Zaprtost

9 razlogov za zaprtost (in kako jo odpraviti?)

Zdravje

Čeprav se na račun zaprtosti dogaja veliko šal, težave z zaprtjem v nas nikakor ne vzbujajo šaljivih občutkov, če jih sami doživljamo, temveč si želimo le olajšanja. Zaprtje oziroma nezmožnost rednega odvajanja blata je lahko posledica različnih sprememb v vsakdanjem življenju, stresa, potovanj in nepravilne prehrane z malo vlakninami.

Zaprtost povzroča veliko stranskih učinkov in slabega počutja, kot so polnost in bolečine v trebuhu, počasnost, trdo blato ter krvavitve in hemoroidi, ki so posledica napenjanja. Zaprtje je pogosta težava posameznikov. Navajamo 9 najpogostejših razlogov zanjo in nasvete, kako jo odpraviti.

Kaj povzroča zaprtost?

Najpogostejši razlogi za zaprtost so:

  1. slaba hidracija,
  2. počasna presnova,
  3. pomanjkanje aktivnosti,
  4. nosečnost,
  5. prehrana z uživanjem velike količine mlečnih izdelkov,
  6. stres,
  7. nezadostno odvajanje – zadrževanje blata,
  8. sindrom razdražljivega črevesja,
  9. zloraba odvajal.

Zaprtje je lahko le vmesna ovira zaradi zgoraj naštetih razlogov ali pa simptom začetka osnovne bolezni. V nobenem primeru ga ne smemo prezreti. Če se ne zdravi, lahko vodi v prolaps danke in hemoroide, zato svetujemo takojšen pregled pri osebnem zdravniku, ki vas bo po potrebi naročil k specialistu.

Vaš gastroenterolog bo med obiskom želel preveriti vaše simptome. Natančno mu morate povedati, kakšno je vaše iztrebljanje, kdaj se je zaprtje začelo in kaj ga lajša. Zdravnik lahko opravi preiskave, kot sta rentgensko slikanje ali kolonoskopija, da bi poiskal nepravilnosti ali bolezni.

5 nasvetov, kako odpraviti zaprtje

Nihče si ne želi zaprtja, zato navajamo nekaj domačih ukrepov, s katerimi si lahko pogosto pomagate sami in olajšate težave.

1. Ostanite hidrirani

Hidracija je osnovna stvar, ki jo je za nemoteno delovanje telesa potrebno ponotranjiti, saj lahko v nasprotnem primeru povzroči veliko neprijetnih težav. Ena od teh težav je tudi zaprtje. Med prebavo vaše debelo črevo absorbira vodo iz hrane, ki gre skozi njega.

Če ste dehidrirani, bo vaše telo iz debelega črevesa odvzelo vodo. Posledica tega je lahko suho blato, ki ga je težko odvajati. Nekateri menijo tudi, da pitje gazirane vode hitreje ublaži zaprtost kot negazirana voda.

2. V prehrano dodajte vlaknine

Blato, ki se zadržuje v prebavnem traktu, izgublja vodo in postane suho. Zaradi tega ga je težko odvajati. Prehranske vlaknine povečajo prostornost blata, zato se hitreje pretaka skozi prebavni trakt.

Vlaknine - živila
Z vlakninami bogata živila so predvsem sadje in zelenjava.

Priporočena dnevna količina vlaknin je od 20 do 38 gramov. Več vlaknin lahko v prehrano dodate z uživanjem jabolk, banan, fižola, zelenjave in polnozrnatih izdelkov. Povečanje vnosa vlaknin lahko zares ublaži zaprtje.

Vendar vlakna pri zaprtosti ne pomagajo prav vedno. Vlaknine so važen vir hranil in zelo pomembne za dobro prebavo, vendar ne odpravljajo vedno zaprtja. Če se zaradi dodajanja vlaknin počutite slabše, prenehajte in se posvetujte z zdravnikom.

3. Določite si čas za kopalnico in predvsem – vzemite si čas

Če si doma vzamete čas za zajtrk, kavo in stranišče ter ne hitite, lahko to olajša zaprtost. Hrana in kofein v nas pogosto povzročita občutek, da moramo iti na stran. Če je to doma, v svoji kopalnici, pa vam lahko še dodatno pomaga, da se sprostite in odvajate.

4. Ne zadržujte se, ko ste daleč od doma

Uporaba javnega ali tujega stranišča je lahko čuden občutek, vendar čakanje na odhod domov pomeni, da se blato zadržuje v debelem črevesu, se suši in ga je težje odvajati. Ne odlašajte z odvajanjem samo zato, ker ste odsotni od doma, saj sami sebi povzročate škodo in neprijetno počutje.

5. Redna aktivnost in preventiva

Ali ste vedeli, da lahko prekomerno sedenje povzroči zaprtje? Če ste aktivni, se telesni sistemi gibljejo, zato ni presenetljivo, da telesna vadba poskrbi tudi za aktivnost črevesja. Vsaj 150 minut vadbe na teden lahko pomaga ohranjati nemoteno delovanje prebavnega sistema.

Telesna aktivnost
Z redno aktivnostjo boste izboljšali svojo prebavo.

Večina ljudi se občasno srečuje z zaprtjem, ki ga lahko s spremembo življenjskega sloga enostavno odpravite doma. Za nekatere pa je lahko to tudi dolgotrajna težava, ki ji vsakodnevni nasveti za lajšanje simptomov doma ne bodo pomagali. Če trpite zaradi zaprtosti trikrat na teden ali večkrat, imate kri v blatu ali doživljate nepojasnjeno izgubo telesne teže ali bolečine, nikar ne oklevajte in se še danes naročite na pregled pri specialistu.