Cestno ali mestno kolo

Izbrati cestno ali mestno kolo?

Kolesarjenje

Dnevi postajajo vse toplejši in na cestah je vse več kolesarjev. Morda se jim v kratkem nameravate pridružiti tudi sami, vendar pri sebi še nimate ustreznega kolesa. Pred nakupom opravite kratko raziskavo, s pomočjo katere boste izbrali pravo vrsto kolesa in tudi pravi model.

Ker sta med različnimi vrstami koles izjemno priljubljena mestno in cestno kolo, vam ju bomo na kratko predstavili. Izbira kolesa bo za vas tako enostavnejša, saj se bomo v današnjem prispevku osredotočili na njune bistvene razlike.

Cestno kolo za hitro in daljšo vožnjo

Če želite s kolesom po cesti narediti veliko kilometrov, vam priporočamo nakup cestnega kolesa oziroma specialke. Cestno kolo je najhitrejše in najlažje med vsemi vrstami koles. Ima ozke pnevmatike in večji okvir. Njegovo krmilo je v obliki rogov in nekoliko spuščeno, kar omogoča manjši zračni upor med vožnjo. Tudi sedež je nastavljen nekoliko nižje.

Cestno kolo Scott Speedster 10
Cestno kolo Scott Speedster 10 (Extreme Vital)

Ker cestno kolo ne zahteva veliko truda za poganjanje, je primerno za tekmovanja. Za vožnjo v dežju pa se uporaba cestnega kolesa ne priporoča, saj tanke in gladke gume na razmočenem cestišču ne zagotavljajo dovolj dobrega oprijema.

Mestno kolo za krajšo in udobno vožnjo

Mestno kolo je namenjeno ljubiteljem umirjene, mestne vožnje. Z njim se lahko odpravite do trgovine, pošte, v službo in po drugih opravkih. Zanj je značilna pokončna oblika in krajša medosna razdalja. V primerjavi s cestnim kolesom je precej počasnejše in ni primerno za daljše vožnje po cestah.

Mestno kolo Schwinn Cruiser ALU
Mestno kolo Schwinn Cruiser ALU (Extreme Vital)

Na večino mestnih koles lahko nameščate prtljažnike in košare. Sicer pa je ta vrsta koles največkrat že serijsko opremljena tudi z drugimi dodatki. To so strešica, luč in zvonec. Mestno kolo zagotavlja udoben položaj za krmilom, zato boste na njem imeli odličen pregled nad mestnim dogajanjem.

Odločitev je v vaših rokah

Verjetno ste se že dokončno odločili, ali boste po nakupu s seboj domov odpeljali cestno ali mestno kolo. Razlika med njima je dovolj očitna, tako da pri izbiri ne bi smeli imeti večjih težav:

  • Če si želite daljše in hitre vožnje, potem bo cestno kolo za vas odlična izbira.
  • Če želite kolesariti le nekaj kilometrov od vašega doma, pa izberite mestno kolo.

Ne glede na to, za katero vrsto kolesa se boste odločili, pa je v prvi vrsti najpomembneje, da boste po določenem terenu kolesarili s kakovostnim kolesom priznanega proizvajalca. Le na ta način si boste zagotovili, da bo vožnja s kolesom udobna in da vam bo kupljeno kolo tudi dovolj dolgo služilo.

Najboljša ponudba se nahaja v specializiranih kolesarskih trgovinah. Priporočamo vam, da preverite ponudbo podjetja Extreme Vital, pri katerem lahko celotno ponudbo najprej preverite na spletu, nato pa se odpravite v eno izmed štirih poslovalnic. Prepričani smo, da boste našli kolo, ki bo povsem ustrezalo vašim potrebam.