Glavkom

Glavkom ali zelena mrena: kaj morate vedeti?

Zdravje

Glavkom ali zelena mrena je očesna bolezen, ki lahko povzroči trajno izgubo vida. Gre za skupino očesnih bolezni, ki povzročajo poškodbe vidnega živca in izgubo vidnega polja. Glavkom se običajno pojavi, ko se očesni tlak poveča in poškoduje vidni živec.

Ta poškodba je lahko postopna in se običajno razvija postopoma, zato je pomembno, da se zdravljenje začne čim prej. Vsekakor velja, še posebej po 40. letu, hoditi na redne očesne preglede, kjer bo oftalmolog preveril vid in izmeril očesni pritisk.

Kaj je glavkom?

Glavkom je bolezen, ki prizadene oči in povzroči poškodbe vidnega živca. Ta je običajno povezana z visokim očesnim tlakom, vendar se lahko pojavijo tudi drugi vzroki. Obstajata dve glavni vrsti glavkoma: primarni in sekundarni glavkom. Primarni glavkom se običajno pojavi postopoma in nima očitnih simptomov, dokler poškodba vidnega živca ni dovolj huda, da povzroči izgubo vida.

Sekundarni glavkom se pojavi kot posledica drugega stanja, kot je poškodba očesa ali vnetje. Sicer pa vrste glavkoma razdelimo na:

  • kronični glavkom, ki je najpogostejši in nastaja počasi,
  • akutni glavkom, ki nastane nenadno,
  • sekundarni, ki nastane kot posledica drugega obolenja,
  • kongenitalni glavkom, ki je posledica nepravilnega razvoja očesa.

Simptomi zelene mrene

V zgodnji fazi glavkoma simptomi običajno niso najbolj očitni oziroma prepoznavni. Ker se poškodba vidnega živca postopoma razvija, se izguba vida lahko zgodi brez opaznih sprememb in se jih pripiše staranju. Vendar pa se lahko pojavijo nekateri simptomi, kot so bolečina v očesu, zamegljen vid, glavobol in slabost.

Zelena mrena
Med simptomi glavkoma sta tudi zamegljen vid in bolečina v očesu.

Ker ti simptomi niso specifični za glavkom, je pomembno, da se občasno opravi očesni pregled pri oftalmologu. Glavkom redko napade mlajše od 40 let, a je treba vzeti v zakup, da se bolezen navadno razvija počasi, zato vam naj ne bo težko občasno oditi na pregled oči.

Kako očesni pritisk vpliva na vid?

Očesni pritisk se nanaša na količino tekočine v notranjosti očesa. Normalen očesni tlak običajno znaša med 12 in 22 mmHg. Če se očesni tlak poveča, lahko to povzroči poškodbe vidnega živca in vodi v izgubo vida.

Povišan očesni tlak lahko nastane zaradi povečane količine proizvedene tekočine ali zaradi težav pri odvajanju tekočine iz očesa. V nekaterih primerih je lahko tudi dedno pogojen.

Kako poteka zdravljenje glavkoma?

Zdravljenje glavkoma običajno vključuje uporabo kapljic za oči, ki pomagajo zmanjšati očesni tlak. V nekaterih primerih lahko zdravnik predpiše tudi tablete ali injekcije za znižanje očesnega tlaka. Poleg tega lahko zdravljenje vključuje kirurške posege, kot je laserska terapija ali operacija, ki izboljša odvajanje tekočine iz očesa in s tem zmanjša očesni tlak.

Ob zdravljenju je seveda nadvse pomembno redno spremljanje in preverjanje očesnega tlaka. Oftalmolog lahko spremlja napredek bolezni in prilagodi zdravljenje po potrebi.

Kdo je najbolj ogrožen?

Glavkom lahko prizadene vsakogar, vendar pa so nekatere skupine ljudi bolj ogrožene kot druge. Najbolj ogrožene so osebe nad 60 let, osebe s družinsko anamnezo glavkoma, osebe z diabetesom, visokim krvnim tlakom in srčno-žilnimi boleznimi. Prav tako so bolj ogrožene osebe z večjimi težavami z vidom, kot so kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem.

Pomembno je, da se oči redno pregleduje pri oftalmologu, še posebej če imate večjo tveganje za razvoj glavkoma. Če se bolezen odkrije zgodaj, je zdravljenje običajno bolj učinkovito in lahko prepreči trajno izgubo vida.