Priprava na smučarsko sezono

Priprava na novo smučarsko sezono: kaj lahko naredite?

Zimski športi

Le redki smučarji lahko smučajo vse leto, ostali pa si izven smučarske sezone vzamejo odmor. Če spadate v to zadnjo skupino, boste poleti le sanjali o snegu in si želeli ostati v formi – morda za tečaj za učitelja smučanja ali osebne dosežke v naslednji smučarski sezoni.

Če želite ohraniti svoj standard ali ga celo izboljšati za naslednjo zimo, potem morate imeti rutino za poletje, ki bo imela v mislih smučanje. V nadaljevanju prilagamo 4 nasvete, ki vam bodo pri tem pomagali.

Celoletna kondicijska pripravljenost

Obstaja na stotine različnih vadbenih rutin za smučanje, ki jih lahko preizkusite, vendar ko gre za kondicijsko pripravljenost zunaj sezone, o njej nikar ne razmišljajte preveč. Pomembno je, da ostanete aktivni, saj boste tako izboljšali vzdržljivost srca in ožilja ter povečali moč in spretnost.

Vaša osebna vadbena rutina naj bo kombinacija vzdržljivostne vadbe, kardio treninga in treninga moči. Ni se vam treba obremenjevati z izvajanjem posebne vadbe, razen če si to res želite.

Tri najboljše vaje za ohranjanje smučarske forme

Če potrebujete nekaj napotkov o tem, na katere mišične skupine se osredotočiti in katere vaje izvajati, da boste pozimi pripravljeni za na smuči, imate srečo. Izbrali smo namreč tri najboljše vaje, ki jih lahko izvajate.

  1. Mrtvi dvig je naša prva izbira in nedvomno ena najboljših vaj za dvigovanje uteži, ki jih lahko izvajate. Ima številne prednosti, med drugim omogoča kurjenje maščob, preprečuje prihodnje poškodbe, krepi jedro telesa, izboljšuje moč prijema in povečuje kardio sposobnosti.
  2. Druga vaja so skoki z mesta. Če iščete vajo, ki jo lahko izvajate praktično kjer koli in zanjo ne potrebujete specifičnih rekvizitov, je ta vaja dobra izbira. S skoki z mesta lahko izboljšate kardiovaskularno kondicijo in eksplozivno moč nog. Preprosto poiščite predmet (npr. zaboj), ki je nekaj centimetrov nad tlemi, in postavite noge približno 30 cm stran. Rahlo pokrčite kolena (v širini bokov) in skočite na vrh zaboja. Nato skočite navzdol in vajo ponovite. Izvajate lahko tudi intervale in jih stopnjujete.
Skoki z mesta
Vajo skakanja na zaboj lahko brez težav izvajate tudi doma.
  1. Smučarski čevlji spremenijo način, kako stojite. Vaše telo namreč prisilijo v položaj, ki je primeren za smučanje (z ravnim hrbtom in rahlo pokrčenimi nogami). Tretja vaja »wall-sits« oz. sedenje ob steni na navideznem stolu vam pomaga okrepiti stegna in zadnjične mišice, kar vam omogoča, da dlje časa ostanete na smučeh v nenaravni drži, ne da bi se utrudili.

Če poleg redne kardiovaskularne vadbe dodate še katero koli ali vse te vaje, dobite popoln zunajsezonski vadbeni režim, ki je namenjen mišicam nog in jedra.

Kvalitetno in zdravo se prehranjujte

Fitnes rutina je učinkovita le, če jo spremlja zdrava prehrana, kar velja tudi pri smučanju, kjer je pravilna prehrana ključnega pomena. Izkoristite čas med sezono, da svojemu telesu zagotovite hranila, ki jih potrebuje za dobro počutje.

V idealnem primeru bodite pozorni na zadosten vnos beljakovin, zdravih maščob ter čim več sadja in zelenjave. Prav tako ne smete pozabiti na hidracijo. Ker hidracija omogoča telesu boljše delovanje, poskusite zmanjšati vnos alkohola in kofeina, saj lahko sploh v vročih dneh pospešita dehidracijo.

Za svojo opremo poskrbite tudi poleti

Smučarska oprema ni poceni. Izjemno pomembno je, kje jo boste med sezono hranili, zlasti smuči. Ne glede na to, kaj ste slišali od prijateljev ali vrstnikov, garaža, podstrešje, lopa ali nedokončana klet niso nujno primeren prostor za shranjevanje smučarske opreme izven sezone. Potrebujete okolje z nadzorovano temperaturo in vlago. Med optimalnimi možnostmi so omara, shranjevanje na steni ali pod posteljo.

Preventivno vzdrževanje vam bo omogočilo dolgoletno uporabo opreme. Odvisno od tega, kje boste smuči dali na servis, je poletni pregled običajno sestavljen iz ostrenja robnikov, brušenja podlage in nanašanja poletnega voska, ki ščiti smuči, ko jih ne uporabljate. Odvečen vosek se nato odstrani jeseni, ko se smuči pripravi na začetek sezone. Poletje je tudi primeren čas za nakup novih dodatkov in smučarskih oblačil. Za dodatno opremo, kot so smučarske jakne, rokavice in čevlji, poleti pogosto najdete ugodnejše ponudbe kot na vrhuncu sezone.

Čim bolje izkoristite izvensezonsko obdobje

Če ste ljubitelj smučanja, izvensezonsko obdobje verjetno ni vaš najljubši del leta, a kljub vsemu se morate naučiti čim bolje izkoristiti mesece izven sezone. Vsakdo se rad zadržuje na soncu, poleti pa lahko uživate v številnih športih na prostem.

To je tudi idealen čas za počitek in okrevanje po morebitnih poškodbah, povezanih s smučanjem, da boste pripravljeni za naslednjo sezono.