Čevlji za kolesarjenje

Kam po čevlje za kolesarjenje?

Kolesarjenje

Kolesarski čevlji se pomembno razlikujejo od običajnih športnih copat. Medtem ko so tekaški copati mehki, udobni ter gibljivi, tako da sledijo premikom stopala, so čevlji za kolesarjenje ravno nasprotno. Njihov podplat je trden in negibljiv, čevelj pa tog. Vse te lastnosti, ki na prvi pogled kar kličejo po neudobnosti pa so pravzaprav tiste, ki poskrbijo za optimalno vožnjo ter udobje na daljših kolesarskih turah.

Zakaj kupiti kolesarske čevlje?

Trd podplat, ki je značilen za kolesarske čevlje, preprečuje, da bi se stopalo ovijalo okoli pedala, kot to nagonsko počne, če mu mehak podplat to omogoča. Na ta način boste preprečili potencialne krče v stopalu, ki so lahko nadležni in tudi zelo boleči. Podplat je oblikovan tako, da čevlji ne drsijo s pedala, kar pomeni, da gre vsa energija v poganjanje in ne v vzdrževanje stopal na pravem mestu.

Moški cestni kolesarski čevlji Scott Road Comp Boa
Moški cestni kolesarski čevlji Scott Road Comp Boa (Extremevital.com)

Pogosto so čevlji za kolesarjenje ustvarjeni z vpenjalnim sistemom, kar pomeni, da se vpnejo na pedal ter so z njim direktno povezani. Ta sistem kaže koristi predvsem v boljšem izkoristku moči. Medtem ko z običajnimi čevlji kolo poganjate le med potiskanjem pedala navzdol, z vpetimi čevlji svoje delo opravljate tudi z »vlečenjem« pedala navzgor. Delo tako opravljate ves čas, poleg zadnjih stegenskih mišic pa aktivirate tudi sprednje stegenske mišice in tako delo razporedite. S tem se zmanjša pritisk zgolj na en del telesa, kar pomeni daljši čas vožnje in manjšo utrujenost.

Kam po kolesarske čevlje?

Ponudba kolesarskih čevljev je velika, zato morate poznati svoje potrebe in želje. Poznamo kolesarske čevlje, ki se, kot že rečeno, vpnejo v pedal, pa tudi take, ki se ne vpnejo, a imajo druge lastnosti kolesarskih čevljev. Na zoženje izbora bo odločilno vplivalo to, kateri vrsti kolesarstva se posvečate. Široko ponudbo kakovostnih čevljev za kolesarjenje in dodatkov zanje vam ponuja specializirana trgovina Extreme Vital, prisotna tako na spletu kot v nekaterih večjih mestih – v Ljubljani, Radovljici, Škofji Loki in Mariboru.

Ponudba: https://www.extremevital.com/sl/kolesa/kolesarski-cevlji-c-435.html

Kolesarski čevlji za cestno kolesarjenje

Kolesarski čevlji za cestno kolesarjenje morajo biti lahki in omogočiti trden oprijem med pedalom in stopalom, torej čevljem. To omogoča optimalen prenos energije ter fokus na dolgo in hitro vožnjo po gladkem terenu ceste.

Kolesarski čevlji NorthWave Core za kolesarju prijazno ceno nudijo podplat iz steklenih vlaken, ki je ojačan s karbonskimi vlakni. To poveča odzivnost kolesa pod vami, hkrati pa prezračevalni sistem s petimi odprtinami na podplatu in mrežastimi zračniki omogoča dobro prezračevanje ob potenju stopal. Brezšiven zgornji del zagotavlja udobje in enakomerno prileganje brez pritiskov na posameznih točkah.

Specialized S-Works Vent Road so na zunaj izjemno elegantno in sodobno oblikovani, kar sovpada z vrhunsko tehnično dovršenostjo. S svojimi 223 grami so izjemno lahki ter imajo prilagodljiv način zapenjanja. Karbonski podplat omogoča težke obremenitve, ergonomsko oblikovan čevelj pa izboljšuje moč, učinkovitost kolesarjenja ter celo zmanjša tveganje za poškodbe.

Kolesarski čevlji za gorsko kolesarjenje

Za gorsko kolesarjenje pa so primernejši hibridni kolesarski čevlji, ki imajo šibkejšo povezavo s pedalom. Razlog za to je bolj raznolik teren in vožnja, enostavnejše in hitrejše »odklepanje« čevljev s pedala pa omogoči hitrejše odzivanje ob potencialnem padcu ter s tem večjo varnost.

Udobni čevlji Shimano SH-MT501 so kvalitetna izbira za vse rekreativne kolesarje, ki radi povezujejo lažje pohodništvo in kolesarstvo. Posebno oblikovan podplat namreč omogoča vpenjanje na pedal, hkrati pa obutev ponuja optimalen oprijem pri hoji. Steklena vlakna v čevlju spodbujajo prenos moči in stabilnost.

Kolesarski čevlji Northwave Rebel 3 zagotavljajo še trši, zelo tog podplat iz karbonskih vlaken. S tem bo prenos vaše energije kar se da visok, za ustrezno pozicijo stopala pa poskrbi tudi anatomsko oblikovan zgornji del čevlja. Sodoben način zavezovanja zagotavlja tesno prileganje stopalu, čevelj pa navduši tudi s sodobnim izgledom.

Otroški čevlji za kolesarjenje

Med otroškimi čevlji lahko izbirate med takimi z vpenjanjem in tistimi brez. Torpedo 2 cestni čevlji za kolesarjenje zagotavljajo dobro zračenje, trdota indeksa 6 pa je idealna za mlajše kolesarje in išče razmerje med togostjo in udobjem. Zgornji del je zasnovan z minimalnim številom šivov, kar poveča udobje.

Five Ten Freerider JR pa so čevlji, oblikovani posebej za ravna pedala »flat«. Podplat je gumijast in »lepljiv«, tako da ostaja na pedalih brez drsenja. Ti otroški kolesarski čevlji so trpežni in srednje upogljivi, poleg tega pa s praktičnimi trakovi obljubljajo enostavno obuvanje. Primerni so za otroke, ki se ukvarjajo z all-mountain, downhill ali freeride kolesarjenjem.

Dodatna oprema

Posebno predstavitev si zaslužijo tudi termo kolesarski čevlji Northwave Celsius XC Arctic GTX MTB. Gre za rezultat razvoja kolesarske opreme za kolesarjenje v hladnejših mesecih. Vodotesna membrana čevlja iz Gore-Texa zagotavlja suho in toplo stopalo. Za ohranjanje toplote poskrbijo tudi posebni vložki, tog podplat pa bo spodbudil optimalen prenos moči.

V kolesarski trgovini Extreme Vital imate na voljo tudi dodatke za kolesarske čevlje, kot so nadomestni paščki za čevlje, čepki za podplat, ki se lahko med kolesarjenjem izgubijo, ter nadomestne metalne ploščice.

Vložki za čevlje Sidas zagotavljajo udobje ob togih podplatih čevljev. Vložke znamke Specialized pa je mogoče kupiti v treh različnih modelih, namenjenih trem višinam stopalnega loka. Ti vložki specifično obliko stopala podprejo na ustreznih točkah in tako spodbujajo udobje ter optimalen prenos moči na pedala.