BCAA

BCAA – vse, kar morate vedeti

Športna prehrana

Če ste v zadnjem času obiskali katerega od fitnes centrov, ste športnike zagotovo slišali govoriti o aminokislinah, konkretneje o BCAA. Gre za dodatek, ki ga pogosto uporabljajo številni športniki, vendar le malokdo pozna prave prednosti uživanja tega čarobnega prahu.

In kaj če bi vam povedali, da vam čarobna merica prahu, ki jo vmešate v vodo, lahko pomaga pri hitrejši regeneraciji po treningu, grajenju mišic in zmanjševanju utrujenosti? Upamo, da smo s tem pritegnili vašo pozornost in je čas, da tudi vi izveste vse, kar morate vedeti o BCAA.

Kaj pomeni kratica BCAA?

Aminokisline so pomembni gradniki beljakovin. Skupno jih je dvajset, od tega jih enajst telo proizvaja samostojno, preostalih devet pa moramo v telo vnesti z ustrezno prehrano. To so esencialne aminokisline. Od teh devetih so za ohranjanje mišične mase še posebej pomembne tri aminokisline – izolevcin, valin in levcin.

Če pogledamo njihovo molekularno strukturo, so to edine aminokisline, ki imajo razvejano verigo, zato jim pravimo razvejane aminokisline oziroma BCAA – Branched-Chain Amino Acids. In tu pridejo na vrsto ustrezna prehrana in razni dodatki BCAA.

Zakaj so BCAA pomembne?

BCAA sodelujejo pri proizvodnji energije in gradnji beljakovin, ki posledično gradijo naše mišice. Raziskave so pokazale, da BCAA predstavljajo 35 do 40 % prehransko nepogrešljivih aminokislin v telesnih beljakovinah in 14 % vseh aminokislin v skeletnih mišicah.

BCAA povečajo sintezo mišičnih beljakovin in poskrbijo, da je proces gradnje mišic učinkovitejši. V kombinaciji s treningom moči predstavljajo najboljši način, da pridobite na mišični masi.

Pripomorejo tudi k zmanjšanju utrujenosti med vadbo. Seveda k pojavu utrujenosti prispevajo različni dejavniki, kot so intenzivnost, trajanje in stopnja pripravljenosti. Vendar se je izkazalo, da BCAA sodelujejo pri obnavljanju triptofana v možganih, kar pozitivno vpliva na možgane in boljšo psihično osredotočenost med vadbo.

BCAA kapsule Enervit Gymline Muscle
BCAA Enervit Gymline Muscle – 120 kapsul (Extremevital.com)

Razvejane aminokisline pripomorejo k učinkovitejšemu izgorevanju maščob in so sestavni del številnih programov hujšanja. So zelo dober zaviralec apetita in s svojim okusom lahko učinkovito potešijo lakoto. Poleg tega povečujejo raven testosterona in rastnega hormona, ki sta ključnega pomena pri zmanjšanju maščob.

BCAA preprečujejo pojav zakisanosti v mišicah oziroma muskelfiber. Z rednim dodajanjem pripomorejo k zmanjšanju bolečin v mišicah po naporni vadbi.

Poleg vseh omenjenih koristi pa BCAA pomagajo tudi pri uravnavanju krvnega sladkorja, in sicer s tem, da jemljejo sladkor iz krvnega obtoka namesto iz zalog glikogena v jetrih in mišicah.

Kako v telo vnesemo BCAA?

BCAA lahko vnesete v telo z uživanjem nekaterih živil. Najvišjo vsebnost imajo piščanec, jajca, skuta, tuna v konzervah in divji losos. Čeprav je vnos razvejanih aminokislin z ustrezno prehrano še vedno najboljši način, pa je dejstvo takšno, da omenjenih živil ne morete imeti vedno s seboj.

In tu pridejo na vrsto prehranski dodatki BCAA, ki so enostavni za prenašanje, omogočajo natančno doziranje in so tudi zelo učinkoviti. Danes so vam na voljo v obliki prahu in tablet, ki so v kombinaciji z ustrezno prehrano nepogrešljive v številnih programih vadbe.

Najbolj priljubljene so BCAA v obliki prahu, ki ga enostavno raztopite v steklenici z vodo. Običajno so vam na voljo različni okusi, priložena merica pa je najboljši način za optimalno doziranje.

Kdaj je najbolje zaužiti BCAA?

Danes obstajajo številni dokazi, ki govorijo o tem, da BCAA resnično delujejo. Vendar pa je pri tem potrebno upoštevati tudi čas, kdaj jih je najbolje zaužiti. Strokovnjaki so menja, da je najboljši čas za uživanje razvejanih aminokislin pred in med vadbo, prav tako pa tudi pred spanjem, saj mišicam na ta način zagotavljajo največjo možnost za regeneracijo preko noči.

Morda boste morali v okviru svoje vadbene rutine nekoliko eksperimentirati, da boste sami ugotovili, kako BCAA delujejo na vas. Ne glede na to, pa se morate zavedati, da prehranska dopolnila in dodatki nikoli ne morejo v celoti nadomestiti uravnotežene prehrane.