Tlačilka za kolesa

Kako izbrati tlačilko za kolesa?

Kolesarjenje

Vsak kolesar mora biti pripravljen na to, da bo moral slej ko prej napolniti prazno zračnico ali pa jo le napolniti do priporočljivega tlaka. Če želite to storiti brez težav, boste potrebovali kakovostno tlačilko za kolo, ki jo boste lahko uporabljali tako doma kot na kolesarski poti.

Preverite kompatibilnost ventilov s cevko kolesarske tlačilke

Skoraj vse tlačilke za kolo imajo cevko za Presta ali Schrader ventile. Tretja možnost so ventili Dunlop, a se ta pojavlja le na nekaterih kolesih po vsem svetu.

S kakovostno kolesarsko tlačilko lahko napolnite zračnice, ki imajo kateri koli tip ventila. Pri nakupu morate biti pozorni le na to, da nekateri cenejši modeli običajno zahtevajo uporabo posebnega nastavka, s katerim tlačilko prilagodite vrsti ventila na kolesu. Večina kakovostnih kolesarskih tlačilk se samodejno prilagodi ventilom Presta ali Schrader, zato nastavki v tem primeru niso potrebni.

1. Talne tlačilke

Talne tlačilke so najboljša rešitev za polnjenje pnevmatike v domači garaži. Namenjene so izključno domači uporabi, saj so izjemno močne in robustne, zato jih ne morete prevažati s seboj na kolesu. Tovrstne tlačilke zagotavljajo visoko zmogljivost polnjenja zraka, z njimi namreč lahko napolnite pnevmatike tudi do 10 barov, nekateri modeli pa celo do 220 psi / 15 barov.

Talne tlačilke Topeak
Talni tlačilki Topeak: Joe Blow Max HP / Joe Blow Race (Extremevital.com)

S svojimi lastnostmi se lahko brez težav spopadejo z visokotlačnimi tlačilkami, zato so to ena od najhitrejših in najvarnejših vrst tlačilk za vaše kolo. Večina talnih tlačilk ima vgrajene velike manometre, ki omogočajo preprosto odčitavanje tlaka.

2. Tlačilke z nosilcem za okvir kolesa

Za cestne kolesarje so najboljša rešitev tlačilke s posebnim nosilcem za namestitev na okvir kolesa. Nosilec poskrbi, da se tlačilke zaskočijo neposredno na okvir cestnega kolesa brez dodatnih pripomočkov za montažo.

Tlačilka Topeak Mini Dual
Tlačilka Topeak Mini Dual (Extremevital.com)

Tovrstne tlačilke so tudi nekoliko daljše in težje od mini tlačilk, vendar je polnjenje pnevmatik z njimi bistveno hitrejše. Velika zmogljivost omogoča polnjenje pnevmatik do 160 psi / 11 barov, zato so še posebej primerne za polnjenje visokotlačnih pnevmatik, ki so značilne za cestna kolesa.

Tlačilke z nosilcem za okvir so na voljo v različnih velikostih. Njihova izbira je odvisna od velikosti okvirja, merjenega v centimetrih, in dolžine zgornje cevi. Zato je pred izbiro prave tlačilke potrebno dobro poznati podatke o svojem kolesu.

3. Mini tlačilke

Majhne in lahke mini tlačilke omogočajo hitro in enostavno rešitev, ko se na cesti znajdete s prazno pnevmatiko. Večino od njih pritrdite na različna mesta na okvirju kolesa, za kar potrebujete posebno pritrdilno opremo ali pa to storite s pomočjo posebnega traku. Mini tlačilko lahko pospravite tudi v nahrbtnik, gorski kolesarji pa jih imajo kar v svojem hidracijskem paketu, da jih med kolesarjenjem ne ovirajo.

Tlačilka Specialized Air Tool Switch Sport
Tlačilka Specialized Air Tool Switch Sport (Extremevital.com)

Pri nakupu tovrstnih tlačilk upoštevajte njihovo različno kapaciteto. S tega vidika so vam na voljo:

  • modeli do 90 psi / 6 barov, ki so primerne za gorska in mestna kolesa,
  • modeli do 120 psi / 8 barov, ki so primerne za mestna in gorska kolesa ter nekatera cestna kolesa,
  • modeli do 160 psi / 11 barov, ki so najboljša izbira za cestna kolesa.

4. CO2 tlačilke

CO2 tlačilke ponujajo hitro in začasno rešitev v lahki in izredno minimalistični obliki. Priljubljene so pri vseh tekmovalcih in tistih, ki se želijo voziti s posebno lahkoto, saj se prilegajo žepu kolesarskega dresa. Sestavljene so iz šobe in kartuše v različnih velikostih. 16-gramska kartuša je najboljša za cestno pnevmatiko 700c, z 20-gramsko kartušo pa boste napolnili dve pnevmatiki 700c ali eno pnevmatiko za gorsko kolo.

Bombica in sprožilec SKS Airbuster CO2 16g
Bombica in sprožilec SKS Airbuster CO2 16g (Extremevital.com)

Kljub temu da so kartuše le za enkratno uporabo, boste z njimi brez težav napolnili pnevmatiko, da vam bo ta zdržala do konca vožnje. Takšen način polnjenja je zelo preprost in hiter, ob prihodu domov le še iz pnevmatike spustite ves CO2 in jo napolnite z zrakom.

Kolesa napolnite znotraj predpisanega območja tlaka!

Ne glede na to, za katero tlačilko se boste odločili, je pomembno, da pnevmatiko napolnite znotraj predpisanega območja tlaka. Za cestna kolesa je priporočljiv tlak 80-130 psi / 5,5,-9 barov, za mestna kolesa 35-70 psi / 2,2-4,8 barov in gorska kolesa 30-60 psi / 2,1-4,2 barov.

Tlak v pnevmatikah je odvisen tudi od velikosti pnevmatik, teže kolesarja in pogojev vožnje. Ne glede na to pa se je potrebno zavedati, da so le pravilno napolnjene pnevmatike pogoj za udobno in varno kolesarjenje.