Napačna izbira pancerjev

10 pogostih napak pri izbiri pancerjev

Zimski športi

Nakup smučarskih čevljev zagotovo vzame kar nekaj časa, saj kvaliteta in udobje narekujeta občutke na belih strminah. Mnogim tovrsten nakup ni v veselje, zato se ga raje izogibajo in iščejo druge rešitve. Čeprav nakupovanje pancerjev izgleda precej preprosto, je pri izbiri potrebno biti zelo previden. Kaj hitro se namreč zgodi, da napravimo napako, ki lahko odločilno vpliva na smučarske užitke.

Predstavili bomo 10 najpogostejših napak, ki se lahko zgodijo pri izbiri tovrstne smučarske opreme. Če se jim boste uspešno izognili, ni bojazni, da vam smučarski čevlji ne bi ustrezali.

1. Napačen izbor pancerjev

Pri izbiri pancerjev je pomembno, da se vam ti popolnoma prilegajo na nogo, saj s tem dobite kar najboljši občutek pri smučanju. Kupovanje smučarskih čevljev se včasih zdi enostavno, a kupiti prave žal ni. Zato je bolje za nasvet povprašati strokovnjaka, ki se vam bo osebno posvetil in pomagal pri odločitvi.

2. Preveliki pancerji

Preveliki čevlji pogosto vodijo k slabši kontroli smuči in posledično k večjemu tveganju za poškodbe, do krčev v stopalih in premraženosti. Preohlapno obuvalo stopalo ogrozi in ga spravlja v nevarne položaje. Ker oprijem čevlja ni enakomerno porazdeljen, je na določene predele stopal povečan pritisk. Spoznajte več o Mondo Point – številki smučarskih čevljev.

3. Neustrezna širina pancerjev

Vsak smučar ima različno široko nogo in temu je potrebno prilagoditi tudi širino čevlja. Danes za tekmovalce in boljše smučarje že izdelujejo nekoliko ožje pancerje, za rekreativce pa širše. V preteklosti so se izkušeni smučarji morali pogosto odločati za prevelike čevlje, ker so imeli preširoke noge.

Smučarski čevlji Tecnica Mach Sport 100 High Volume (2022)
Moški smučarski čevlji Tecnica Mach Sport 100 High Volume (Extremevital.com)

4. Izogibanje osebnim prilagoditvam

Zaradi različnih konstitucij telesa rekreativcev ali tekmovalcev proizvajalci izdelujejo pancerje po meri. To vrhunskim smučarjem omogoča dober oprijem in občutek za neustrašne pritiske na smuči.

5. Neustrezna trdota pancerjev

Trdote smučarskih čevljev se gibljejo od najmehkejših do trdih. Če ste popoln začetnik, nikakor ne smete obuti trdih pancerjev, ker boste takoj izgubili voljo po smučanju. V kolikor spadate med nadpovprečne smučarje, se pri izbiri trdote pomikajte po lestvici navzgor.

6. Nakup po priporočilih prijatelja

Ljudje velikokrat iščemo prijateljeve nasvete, a se ti vedno ne izkažejo za najboljše, saj nasvete delijo tisti, ki se na opremo ne spoznajo. Če poznate koga, ki se ukvarja s smučanjem, vam zagotovo ne bo svetoval napačno. A vseeno vedite, da čevlji, ki ustrezajo eni nogi, ne bodo nujno ustrezali tudi vaši.

7. Nakup prek spleta

Največje tveganje za nakup pancerjev je nakup prek spleta. To velja v primerih, ko čevljev ne poznate zadosti, saj se morajo ti prilegati obliki in specifikam stopala ter nuditi zadostno mero udobja. Če pa blagovno znamko poznate in ste pancerje že preizkusili, bojazni za nakup ni.

Ženski smučarski čevlji Dalbello DS AX 80 GW (2022)
Ženski smučarski čevlji Dalbello DS AX 80 GW (Extremevital.com)

8. Neustrezne nogavice med preizkušanjem

Ključna napaka pri nakupu pancerjev so lahko tudi neustrezne oz. pretanke nogavice, ki ne dajo pravih občutkov. Z nogavicami, v katerih ponavadi smučate, boste med preizkušanjem čevlja lahko obudili čim bolj realen občutek prileganja obutve.

9. Nakup prezahtevnih pancerjev

Pri nakupu pancerjev se dostikrat izkaže neiskrenost ljudi, saj si želijo najboljše čevlje, kljub temu da njihovo znanje ni zanje ustrezno. Bodite iskreni do sebe in prodajalci vam bodo lahko ponudili tiste pancerje, ki bodo za vaše sposobnosti najustreznejši.

10. Poudarek le na estetiki

Čeprav dosti ljudi prisega na zunanji izgled, pa ima notranjost čevlja zelo pomembno komponento, saj se najboljši pancerji ločijo prav v tem. Trik današnjega marketinga je v zavedanju, da ljudje kupujemo z očmi, s čimer lahko kupca hitro zavedejo.

Nakup pancerjev torej ni tako zelo preprost proces, zahteva kar nekaj truda in volje. Če se boste v nakup podali z nekom, ki vam bo znal ustrezno svetovati, se bo trud izplačal. Še posebej, če bodo pancerji ravno prav veliki in trdi, za vaše smučarsko znanje pa imeli še dokaj ugodno ceno.