Znižanje slabega holesterola

6 nasvetov za znižanje slabega holesterola

Zdravje

Ste vedeli, da ima skoraj 70 % odraslih v Sloveniji povišano raven holesterola v krvi? Slednje pa lahko precej hitro privede do bolezni srca in ožilja. Seveda se je holesterolu možno tudi izogniti, njegovo raven znižati in pojav primerno zdraviti. V veliki meri lahko pomagajo že spremembe nezdravega načina življenja.

Holesterol je sicer v našem telesu nepogrešljiv. Težava torej nastopi samo, ko ga je preveč. Gre za snov, ki je voskasta, še najbolj spominja na maščobi podobno snov v vsaki celici. Nahaja se v živčnem tkivu pa tudi v žolču. Potrebujemo ga za nastanek nekaterih pomembnih hormonov ter za tvorjenje vitamina D.

V nadaljevanju podajamo nekaj koristnih nasvetov, kako lahko znižate raven slabega holesterola.

1. Uravnotežena prehrana

Večinoma se prevelik zalogaj slabega holesterola pojavi zaradi nezdravih življenjskih navad. Zdravniki pacientom zato najprej priporočajo uravnoteženo prehrano. To pomeni manjši vnos nasičenih maščobnih kislin ter holesterola in več sestavljenih ogljikovih hidratov ter nenasičenih maščobnih kislin in vlaknin. V tem primeru se priporoča predvsem uživanje večje količine sadja, žitaric, zelenjave in rib.

Zelenjava, pečena na žaru
Tudi zelenjava, pečena na žaru, je lahko izredno okusna.

Ključno je tudi zmanjšanje vnosa kalorij, zlasti tedaj, kadar mora bolnik izgubiti nekaj teže. Omejiti je treba tudi porabo soli ter alkohola. Slednje je še pomembnejše, če ima pacient povišan tudi krvni tlak. Nujno je treba opustiti kajenje in uvesti čim več redne telesne vadbe.

2. Poseganje po biološko pridelani hrani

Na učinkovito zniževanje slabega holesterola v krvi ugodno vpliva tudi biološko pridelana hrana. Ta namreč telesu zagotovi vsa potrebna hranila, prav tako okrepi in ohranja zdravje. Na trgu so na voljo skrbno pridelani ekološki proizvodi.

Med najboljša tovrstna živila, ki vam bodo pomagala pri zniževanju omenjene težave, pa zagotovo sodijo pistacija, bučno olje in buče, ribe, laneno seme, banane, brusnice, lupinasti plodovi, cimet in sezamovo olje.

3. Izogibanje določeni vrsti živil

Medtem ko nam nekatera kakovostno pridelana živila lahko precej uspešno pomagajo pri zniževanju slabega holesterola v krvi, pa se je po drugi strani nekaterim vrstam živil potrebno izogibati. To so meso in mesni izdelki, predvsem klobase, paštete, salame, mleko in mlečni izdelki, zlasti polnomastni siri, maslo, margarina, torte, peciva in podobno.

Stop nezdravi prehrani
Bodite odločni in samozavestni – recite STOP nezdravi prehrani.

Prav tako v to skupino sodijo še izdelki iz kvašenega in listnatega testa, rastlinsko olje za cvrtje, priloge ter dodatki, kot so kečap, majoneza, smetana, raznovrstni prelivi za solate in drugi mastni dodatki.

4. Primerna količina zaužitega holesterola

S slabim holesterolom v krvi najverjetneje ne boste imeli težav, če holesterola na dnevni ravni ne boste zaužili preveč. Dnevna količina, ki se ga lahko zaužije, je do 300 mg. Seveda holesterola ne boste našli zgolj v prehrani. Zavedati se morate, da približno tri četrtine holesterola naše telo proizvede samo.

5. Izogibanje stresu

Tudi stres lahko v kar veliki meri povzroča, da se v našem telesu prične nabirati slab holesterol, pri tem pa se pričnejo pojavljate številne nevšečnosti, celo težje bolezni. V tem primeru največ lahko naredite kar sami. Dobro je, da se izogibate vsem situacijam in osebam, ki v vaše življenje nenehno prinašajo stres in slabo počutje.

Stresa se lahko na hitro otresete tudi tako, da vsaj za pol ure sedete na kolo, tečete ali se sprehodite po naravi. Odlično vam lahko pomaga tudi instrumentalna glasba, ki si jo pri delu nastavite za ozadje.

6. Dosledno upoštevanje ukrepov

Če boste vse omenjeno dosledno upoštevali, lahko dosežete bistveno znižanje slabega holesterola v krvi. Še enkrat torej izpostavimo vse najpomembnejše ukrepe za zmanjšanje maščob v naši krvi.

To so:

  • uravnotežena in zdrava prehrana z majhno količino nasičenih maščob;
  • redna telesna vadba, na primer kolesarjenje, tek, plavanje, hoja;
  • doseganje in vzdrževanje normalne telesne mase;
  • opustitev kajenja;
  • zmanjšana uporaba soli in alkohola;
  • izogibanje stresu.