Zimske športne aktivnosti

7 priljubljenih zimskih športnih aktivnosti

Zimski športi

Vsak letni čas prinaša svoje radosti, lahko pa trdimo, da je zima še posebej radodarna, saj prinaša izjemne možnosti športnega udejstvovanja. In to za prav vse ljudi, ne glede na to, ali so ljubitelji ekstremnih ali nekoliko bolj umirjenih zimskih aktivnosti.

Na kratko vam bomo predstavili 7 bolj priljubljenih zimskih športnih aktivnosti. Zagotovo se že sedaj veselite vsaj ene med njimi. Nanje se boste morali dobro pripraviti, če boste želeli v njih zares uživati. Zato kar pridno pričnite s krepitvijo telesa in pridobivanjem kondicije.

1. Alpsko smučanje

Alpsko smučanje pri nas in tudi marsikje drugje po svetu dokazano velja za eno od najpopularnejših in najmikavnejših zimskih aktivnosti. Če se s to aktivnostjo ne ukvarjate, pa zagotovo navijate za svoje idole, ki tekmujejo na belih strminah.

Alpsko smučanje
Alpsko smučanje je med Slovenci zelo priljubljena aktivnost.

Naša dežela vam ponuja številne možnosti, kjer se lahko spuščate po strmih in urejenih smučiščih. Tu in tam pa vas pot zanese tudi nekoliko dlje v sosednje države, ki prav tako zelo dobro poskrbijo za to, da smučanje še bolj vzljubite.

2. Bordanje

Bordanje je priljubljena zimska aktivnost, ki se je udeležujejo zlasti tiste osebe, ki imajo rade adrenalin. Odlično pripravljenih terenov za to dejavnost je pri nas kar nekaj. Če boste v tem zimskem športu letos začetnik, je skrajni čas, da preverite, ali imate pri roki vse, kar potrebujete zanj.

Bordanje
Bordanje je še posebej priljubljeno med mlajšo in srednjo generacijo.

Bordanje prinaša številne nepopisne užitke. Ljubitelji vedo povedati, da jim tovrstna aktivnost omogoča pozabiti na vse skrbi in da jim v veliki meri pomaga odganjati stres, ki ga prinesejo s seboj na proge.

3. Tek na smučeh

Zagotovo ste že slišali, s koliko koristmi se ponaša tek na smučeh, zato ni čudno, da je iz leta v leto vse več oseb, ki se ukvarjajo z njim. Če niste ljubitelji ekstremnih zimskih športov, je tek na smučeh idealna priložnost za vas.

Tek na smučeh
Tek na smučeh ima mnogo blagodejnih učinkov na telo in duha.

Ko si boste podrobneje prebrali o teku na smučeh, boste lahko ugotovili, da je ta zimska dejavnost razdeljena na več podkategorij. Pozorno preverite vse in se odločite za tisto, ki vam je najbolje pisana na kožo.

4. Drsanje

Z drsanjem ste se verjetno srečali že zgodaj v otroštvu, sploh če je bilo v bližini vašega kraja kakšno jezero ali drugo urejeno drsališče. Potem ste z drsanjem morda za nekaj časa prenehali, ker si zanj niste utegnili vzeti časa. V tem trenutku pa sta vas ponovno zamikala nakup drsalk in vožnja po zaledenelem jezeru. Se morda motimo?

Drsanje
Če se odpravite na drsanje, bodite predvsem na začetku zelo previdni.

Sicer pa se lahko drsate tudi v pokritih dvoranah, kjer je poskrbljeno za še večjo varnost in tudi za mnoge druge zimske radosti.

5. Sankanje

Sankanje velja za eno od najzabavnejših zimskih dejavnosti, ki je priljubljena tako pri najmlajših kot tudi starejših generacijah. Za sankanje ne potrebujete prav veliko. Najti si morate hrib s primerno strmino in dolžino, v roke vzeti sanke in na sebi imeti primerno opremo.

Sankanje
Sankanje je zimska aktivnost, ki se je razveselijo predvsem najmlajši.

Izjemno priljubljeno je organizirano nočno sankanje (npr. na Veliki planini), saj je na ta način poskrbljeno za veliko mero varnosti, ki si je sami v nočnem času verjetno ne bi mogli zagotoviti v takšnem obsegu.

6. Curling

Veste, kaj je curling? Na prvi pogled morda še najbolj spominja na balinanje. Igramo ga na ledu, pri njem uporabljamo težke nabrušene kamne. Sicer je curling moštveni šport, ki je k nam prišel iz tujine.

Curling
Zimski šport curling iz leta v leto pridobiva na priljubljenosti.

Curling je vse bolj razširjena zimska dejavnost tudi pri nas, najbolj uveljavljen pa je zagotovo v ZDA, Skandinaviji in Kanadi.

7. Zimski pohod

Kaj je lahko še lepšega kot v naravi dihati svež zimski zrak in se sprehajati po snegu? Zimski pohod je za marsikoga med vami najljubša dejavnost, ki se je najpogosteje udeležujete ob koncu tedna, ko imate na razpolago največ prostega časa.

Zimski pohod
Že veste, kam se boste podali na vaš prvi letošnji zimski pohod?

Zimski pohod lahko poteka povsem po ravnini, lahko pa se udeležite tudi zahtevnejšega, kjer previdnost nikakor ne bo odveč. Če se odpravljate na daljšo in zahtevnejšo turo, to naredite v skupini, saj je individualna odprava lahko nevarna. Še posebej, če vas v gorah presenetijo slabe vremenske razmere.