Kolesarjenje jeseni

8 idej za kolesarjenje v jesenskem času

Kolesarjenje

Jesen je čas sprememb, ki tudi kolesarjem prinaša nove izzive. Zanjo so značilna pogosta deževna obdobja, krajši dnevi, hladnejša jutra in večeri, po nižinah pa nas pogosto spremlja tudi megla. Toda novi pogoji ne smejo biti odvračilni dejavnik, ampak le še ena priložnost več, da se zopet usedete na kolo.

V nadaljevanju je nekaj idej, s pomočjo katerih lahko jesensko kolesarjenje postane enako prijetno kot na višku kolesarske sezone.

1. Opremite se z odsevnimi elementi in lučmi

Ker se jeseni prikradejo krajši dnevi, je nekaj povsem običajnega, da vas ujameta mrak in tema. Zato naj bo obvezen del kolesarske opreme kakovostna sprednja luč, ki bo ostale udeležence opozarjala, da ste na cesti, hkrati pa poskrbela za čim boljšo vidljivost. Na zadnjem delu kolesa ne pozabite namestiti kakovostne zadnje luči, zaradi katere boste že na daleč padli v oči vsem voznikom avtomobilov, ki vozijo za vami.

2. Poskrbite za topla oblačila

Dež in mraz sta največja ovira, ko je govora o jesenskem kolesarjenju. Vendar pa lahko s toplimi in vodoodpornimi oblačili poskrbite, da vam bo toplo tudi, ko vas ujame dež na kolesu. Danes je tehnologija izdelave kolesarskih oblačil tako napredovala, da lahko kolesarimo praktično preko celega leta, ne glede na nekoliko nižje temperature.

Kolesarska oblačila Castelli in Alpinestars
Kolesarska oblačila: termo majica Castelli Puro 3 FZ / hlače Alpinestars Tahoe Long / brezrokavnik Castelli Perfetto RoS (Extremevital.com)

Če ste torej eden izmed tistih kolesarjev, ki težko preživi nekaj mescev brez kolesa, se vam splača investirati v kakovostna kolesarska oblačila, zaradi katerih je lahko kolesarjenje v jeseni prav tako zelo prijetno.

3. Posebno pozornost namenite stopalom, dlanem in obrazu

Obraz, dlani in stopala so najbolj izpostavljeni deli telesa, ki so v vetru še toliko bolj občutljivi. Vendar pa lahko s kakovostnimi toplimi rokavicami in obraznim šalom, podkapo ali buffom poskrbite za najboljšo zaščito izpostavljene kože. Če boste preko kolesarskih čevljev obuli še posebne galoše, bodo vaša stopala ostala topla tudi pri nekoliko nižjih temperaturah.

4. Jesen izkoristite za kolesarjenje po brezpotjih

Če ste večji del kolesarske sezone preživeli na cestnem kolesu, verjetno že nestrpno čakate, da boste lahko ponovno sedli na gorsko ali gravel kolo. Verjetno ni lepšega kot opazovati jesensko naravo, kako se spreminja. Vse to lahko doživite, če se s kolesom odpravite v neokrnjeno naravo, po brezpotjih ali drugih ozkih poteh, kjer ste samo vi in mirna okolica brez avtomobilov in drugega hrupa.

5. Pojdite na višje ležeče lokacije in se naužijte sonca

Tipična jesenska megla, ki se pogosto vleče iz dneva v dan, nas lahko hitro spravi v obup. A zakaj bi zaradi tega bili slabe volje, ko pa se lahko s kolesom odpravite na bližnjo vzpetino ali hrib in se naužijete sonca, ki sega nad meglo. Pri tem bodite pozorni le na to, da imate s seboj rezervna oblačila za preobleči in dodatna topla oblačila, ki vam bodo prišla prav na spustu.

6. S kolesom se odpravite na nočno vožnjo

Samo zato, ker so dnevi kratki, še ne pomeni, da morate prenehati s kolesarjenjem. Vendar bodite pozorni na to, da za svojo nočno kolesarsko turo izberete mirno cesto ali pot, ki jo dobro poznate.

Kolesarska svetilka Topeak HighLite Combo II
Kolesarska svetilka Topeak HighLite Combo II (Extremevital.com)

Opremite se s sprednjimi in zadnjimi lučmi ter kakovostno naglavno lučko za na čelado. Zagotovo boste presenečeni nad tem, kako drugače izgleda vaša dobro poznana pot ponoči.

7. Poiščite prijatelja, s katerim bo kolesarjenje prijetnejše

Kolesarjenje v družbi je vedno prijetnejše, kot pa če se na kolesarsko turo odpravite sami. Jesen je obdobje, ko se je zaradi vremenskih razmer tudi nekoliko težje odpraviti na kolo, zato je družba kolesarskih navdušencev več kot dobrodošla. Pokličite prijatelja, znanca ali sorodnika, ki se podobno kot vi navdušuje nad kolesarjenjem – prepričani smo, da bosta oba zadovoljna!

8. Preizkusite se v ciklokrosu

Jesenski čas je odlična priložnost, da preizkusite nove stvari in pustolovščine. Ena od njih je tudi ciklokros, ki je lahko izjemno zabaven, ne glede na to, ali ste v njem novinec ali že izkušeni maček. S ciklokrosom boste osvojili tudi številne kolesarske spretnosti, ki vam lahko pridejo prav na cesti, hkrati pa je odličen način za podaljšanje kolesarske sezone.

Ne glede na to, ali ste tekmovalec v cestnem kolesarjenju ali rekreativni kolesar, je jesen odličen čas za raziskovanje. Za največji užitek na kolesu je ključnega pomena edino to, da ste za kolesarjenje v tem letnem času dobro opremljeni.