Prekomerno izpadanje las

8 razlogov za prekomerno izpadanje las

Zdravje

Veliko žensk in moških se srečuje z redčenjem in prekomernim izpadanjem las. Potrebno je vedeti, da vsakodnevno izpade od 50 do 100 las, kar morda v odtoku po pranju las izgleda veliko, a gre za običajen proces rasti las.

Da bi se uspešno spopadli z izpadanjem las, je potrebno poznati vzrok. Glede na to se prilagaja zdravljenje, morda bodo pomagale že življenjske navade, včasih pa je preprečitev nemogoča. Razlog za redčenje las je tako lahko bolezenskega izvora, kot stranski učinek določenih učinkovin, posledica nezdravega življenja ali preprosto staranja.

1. Neuravnotežena prehrana

Lasje so pokazatelj notranjega zdravja. Za njihovo rast so pomembna hranila, vitamini in minerali. Brez raznovrstne prehrane, ki je lahko posledica restriktivnih diet ali nezdravih prehranjevalnih vzorcev, bo telo hranila najprej namenjal delom telesa, ki so bolj ključna za človekovo preživetje, kot je lasišče. Bodite pozorni, da uživate dovolj beljakovin in vitaminov, posebno vitamina D in B kompleksa. S krvnim testom lahko preverite, ali telesu primanjkuje določenih snovi.

2. Slabokrvnost

Slabokrvnost je pogosta posledica pomanjkanja železa. O pomanjkanju hranil je bilo govora že v prvi točki, a je pomanjkanje železa zelo pogost pojav, sploh pri ženskah, pri katerih ga lahko povzročijo močne menstruacije. Izpadanje las je pomemben simptom pomanjkanja železa, ki se sicer pozna tudi kot utrujenost in izčrpanost.

3. Androgenetska alopecija

Gre za genetsko pogojeno izpadanje las pri moških in ženskah, ki lahko vodi v plešavost. Medtem ko moški navadno očitneje izgubljajo lase na določenih področjih, je to pri ženskah razporejeno po celotnem lasišču. Pri moških se androgenetska alopecija lahko pojavi kadarkoli po puberteti, pri ženskah navadno v zrelejših letih ali po menopavzi. Pri spodbujanju rasti in preprečevanju izpadanja je dokazano učinkovit minoksidil.

4. Nosečnost

Ženske v obdobju nosečnosti in po rojstvu otroka doživljajo velike hormonske spremembe, ki lahko vodijo v izpadanje las zaradi nižje ravni estrogena. Tovrstno izpadanje se zaustavi, ko se telo naravno vrne v hormonsko ravnovesje, navadno v roku do enega leta. Pri blaženju posledic si lahko pomagate z izbiro kozmetičnih izdelkov za ustvarjanje volumna.

5. Stres

Stres ima še kako velik vpliv na človekovo zdravje. Nenadne stresne situacije, ki lahko izvirajo iz službe, pregorelosti, med drugim tudi čustvenega šoka, kot je smrt bližnjih, so pogost razlog za nenadno pospešeno izpadanje las. Največ koristi v tem primeru ima odpravljanje prekomernega stresa.

6. Alopecija areata

Gre za avtoimnuski odziv, ki rezultira v izpadanju dlak in las. Lasten imunski sistem zaradi nepravilnosti v delovanju napada lasne mešičke, ki so sicer popolnoma zdravi. Pri tem pa ne izpadajo le lasje na glavi, temveč tudi dlake iz drugih področji, kot so trepalnice in obrvi. Lasje v tem primeru pogosto izpadajo v kosih. Če sumite, da izpadanje povzroča alopecija areata, je nujen obisk zdravnika, ki vam bo pomagal z izbiro zdravil za zdravljenje in povrnitev las.

7. Zunanje okoliščine

Včasih pa je lahko razlog zelo enostaven. Izjemno tesne pričeske, kot so kitke, čopi ali fige, predstavljajo stres za lasišče, saj so lasje v nenehnem stanju rahlega »vlečenja«. Posebej če vsakodnevno nosite visok čop na istem mestu, lahko to rezultira v izpadanju las na določnih delih lasišča, ki so bili pod največjim pritiskom. Pomembno je, da pričeske niso preveč tesne in da njihovo mesto redno spreminjate. Pri česanju las bodite nežni in se izogibajte barvanju las ter napravam, kot so ravnalci in kodralniki las.

8. Stranski učinki zdravil

Čeprav vas zdravila rešijo določenega bolezenskega stanja, pa imajo tudi stranske učinke, med katerimi je izpadanje čas. Med najpogostejše povzročitelje sodijo zdravila za redčenje krvi, zdravljenje aken (Accutane), različni antidepresivi pa tudi zdravila za zniževanje ravni holesterola. O tem se pogovorite z zdravnikom, saj lahko menjava zdravil reši izpadanje las.