Vadba s kolebnico

6 razlogov za vadbo s kolebnico

Prosti čas

Čeravno je preskakovanje kolebnice kdaj veljajo za otroško igro, pa tako že dolgo ni več. Vse več strokovnjakov in športnih svetovalcev poudarja prednosti, ki jih prinaša ta vadba, ki omogoča vsem dostopen način za hitro zagotavljanje dnevne mere kardio treninga. Vadba s kolebnico je nenazadnje že zelo dolgo priljubljena tudi med boksarji, in to ne brez razloga.

Ker gibi preskakovanja kolebnice aktivirajo celotno telo, ta vadba resnično prinaša širok nabor koristi, ki jih lahko izkoristijo tako izkušeni rekreativci kot začetniki. Preskakovanje kolebnice lahko izvajate kot dodatek k rednim treningom, naj se ti osredotočajo na moč ali vzdržljivost, kot način ogrevanja, lahko pa je vadba s kolebnico tudi osrednji del treninga, v izogib monotonosti pa imate na voljo raznolike poskoke in zaporedja.

1. Kurjenje kalorij

Pri stalnem poskakovanju, ki ga zahteva kolebnica, je telo v nenehni obremenitvi na različnih točkah. Obremenjene so tako noge in center kot tudi zgornji del. To pa pomeni, da v kratkem času pokurite dosti več kalorij kot bi jih pri teku, ki bi trajal enako časovno obdobje. Specifiko gibanja in njeno vključitev celotnega telesa je z drugimi vajami težko posnemati. Že nekaj minutno preskakovanje z vmesnimi pavzami predstavlja konkretno dozo vadbe za začetnike, kar se bo poznalo tudi pri izgubljenih kilogramih in »topljenju« maščobnih tkiv.

Vaje s kolebnico
Z rednim izvajanjem vaj s kolebnico do učinkovitega kurjenja maščob.

Vadba s kolebnico je primerna za vse zahtevnostne stopnje in nivoje vzdržljivosti. Glede na svoje zmožnosti si lahko prilagodite tako tempo kot dolžino treninga. Različni poskoki zahtevajo različno intenziteto, ki jo lahko kombinirate s primerno časovnico.

2. Praktično in poceni

Kvalitetno kolebnico, ki je lahko prilagojena skakanju v notranjih prostorih, na gladki površini ali grobim površinam, je mogoče kupiti precej poceni v vseh športnih trgovinah in gotovo precej ceneje kot druga športna orodja. Tudi ni potrebno imeti posebnih oblačil ali obutve. Za povrh pa je kolebnico mogoče spraviti v vsak nahrbtnik ali kovček, tako da boste lahko trenirali tudi na poti in kjer je dostop do fitnesa onemogočen.

3. HIIT trening

Preskakovanje s kolebnico lahko vključite kot del svojega visoko intenzivnega treninga, s čimer boste razgibali vadbo in v trening vključili tudi vaje, ki niso direktno povezane z vajami za moč, kot so na primer sklece. To je tudi rešitev za vse, ki si ne želijo celotnega treninga posvetiti le kolebnici.

4. Izboljšana koordinacija

Pri preskakovanju, posebej ko se na vadbo privajate, je potrebno usklajevati različno gibanje rok in nog, hkrati pa vzdrževati pravilno držo. Gibanje kmalu postane naravno, z raziskovanjem različnih poskokov pa boste razvijali koordinacijo in kombiniranje gibov in zaporedji. Poleg tega odrivanje od tal krepi mišičje okoli gležnja, s čimer boste zmanjšali tveganje za poškodbo gležnjev ali stopal tudi pri drugih športih.

5. Blagodejen vpliv na srce

Preskakovanje kolebnice poviša srčni utrip, kar lahko z redno vadbo koristi krepitvi tega organa. Seveda z zmanjšanjem maščob, tudi na predelu trebuha, znižuje možnosti za srčno-žilne bolezni, tako med mladimi kot odraslimi. Skakanje pa postopno poveča tudi VO2max oziroma maksimalno količino kisika, ki ga lahko telo porabi v eni minuti. Višji VO2max pomeni boljšo vzdržljivost krvno-žilnega sistema.

6. Povečanje kostne gostote

Ne le mišice, vadba s kolebnico krepi tudi kosti. Za krepkejše kosti je pomembna kostna gostota, ki opisuje nivo prisotnosti mineralov, med njimi tudi kalcija, ki zmanjšuje tveganje za zlome in druge poškodbe kostnega tkiva. A ne le za aktualne poškodbe, kostna gostota vpliva tudi na dolgi rok, saj posebej pri ženskah niža možnosti za razvoj osteoporoze v procesu staranja.

Poskoki s kolebnico krepijo kosti zaradi majhnih udarcev oziroma mini stresov, ki so prisotni ob vsakem pristanku (padcu) na tla. Na stres, povzročen s pristankom, se telo odzove tako, da preoblikuje kostno tkivo, ga ojača in krepi.