Kolesarska očala

Nakup kolesarskih očal – vse, kar morate vedeti

Kolesarjenje

Kolesarska očala so nepogrešljiv del opreme vsakega pravega kolesarja. Zanimivo dejstvo pa je, da je bil ta kos opreme nekoč za tekmovalce celo prepovedan. Kolesar s sončnimi očali na nosu naj namreč ne bi nič videl oziroma naj bi bil njegov vid precej oslabljen – zaradi temnega stekla ter okvirja. In do neke mere je bilo slednje opravičeno, saj so tedaj tekmovalci nosili sončna očala samo zato, ker je bilo v trendu.

Sicer pa so kolesarska in druga športna očala stara več kot tri desetletja. Seveda so bila na voljo že prej, a ne takšna kot danes. Nekoč so jih kolesarji uporabljali zlasti zaradi zaščite pred makadamskim prahom in sončnimi žarki.

Koristi kolesarskih očal

S kolesarskimi očali so kolesarji seveda videti imenitno, a takšen “okrasek” ima tudi nekaj izjemno koristnih funkcij. Morda bi bilo bolje, če bi jih poimenovali kar zaščitna očala. Nataknemo si jih, ko nas motijo sončni žarki, da se nam ne bi solzile oči ali da nam ne bi v oči priletele mušice.

Kolesarska očala Uvex Sportstyle 231
Kolesarska očala Uvex Sportstyle 231 (Extremevital.com)

Kolesarska očala se morajo tesno prilegati obrazu, da niso moteča. Oči ščitijo pred vetrom in s tem učinkovito preprečujejo izsuševanje oči. Prav tako varujejo pred mrčesom. Nimajo močnih stranskih robov. Slednje povečuje vidno polje.

Z nošenjem očal kolesarji povečujejo prometno varnost, s tem dobro prispevajo k zmanjšanju prometnih nesreč. Tudi slednje bi bila dobra definicija za kolesarska očala. Dejstvo pa je, da kar 90 % rekreativnih kolesarjev v resnici sploh ne nosi ustreznih očal. To pa seveda pomeni, da so v prometu potencialno nevarni.

Nakup kolesarskih očal s čelado na glavi

Kolesarska očala bi morali v resnici nakupovati s čelado na glavi. Še bolje: nakupovati bi jih morali s čelado na glavi ter s kolesom. Čelado in očala bi morali imeti na glavo, sesti na kolo, prijeti se spodaj za ročaj balance in gledati naprej na cesto. Če bi pri tem videli zgornji rob, zgornji del okvirja očal, potem takšna očala zagotovo niso primerna izbira.

Kolesarska očala Rudy Project Fotonyk
Kolesarska očala Rudy Project Fotonyk (Extremevital.com)

Kolesarska čelada v nobenem primeru ne sme motiti očal, velja pa tudi obratno. Tega se dobro zavedajo številni proizvajalci čelad, zato so pričeli proizvajati še kolesarska očala. Boljši proizvajalci čelad torej ponujajo tudi svoja očala, ki najbolje ustrezajo določenemu modelu čelade.

Preberite tudi: Ko pride čas za nakup kolesarske čelade …

Pomembno je dobro prileganje obrazu

Ko kupujete očala za kolesarjenje, bodite pozorni na to, ali se dobro prilegajo nosu. Če ne želite, da vam zdrsnejo, tudi kadar boste najbolj prepoteni, izberite model z dobrim nosnikom – gumica na sredini očal.

Kolesarska očala Oakley Plazma - OO9019-0359
Kolesarska očala Oakley Plazma – OO9019-0359 (Extremevital.com)

Nujno je tudi to, da se ročici nosilca odlično prilegata glavi ter vas v nobenem primeru ne stiskata. Enako kot je to s čevlji ter čelado: ne smete namreč čutiti, da jih imate na glavi. Kolesarska očala vam torej ne smejo biti ne prevelika ne premajhna.

Najpomembnejši del so leče

Najpomembnejši del kolesarskih očal so leče. Zamenljive leče vam omogočajo zaščito v različnih vremenskih pogojih. In ker vseh treh stekel najverjetneje ne boste imeli hkrati pri sebi, je najbolje, da doma pred vožnjo izberete najprimernejše glede na trenutno vreme.

  • Prosojne leče so najboljša izbira za deževno vreme ali za vožnjo v temi.
  • Rumene ali roza leče so dobrodošle za oblačno ter delno oblačno vreme. Njihov ključni cilj je osvetliti sivo okolico in dodati kontrast ter svetlobo.
  • Temne leče so ustrezna izbira za sončno vreme. Oči namreč varujejo pred UV sevanjem.
  • Fotokromatske leče samodejno spremenijo svoj odtenek, kar pomeni, da jih lahko nosite ob različnih vremenskih pogojih in skozi različne dele dneva.
  • Polarizirane leče pa vsebujejo laminiran filter, ki prepušča samo vertikalno usmerjeno svetlobo. Ker to blokira vodoravno svetlobo, je bleščanje skoraj eliminirano.