Vožnja s kolesom

7 razlogov za vožnjo s kolesom

Kolesarjenje

Dejstvo je, da je kolesarjenje v Sloveniji v izjemnem razcvetu. Vzrokov za to je mnogo. Eden od njih je zagotovo spoznanje, da ima kolesarjenje številne prednosti in pozitivne učinke na zdravje. Ravno zaradi tega je v zadnjem času kolo postalo najljubši spremljevalec na poti v službo, na potovanjih, izletih in ob rekreaciji.

Vsi se dobro spominjamo svojih mladih let, ko smo tistim, ki so nam solili pamet, le kimali in si misli svoje. Nasvete za zdravo življenje je bilo najbolje preslišati. Ko pa se naše mišice in kosti starajo, se večkrat spomnimo na nasvete modrecev ter usedemo na kolo za zdravo telo. V nadaljevanju spoznajte, zakaj je kolesarjenje tako priljubljena aktivnost.

1. Kolesarite lahko celo leto, kjerkoli in kadarkoli

Zaradi vse milejših zim je kolesariti možno skoraj vse leto. Pomembno je, da se v mrzlih dnevih le dobro oblečete in zaščitite ude. Številni ljubitelji kolesarjenja se v zimskih dnevih poslužujejo skupinske vadbe spinninga ali doma zajahajo svoj trenažer ter se podajo v virtualni svet kolesarstva.

2. Kolesarite lahko v skupini ali individualno

Na vožnjo s kolesom se lahko podate popolnoma sami in uživate v tišini narave. Malo drugače je pri vožnjah po prometnih cestah, kjer je potrebno ves čas spremljati promet in dogajanje v okolici. Če se odpravljate na kolo v skupini, so vožnje zanimivejše in hitrejše.

3. Kolesarjenje je dobro za srce, ožilje in sklepe

Kolesarjenje spada med aerobne športe. Z vožnjo na kolesu najbolj vplivate na vzdržljivost in koordinacijo ter krepite srčno-žilno funkcijo. Kolesarji so veliko bolj zaščiteni pred boleznimi sodobnega časa, pred depresijo, artritisom in debelostjo kot neaktivni ljudje.

Blagodejni učinki kolesarjenja
Zaradi blagodejnih učinkov je kolesarjenje kot nalašč tudi za starejše.

Kolesarjenje za sklepe ne predstavlja velike obremenitve, saj direktnih pritiskov nanje ni nikjer, razen na zapestju. Ker se med vožnjo izvaja ciklično gibanje, je manj možnosti, da bi prišlo do poškodbe.

4. Pomaga pri hujšanju

Vožnja s kolesom pripomore tudi zmanjšati telesno težo. S ponavljajočimi gibi je telo ves čas aktivno in zaradi tega tudi učinkovito porablja kalorije. Da boste med vožnjo pričeli porabljati maščobe, morate biti aktivni vsaj 45 minut, saj telo prej porablja glikogen.

5. Izboljša razpoloženje in zmanjšuje stres

Vsaka športna dejavnost pozitivno vpliva na razpoloženje in odpravlja stres. Ker se najpogosteje kolesari v naravnem okolju, to še bolj blagodejno vpliva na telo. Če boste kolesarili od 20 do 30 minut, se bodo stresni hormoni bistveno zmanjšali, obenem pa se bo izboljšal dnevno-nočni biološki ritem, z boljšim in globljim spancem.

6. Poveča fizično vzdržljivost

Če boste redno kolesarili, bo postopoma vaše telo postajalo vse odpornejše in utrjeno na vse tegobe, ki se v kolesarjenju lahko pripetijo. Prenašanje visokih naporov in kolesarjenje v vseh vremenskih razmerah vam bo dvignilo fizično moč in vzdržljivost.

7. Je dokaj varen in okolju prijazen šport

Vožnja s kolesom je varna, dokler se na kolesu počutimo udobno in prijetno. Zagotovo je vožnja varnejša na odmaknjenih poljskih in gozdnih poteh kot na prometni cesti. Pomembno je, da ves čas spremljate dogajanje med kolesarjenjem, le tako boste na vse dogodke ustrezno odreagirali.

Ker za poganjanje kolesa ne potrebujete drugega kot lastno energijo, je vožnja s kolesom prijazna do okolja, saj ga ne onesnažuje.

Na kolo za zdravo telo

Razloge za kolesarjenje bi lahko naštevali še dolgo. Ali se boste za kolesarjenje odločili, je v končni fazi odvisno od vas, volje in motivacije. Zavedajte se, da ni pomembno, ali se vozite z dragim ali preprostim in cenejšim jeklenim konjičkom. Morda je res, da se je prijetneje voziti z dragim in kakovostnim kolesom, a zagotovo vas bo tudi bolj bolela glava, če vam bodo takšno kolo ukradli.

Kar največ lahko storite zase in za okolico, je, da vam kolesarjenje predstavlja stil življenja. Kolo je lahko prevozno sredstvo na delo, v šolo ali zgolj v trgovino. Le odločiti se morate, katero kolo bo za vas najprimernejše, si ga priskrbeti, nato pa brž v akcijo.