Nakup kolesarskih čevljev

Ko pride čas za nakup kolesarskih čevljev

Kolesarjenje

Z naraščanjem priljubljenosti kolesarjenja se počasi veča tudi zavest o pomembnosti uporabe kvalitetne opreme. Seveda različni ljudje uporabljajo kolo za različne namene. Nekateri se z njim prevažajo po mestu in vsakodnevnih obveznostih, drugi se z gorskim kolesom odpravijo osvajat neobvladljive terene, spet tretji pa si želijo na cesti dosegati visoke hitrosti in dolge razdalje.

A za vsako ukvarjanje s športom na nivoju, višjem od zgolj občasnega hobija, je potrebno ne le napredovanje v znanju in izkušnjah, temveč tudi opremi. Med kolesarsko opremo sodijo tudi kolesarski čevlji. Pri izbiri klasične športne obutve si največkrat želimo mehkobe in fleksibilnosti. Za razliko od tekačev pa kolesarji dosti raje posegajo po trdih in togih čevljih, ki jih priklenejo na pedala. Kaj je skrivnost teh čevljev? Ali ste pripravljeni nanje?

Koristi kolesarskih čevljev

Čevlji za kolesarjenje omogočajo učinkovitejšo vožnjo, potem ko enkrat že poznate tehniko in ste si že nabrali nekaj izkušenj. Čevlji so izdelani tako, da imajo trd in tog podplat. Na voljo so modeli, ki se pripnejo na posebno oblikovane pedale, in takšni, ki se ne pripnejo, a so zasnovani na način, da ne drsijo s pedalov. Ne glede na tip, kolesarski čevlji zagotavljajo boljši nadzor nad kolesom in omejevanje izgube energije s tem, da bi se trudili stopalo zadrževati na pedalu.

Moški kolesarski čevlji Specialized Torch 1 Road
Cestni kolesarski čevlji Specialized Torch 1 Road (Extremevital.com)

Kolesarki čevlji, ki se pripenjajo s posebnim vpenjalnim sistemom, pa imajo še dodatne koristi. Med njimi je predvsem boljši izkoristek energije. Pri kolesarjenju z običajnimi čevlji namreč porabljate energijo predvsem za potiskanje pedala navzgor. To pomeni, da noge niso enakomerno aktivirane ves čas. S kolesarskimi čevlji pa delujete na pedale ves čas, tako pri potiskanju navzdol kot vlečenju navzgor. S tem v delo vključite tudi zadnje stegenske mišice, poleg tega pa razporeditev dela na več mišic rezultira v boljšem izkoristku energije in manjši oz. počasnejši utrujenosti, saj je delo razporejeno.

Uvajalno obdobje

Ko se odločite za nakup kolesarskih čevljev, se je dobro zavedati prehodnega obdobja privajanja na novo opremo in občutke. Vaše telo se mora namreč navaditi na nov občutek stalne zvezanosti s pedalom, ki je lahko na samem začetku nekoliko neprijeten. Prav tako je potrebno osvojiti veščino sestopanja s pedala, ki ni več tako enostavna kot prej.

Moški kolesarski čevlji Specialized Recon 1.0 MTB
Gorski kolesarski čevlji Specialized Recon 1.0 MTB (Extremevital.com)

Tehniko uporabe in predvsem odpenjanja kolesarskih čevljev se je najbolje naučiti na domačem dvorišču ali praznih cestah. Neustrezna uporaba namreč lahko pripelje do poškodb. Z vajo na varnih območjih se boste znebili občutka strahu, če slučajno pride do padca, pa se boste izognili nevarnostim prometa. Odpenjanje in pripenjanje lahko vadite tudi tako, da se s kolesom naslonite na steno. Navadno gre za pomik pete navzven, a se načini razlikujejo glede na modele.

Z redno vajo bo odklop kolesarskega čevlja postal rutinsko in naravno opravilo.

Pomemben faktor: kakovost kolesarske obutve

Kljub potrebni vaji pa je kolesarska obutev osnova za naprednejše kolesarjenje. Četudi zveni kontradiktorno, bo vožnja postala še udobnejša. Kljub trdemu podplatu so kolesarski čevlji oblikovani tako, da so udobni. Praviloma drži, da čim dražji so čevlji, tem lažji so. Mrežasti materiali poskrbijo za pretok zraka, kar je pomemben faktor, saj se stopala med intenzivno vadbo, kot je kolesarjenje, potijo, ta pot pa je potrebno sproti odvajati.

Otroški kolesarski čevlji Northwave Torpedo 2
Otroški kolesarski čevlji Northwave Torpedo 2 (Extremevital.com)

Trd podplat bo preprečil tudi to, da bi se vaše stopalo nezavedno upogibalo okoli pedala, kar lahko vodi v krče in napetosti stopalnih mišic. To pa je zelo neprijetna nadloga posebej pri dolgih turah. V vsakem primeru se mora čevelj vašega stopala dobro oprijeti, da ne bo prišlo do motečih zdrsov in naprezanja, da nogo ohranjate na mestu.

Zaradi posebnega oblikovanja, gladkega podplata in sistema za zapenjanje, kolesarski čevlji praviloma niso primerni za hojo oziroma daljše sprehode.