Ohranitev zdravih oči in vida

6 nasvetov za ohranitev zdravih oči in vida

Zdravje

Ljudje zdrave oči, ki skrbijo za jasno sliko sveta, hitro jemljemo za samoumevne. Žal pa ni vedno tako, še posebej ko se nekoliko postaramo. A za zdravje oči, ki nam bodo služile še dolgo, lahko poskrbimo tudi sami. Zdrav način življenja in razmislek o preventivni zaščiti igrajo pomembno vlogo pri preprečevanju očesnih napak in neprijetnih sprememb. Dobro pa je tudi vedeti, kdo nam v primeru težav in bolezni lahko nudi pomoč.

1. Jejte zdravo

Zdravje oči se začne na vašem krožniku. Uravnotežena in raznolika prehrana bo poskrbela za ohranjanje zdrave telesne teže v izogib debelosti. Prav s to pa je povezana sladkorna bolezen tipa 2, ki kraljuje kot glavni vzrok za izgubo vida pri odraslih.

Znano je, da je očesne težave, povezane s staranjem, kot sta makularna degeneracija in siva mrena, mogoče preprečiti s hranili, kot so vitamin C, vitamin E, omega-3 maščobne kisline in cink. Med živila, ki so bogata s temi hranili, sodijo:

  • različni agrumi; pomaranče, limone idr.;
  • losos, tuna in druge mastne ribe ter ostrige;
  • zelena listnata zelenjava, posebno ohrovt, mlada špinača, rukola;
  • svinjina;
  • brezmesni viri beljakovin, kot so jajca, stročnice in oreščki.

2. Ne kadite

Kajenje močno povečuje tveganje za različne zdravstvene težave oči. Pogosto je navajano kot sokrivec pri nastanku sive mrene, poškodovanju rumene pege ali vidnega živca. Po dolgoletnem kajenju je včasih težko prenehati, a pri tem morate biti vztrajni. Če ne uspe prvič, poskusite ponovno – z vsakim poskusom boste bližje končnemu uspehu. Za pomoč se lahko obrnete tudi na osebnega zdravnika.

Preverite tudi: 12 nasvetov, kako prenehati s kajenjem

3. Nosite sončna očala

Poleg tega, da so lahko lepa in modna, igrajo sončna očala pomembno vlogo pri zaščiti oči pred ultravijoličnimi (UV) žarki. Prekomerna izpostavljenost tem sončnim žarkom znatno poveča možnost za makularno degeneracijo in sivo mreno.

Nošenje sončnih očal
Ko ste na soncu, zaščitite svoje oči s sončnimi očali.

Pomembno je izbrati kvaliteten par, ki ponuja od 99 % do 100 % UVA in UVB zaščite. Preverite tudi možnosti leč, ki vaše oči zaščitijo s strani. Polarizirana sončna očala sicer ščitijo pred bleščanjem med vožnjo, a ne nudijo zaščite pred nevarnostjo žarkov. Uporabniki kontaktnih leč lahko razmislite o uporabi takšnih z zaščito ali pa s sončnimi očali poskrbite za dvojno zaščito.

4. Nosite zaščitna očala

Ne samo žarki, izjemno nevarni so lahko tudi mali delci v zraku. Da bi se jim izognili, doma ali na delovnem mestu, kjer se uporablja nevarne materiale, pri katerih delci ostajajo v zraku, vedno nosite zaščitna očala oziroma drugo obliko pregrade med zrakom in očmi.

Zaščitna očala so tudi nujen kos športne opreme pri športih na snegu ali ledu. Izbira čelad, ki že imajo vgrajene zaščitne sisteme, je široka in lahko poskrbi za večstransko varovanje oči.

5. Omejite svoj čas gledanja na zaslone

Verjetno se marsikomu zdi to skoraj nemogoča naloga, a prekomerno gledanje v zaslon telefona, računalnika ali televizije povzroča suhe oči, bolečine v vratu in hrbtu zaradi nepravilne drže ter naprezanje oči, kar lahko vodi tudi v zamegljen vid in težave pri natančnem vidu na daljavo.

Gledanje na zaslon
Ne glejte ves čas v zaslon, vzemite si čas za počitek oči.

Na zaslon je bolje gledati rahlo navzdol ter pri tem vzdrževati vzravnano držo. Bleščanje lahko preprečite z zaslonom proti bleščanju, na trgu pa so dostopna tudi očala za delo na računalniku, ki lajšajo naprezanje. Med delom si redno privoščite kratek odmor, tako da pogled usmerite proč od zaslona, na dve uri pa še daljši počitek, ko se odmaknete od računalnika.

6. Redno opravljajte preventivne preglede

Očesnega zdravnika je dobro obiskati tudi, če ne zaznavate hujših težav z vidom. Pri majhnih otrocih so preventivni očesni pregledi priporočljivi. Na ta način boste razumeli potencialne spremembe. Dobro je vedeti, da je nekatere očesne napake, med katere sodi tudi glavkom, zaradi pomanjkanja simptomov praktično nemogoče prepoznati brez pregleda strokovnjaka. Prav za te bolezni pa je pomembna pravočasna diagnoza in začetek zdravljenja.

Poznamo oftalmologe in optometriste. Medtem ko so optometristi usposobljeni za splošno očesno nego in diagnosticiranje večine bolezni povezanih z očmi, oftalmologi poleg teh nalog vodijo tudi konkretno zdravljenje bolezni ter po potrebi izvajajo očesne operacije. Koga boste potrebovali, je odvisno od vašega stanja.

Pregled oči pri oftalmologu
Redno obiskujte oftalmologa in tako preverjajte zdravje svojih oči.

Splošni očesni pregledi navadno vključujejo preizkus vida, ki se osredotoča na prepoznavanje refraktivnih napak, kot so kratko- in daljnovidnost, astigmatizem ter s staranjem povezane spremembe, merjenje očesnega tlaka, mikroskopski pregled oči, pa tudi preizkusi, ki določajo, kako dobro vaše oči delujejo skupaj. Očesni zdravnik z novim pacientom vodi še pogovor o zgodovini posameznikovega zdravja in družinski anamnezi.