Krepitev srca

7 učinkovitih načinov za krepitev srca

Zdravje

Bolezni srca so eden od najpogostejših vzrokov smrti po vsem svetu, a je razveseljivo dejstvo, da to lahko spremenimo z načinom življenjskega sloga in obvladovanjem dejavnikov tveganja. Zato smo za vas pripravili sedem preprostih nasvetov, s katerimi lahko preprečite, da postanete žrtev bolezni in težav s srcem.

1. Bodite športno aktivni

Vaše srce je mišica, ki jo je potrebno, podobno kot vse druge mišice v telesu, neprestano krepiti. Zato je treba poskrbeti za redno telesno aktivnost, ki pomaga, da srce postane še močnejše in zmogljivejše. Pri tem morate najprej določiti ciljno območje svojega srčnega utripa in poiskati primerno aktivnost, v kateri boste uživali in vztrajali dalj časa. Če do sedaj niste bili redno aktivni, začnite zmerno, priporočljiv pa je tudi posvet z vašim osebnim zdravnikom.

2. Prenehajte s kajenjem

Kajenje je ena od tistih navad, ki jo je zelo težko opustiti. Ker pa je to tudi ena od navad, ki povzroča raka na pljučih, zastruplja srce in je povezana z mnogimi srčnimi boleznimi ter visokim krvnim pritiskom, je zelo pomembno, da z njo čim prej prenehate.

Prenehanje s kajenjem
Načinov, kako prenehati s kajenjem, je danes precej.

Danes so vam na voljo različne strategije, s pomočjo katerih se lahko odvadite kajenja, predvsem pa je pomembno, da ste vztrajni in da ostanete pozitivni. Naredite natančen načrt, razmislite o nadomestnem zdravljenju z nikotinom ali se vključite v katero od mnogih podpornih skupin za opuščanje kajenja.

Preverite tudi: 12 nasvetov, kako prenehati s kajenjem

3. Izgubite odvečno telesno težo

Hujšanje je več kot le prehrana in gibanje. Gre za način življenja, ki se ga je potrebno vzdrževati, če želite izgubiti odvečne kilograme. Ker pa je prekomerna telesna teža eden od največjih dejavnikov tveganja za srčno žilne bolezni, je potrebno resno razmisliti o učinkovitem prehranskem načrtu. V ta namen izberite ustrezno dieto, natančno načrtujte obroke, pišite dnevnik prehranjevanja, ne pozabite pa tudi na redno telesno aktivnost in zdrav življenjski slog.

4. Jejte zdravo in uravnoteženo hrano

Nezdrava prehrana je eden od vodilnih vzrokov srčnih bolezni. Če želite ohraniti zdravo srce, je izboljšanje prehrane vsekakor zelo pomemben ukrep. Pri tem je pomembno, da omejite vnos nasičenih maščob in jih skušate nadomestiti z nenasičenimi, zato je še posebej priporočljivo uživati losos in guacamole omako, narejeno iz avokada. Zmanjšajte tudi vnos soli in alkohola.

5. Ne pozabite na čokolado

Za vse ljubitelje čokolade je razveseljiv podatek, da vino in čokolada pripomoreta k boljšemu zdravju srca. Vendar le v zmernih količinah! Znano je, da alkohol in kakav, ki je ključna sestavina čokolade, vsebujeta antioksidante. Ti dokazano povečujejo dober holesterol, znižujejo slab holesterol in izboljšujejo funkcijo strjevanja krvi.

6. Ne prenajedajte se

Čeprav je prenajedanje značilno predvsem za praznična obdobja, pa naj to pravilo velja za vse dni v letu. Obilne količine hrane povzročijo prehajanje krvi iz srca v prebavni sistem in hitrejši ter nepravilen srčni ritem, ki lahko privede do srčnega napada ali srčnega popuščanja. Zmernost pri uživanju hrane je zato nujna, če želite poskrbeti za učinkovitejše delovanje svojega srca.

7. Omejite stres

Ali ste vedeli, da obstaja več kot 1.400 biokemičnih odzivov na stres? Med njimi sta tudi povišan krvni tlak in hitrejši srčni utrip, ki dolgoročno negativno vplivata na delovanje srca. Zato obvezno poskrbite za obvladovanje stresa, pri čemer lahko uporabite različne tehnike sproščanja, dihalne tehnike, meditacijo ali pa se odločite za obisk joge. V svoj vsakdan vnesite dovolj gibanja, ki prav tako predstavlja učinkovito orodje proti stresu.

Glede na to, da je ogromen delež srčnih infarktov posledica dejavnikov tveganja, ki bi jih lahko preprečili, je zelo pomembno, da skušamo ohraniti zdravo srce. Zato ga je potrebno krepiti in se izogibati razvadam, ki negativno vplivajo na njegovo delovanje in zmogljivosti. Prepričani smo, da vam bo z zgoraj naštetimi ukrepi še naprej uspelo ohranjati svoje srce mladostno.