Otrok prvič na smučeh

Kdaj otroka prvič postaviti na smuči?

Zimski športi

Če se vaša družina rada ukvarja z različnimi športi in imate doma tudi kakšnega malčka, se bo slej ko prej tudi on začel navduševati nad aktivnostmi, ki jih izvajate sami. Po drugi strani pa ste morda premalo aktivni, za svojega malčka pa želite, da bi bilo drugače in bi ga že od malih nog radi navduševali za različne vrste športnih aktivnosti. Pri tem imamo vsekakor v mislih tudi smučanje.

Ne glede na to, ali ste športno bolj ali manj aktivni, je potrebno poskrbeti, da se vaši malčki pogosto rekreirajo, saj s tem v veliki meri krepijo mnoge veščine in skrbijo za svoje zdravje. Vsaka aktivnost pa ima svoj čas, zato z njimi ne smete prehitevati. V nadaljevanju vam bomo zaupali, kdaj je najpametneje otroka prvič postaviti na smuči in na kaj morate biti ob tem še posebej pozorni.

Postopno navajanje na snežno preprogo

Še preden svojega malčka zares postavite na smuči, je pomembno, da se sooči z vsemi lastnostmi bele snežne preproge. Na snegu naj se otrok na začetku najprej samo veliko igra. Sneg naj mu prinese veliko zabave in užitka. Tako bo imel na prve stike s smučanjem zagotovo lepe spomine.

Pri opazovanju otroka na snegu boste lahko kaj kmalu ugotovili, ali vaš otrok sneg obožuje, kako dobro razvite ima motorične sposobnosti, ali ga pri tem zebe, se rad giba in podobno. Ker pa je večina otrok v zgodnjem otroštvu zelo dojemljiva za vse stvari, ga boste lahko prvo zimo po otrokovem 3. letu starosti že postavili v smučarske čevlje in na smuči.

Vadbo skupaj z otrokom začnite v obliki različnih iger ter gibanja na snegu. Zelo pomembno je, da otrok preizkusi čevlje za smučanje že prej, preden ga sploh postavite na smuči.

Nato se začne hoja in drsenje na smučeh, vlečenje, snemanje in ponovno natikanje smuči, lovljenje po eni in obeh smučkah, vse skupaj naj bo prepojeno še z najrazličnejšimi domišljijskimi igrami, med katerimi otroka navajajte tudi na padce in vstajanje. Brez tega pač ne bo šlo. Vadba naj poteka tako s smučarskimi palicami kot brez.

Najemite profesionalnega učitelja smučanja

Čeprav boste izjemno uživali, ko boste svojega malega nadobudneža učili smučati, vam priporočamo, da si vsaj za nekaj časa najamete tudi profesionalnega učitelja, ki bo otroku pokazal še kaj drugega, na kar ste sami morda pozabili. Pa tudi sicer bo vaš otrok smučanje jemal nekoliko resneje. Pomembno pa je, da bo užival tako v vaši družbi kot v družbi učitelja.

Dandanes je na voljo veliko šol smučanja za najmlajše, zato z iskanjem ne bi smeli imeti težave. Svetujemo vam, da si smučarsko opremo za svojega malčka kar izposodite, saj bi jo sicer hitro prerasel.

Želimo vam obilo užitkov na snežni površini!