ki delujejo na glavo ob padcu ali trku.

Kolesarska čelada MET Strale (2023)
Cestna kolesarska čelada MET Strale (Extremevital.com)

Čelada tako preprečuje neposredne poškodbe možganov, ki lahko nastanejo pri trku glave ob trdo podlago ali oviro. Prav tako pa nošenje kolesarske čelade pomaga tudi pri zmanjšanju tveganja za poškodbe obraza. Kolesarja ščiti še pred neposrednim soncem in drugimi vremenskimi vplivi, kar zagotavlja udobno in varno kolesarjenje.

Pomen nošenja kolesarske čelade za otroke

Posebej pomembno je, da otroci nosijo kolesarsko čelado, saj so bolj nagnjeni k nesrečam zaradi svoje neizkušenosti in igrivega značaja. Otroci se hitro naučijo kolesariti, vendar še ne znajo oceniti nevarnosti in se ustrezno odzvati v primeru nesreče.

Otroška kolesarska čelada MET Hooray
Otroška kolesarska čelada MET Hooray (Extremevital.com)

Prav zato je nošenje kolesarske čelade za otroke še posebej pomembno, saj lahko pomembno zmanjša tveganje za poškodbe glave in zagotovi varno kolesarjenje. Ob ustrezni zaščitni opremi pa je naloga staršev in vzgojiteljev, da otroka poučijo o cestno prometnih predpisih in vseh nevarnostih, ki na poti prežijo nanje.

Pri nakupu kolesarske čelade upoštevajte teh 5 nasvetov

1. Izberite specializirano trgovino

Kolesarsko čelado lahko kupite v specializiranih prodajalnah s kolesarsko opremo, športnih trgovinah ali prek spletnih trgovin. Pomembno je, da čelado kupite v specializirani trgovini, saj vam tam strokovno usposobljeni prodajalci pomagajo pri izbiri ustrezne velikosti, oblike in vrste čelade.

Full-face kolesarska čelada 7iDP Reset Project 23 ABS
Full-face kolesarska čelada 7iDP Reset Project 23 ABS (Extremevital.com)

Pri nakupu prek spletnih trgovin morate biti še posebej pozorni na velikost in obliko, saj se lahko le te razlikujejo med različnimi proizvajalci. Velikokrat se zgodi, da kupec nima niti najmanjše ideje o velikosti svoje glave in kako veliko čelado mora kupiti zase.

2. Prileganje čelade

Kakovostne kolesarske čelade imajo na notranjem delu posebno oblazinjenje za več udobja. Le to je lahko izdelano iz različnih materialov, ki pa na koncu odločajo o tem, kako udobno bo nositi čelado, kakšno mero zaščite nudi in seveda tudi o ceni.

Zato je ključnega pomena, da čelado pred nakupom preizkusite in preverite ali vam v popolnosti ustreza. Pomislite tudi na kolesarska očala, ki morajo najti svoj prostor med obrazom in čelado, pri čemer vas ne sme prav nič motiti.

3. Preverite certifikat

Pred nakupom vsekakor preverite ali ima kolesarska čelada ustrezne certifikate in standarde, ki jih zahtevajo naši predpisi. Za področje EU velja evropski standard (EN 1078). V kolikor o tem niste povsem prepričani, povprašajte prodajalca.

Gorska kolesarska čelada Smith Convoy MIPS
Gorska kolesarska čelada Smith Convoy MIPS (Extremevital.com)

Pri vprašanju ustreznosti se gre precej zanesti na znane blagovne znamke, ki so sicer morda nekoliko dražje, vendarle pa izpolnjujejo zahtevane in zahtevne varnostne standarde, kar je na koncu tisto najbolj pomembno.

4. Izberite kakovosten material

Kolesarske čelade so običajno izdelane iz trpežnih materialov, kot so polikarbonat, ABS ali kevlar. Izberite čelado iz kakovostnega materiala, ki bo zagotovil ustrezno zaščito vaše glave in pri tem ne imejte cene za osnovno vodilo.

Opazili boste, da včasih cene niti niso tako zelo različne, materiali in kakovost izdelave pač. Bodite pozorni tudi na material pasov za pripenjanje in prilagoditev velikosti, ki so včasih lahko zelo neprijetni za nošenje, še posebej kadar se močno potimo.

5. Zračnost čelade

Poznamo več modelov in oblik kolesarske čelade pri čemer ne gre spregledati zračnih rež, ki omogočajo pretok zraka in s tem hlajenje glave, ki se lahko pod čelado močno segreje.

BMX kolesarska čelada Bluegrass Superbold
BMX kolesarska čelada Bluegrass Superbold (Extremevital.com)

Dobro zračenje vpliva tudi na manj potenja, ki je lahko sila neprijetno. In ne samo neprijetno, temveč tudi nevarno. Ko kapljice znoja pritečejo v oči, se vid zamegli, pozornost uide in hitro lahko pride do nezgode.

Vrste kolesarskih čelad

Kolesarske čelade lahko razdelimo v tri osnovne skupine:

  • Cestna kolesarska čelada je običajno lažja in bolj zračna od drugih vrst kolesarskih čelad, saj je namenjena kolesarjenju po ravnih cestah. Je bolj aerodinamična in ima manjši profil, kar zagotavlja večjo hitrost pri kolesarjenju.
  • Gorska kolesarska čelada je navadno težja in bolj robustna od cestne, saj je namenjena zahtevnejšim terenom. Navadno imajo zračnike, ki zagotavljajo boljši pretok zraka in hlajenje glave, so bolj zaobljene in pokrivajo še obraz in brado, s čimer zagotavlja dodatno zaščito pri padcih.
  • BMX kolesarska čelada je najbolj robustna med vsemi kolesarskimi čeladami, saj je namenjena uporabi pri BMX dirkah in izvajanju trikov. Ima trdnejšo zgradbo in je bolj odporna na udarce ter trke. Je pa manj zračna od drugih kolesarskih čelad, saj je pri BMX dirkah in trikih pomembnejša zaščita kot udobje. Na srečo so tovrstne aktivnosti časovno precej krajše, zato ta del na uporabnika ne vpliva bistveno.