Pridobitev kondicije

5 nasvetov za hitro pridobitev kondicije

Zdravje

Medtem ko nekateri med vami morda pretiravate pri najrazličnejših športnih aktivnostih in tega niti sami ne veste, pa se drugi prav dobro zavedate, da je skrajni čas, da si na sebi primeren način začnete pridobivati kondicijo. Čeprav mislite, da je to nemogoče, saj nimate ne prave volje in ne časa, lahko dobro kondicijo pridobite že s povsem enostavnimi vadbami in to le nekajkrat na teden. Morali boste biti le odločni, vztrajni in ne nazadnje tudi dosledni.

Preden se odločite za učinkovit način pridobivanja kondicije, si zapomnite, da je poleg pravilnega gibanja pri vsaki vadbi pomembno tudi pravilno dihanje. Aktivnost, s katero se boste ukvarjali, dobro preučite. Ne pozabite se primerno obleči, obuti in opremiti z vsemi nujnimi pripomočki.

1. S pravo izbiro športne aktivnosti

Z marsikatero športno aktivnostjo si lahko kondicijo hitro pridobite, ne da bi se pri tem preveč naprezali. Prav vsak letni čas vam ponuja obilico možnosti. V toplejših obdobjih lahko npr. kolesarite, tečete ali plavate; pozimi je za nabiranje kondicije tek na smučeh kot nalašč za vas, v notranjih prostorih pa se lahko udeležujete raznih skupinskih vadb. Tudi v hladnejših mesecih se lahko odločite za plavanje – v zaprtem olimpijskem bazenu, seveda.

Plavanje
Redno plavanje za odporen imunski sistem in dobro kondicijo.

Pri kolesarjenju je izjemno pomembno, da si boste izbrali pravo vrsto kolesa, saj bosta od tega odvisna vaše počutje in udobje na njem. Preden se obujete v tekaške copate, usvojite ključne točke, ki vam narekujejo, kaj je pravilni tek. In četudi se boste po lepi naravi samo sprehajali, se primerno oblecite in obujte.

2. Pripravite si načrt in se ga dosledno držite

Če se boste le nekajkrat na leto odpravili kolesarit, plavat, hodit ali kaj drugega, to še ne pomeni, da si boste na ta način nabrali kondicijo. Predvsem je najvažneje, da trenirate vsaj trikrat na teden, recimo vsaj pol ure na dan. Če boste to izvajali dosledno in pravilno, boste kaj kmalu deležni dobre kondicije.

Za izjemno hitro napredovanje v kondiciji se boste morali z aktivnostjo ukvarjati pogosteje in intenzivneje. Seveda to ne pomeni, da boste že prvi dan prekolesarili ali pretekli nemogoče razdalje. V takem primeru vam lahko nadaljnjo vadbo preprečijo poškodbe.

3. Do boljše kondicije s pravilno prehrano

Pravilno prehranjevanje vpliva na veliko področij vašega življenja. Čeprav hrane v tem trenutku morda niste povezali z nabiranjem kondicije, pa je ta še kako zelo pomembna zanjo. Če ne vpliva neposredno, pa zagotovo posredno.

Zdrav obrok
Privoščite si zdrav obrok, kot je denimo losos z zelenjavo.

Ko se boste zdravo prehranjevali, se boste veliko bolje počutili, imeli boste več energije in tudi volje za vadbo. Med katero koli vadbo se boste zaradi pravilno izbranega jedilnika počutili bolje, naredili boste več kilometrov oziroma vaj in še bi lahko nadaljevali.

4. Pijte zadosti vode in druge zdrave tekočine

Enako pomembna kot zdrava hrana je pomembna tudi količina in izbira prave tekočine. Skozi dan popijte dovolj vode, nesladkanega čaja oziroma drugih zdravih napitkov. Tudi to je namreč posredno povezano s pridobivanjem kondicije.

Če se boste pravilno prehranjevali in v organizem vnesli dovolj tekočine, bo vaše telo odpornejše, posledično ne boste tako hitro zboleli, kar bi lahko ukinilo vašo vadbo za nekaj časa.

5. Ne prenehajte s treningi niti po hujši bolezni

Čeprav ste imeli v preteklosti že precej nabrane kondicije, za katero ste mislili, da vas bo spremljala do konca svojih dni, ste morda vmes nepričakovano zboleli, se morali odpovedati treningom, izgubili ste skoraj vso kondicijo. Priporočamo vam, da v takšnem primeru nadaljujete s treningi, takoj ko je to mogoče. Seveda počasi in zmerno.

Kondicijo lahko izgubite v le nekaj dneh, vendar je ne morete enako hitro pridobiti nazaj. Potrebno bo namreč ponovno opraviti nekaj tednov dosledno izpeljanih treningov, da se bo kondicija vrnila.

Le vztrajno ter z veliko mero motivacije in rezultat zagotovo ne bo izostal!