Pancerji za smučanje

Kako izbrati ustrezne pancerje?

Zimski športi

Pancerji oziroma smučarski čevlji so verjetno najpomembnejši del smučarke opreme, od katerih je odvisno udobje, zmogljivost in nadzor pri smučanju. Če si želite zagotoviti kar največje užitke na snegu, je ključnega pomena, da izberete ustrezne pancerje za svoje noge.

Toda, kje sploh začeti, ko gre za izbiro smučarskih čevljev? Za vas smo pripravili nekaj koristnih nasvetov, ki jih je potrebno upoštevati, če se želite izogniti neprijetnim bolečinam na snegu.

Trdota pancerjev odvisna od smučarskega znanja

Smučarjem začetnikom se priporočajo mehkejši pancerji, kar jim omogoča lažje ohranjanje ravnotežja. Trdi smučarski čevlji omogočajo optimalen prenos energije s čevljev na smuči, zato so bolj primerni za zahtevne smučarje. Stopnjo trdote določa FLEX indeks, nanj pa vplivata tudi teža in višina smučarja, zato ju nikar ne spreglejte.

Velikost pancerjev po sistemu Mondopoint

Ko izbirate pravo velikost pancerjev, pozabite na velikost vaših drugih obuval. Velikost smučarskih čevljev se namreč določa po sistemu Mondopoint. Gre za mednarodni standard, ki temelji na dolžini stopal, izraženi v centimetrih, zato si je pred nakupom priporočljivo izmeriti njihovo dolžino.

Pomembna tudi širina smučarskih čevljev

Ne pozabite pa tudi na širino stopal. Nekatere blagovne znamke so znane po tem, da izdelujejo smučarske čevlje, ki so prilagojeni ožjim stopalom, druge pa se prilegajo širšim stopalom. V grobem je ozko stopalo opredeljeno z manj kot 99 mm, široko pa z več kot 103 mm, pri čemer se širina meri v najširši točki stopala. Podatek o širini pancerjev dobite v opisu njihovih tehničnih lastnostih.

Izbira pancerjev glede na namembnost

Pri izbiri smučarskih čevljev je pomemben podatek, po kakšnem terenu najraje smučate in kako dober smučar ste. Če iščete smučarske čevlje za urejene proge, lahko izbirate med visoko zmogljivimi in nekoliko manj zmogljivimi pancerji. Če se pogosteje odločate za smučanje izven urejenih prog, so priporočljivi freeride smučarski čevlji. Za vse tiste, ki želite združiti hojo in smučanje, pa so na voljo turni pancerji.

Najpogostejše napake pri izbiri pancerjev

Nakup smučarskih čevljev ni ravno poceni podvig, zato je še toliko pomembneje, da izberete prave. Te boste zagotovo našli, če se boste izognili nekaterim najpogostejšim napakam:

  • pri izbiri pretirano poslušate mnenja drugih;
  • izbira prevelikih smučarskih čevljev;
  • izbira preozkih ali preširokih smučarskih čevljev;
  • izbira pancerjev z neprimerno trdoto;
  • pretiran poudarek zunanjemu videzu;
  • varčevanje na račun kakovosti.

Kje poiskati kakovostne smučarske čevlje?

V resnici je nakup pancerjev lahko zelo zahtevna naloga. Zanjo si je potrebno vzeti čas in temeljito preveriti trenutno ponudbo, še posebej če želite svojim nogam privoščiti le najboljše. Izjemno pestra ponudba vas čaka v Extreme Vital, ki poleg fizičnih poslovalnic vključuje tudi spletno trgovino.

Tam so vam na voljo visoko kakovostni pancerji, primerni tako za začetnike in rekreativce kot za zahvetnejše smučarje in profesionalce. Razvrščeni so v tri kategorije, in sicer:

  • on-piste smučarski čevlji,
  • turni smučarski čevlji,
  • freeski smučarski čevlji.

Posebno ponudbo predstavljajo otroški pancerji, pri katerih morate biti še posebej previdni.

On-piste smučarski čevlji

V kategoriji on-piste pancerjev boste našli visoko zmogljive modele priznanih blagovnih znamk, kot so Salomon, Nordica, Fischer, Lange, Atomic, Dalbello in Tecnica. Ti bodo s svojimi lastnostmi zadovoljili različnim potrebam smučarjev. Ženski modeli so vam na voljo z indeksom trdote med 60 in 110, medtem ko imajo moški modeli na voljo indeks trdote med 90 in 130.

Smučarski čevlji Nordica Sportmachine 110 (2022)
Smučarski čevlji Nordica Sportmachine 110 (Extremevital.com)

Za vse tiste, ki zaradi težav s stopali težje najdejo idealne pancerje, so na voljo tudi takšni, ki nudijo popolno prilagodljivost školjke. Poseben postopek segrevanja zunanje školjke opravi strokovno osebje v prodajalnah Extreme Vital, s čimer se školjka popolnoma prilagodi obliki vašega stopala.

Turni smučarski čevlji

Trgovina Extreme Vital pa se lahko pohvali tudi z izjemno pestro ponudbo turnih smučarskih čevljev. Blagovne znamke, kot so Dynafit, Dalbello, Scarpa, Salomon, Atomic in Fisher so sinonim za kakovost, zato ni strahu, da ne bi našli pancerjev, ki jih boste z veseljem uporabljali.

Turni smučarski čevlji Scarpa Maestrale RS
Turni smučarski čevlji Scarpa Maestrale RS (Extremevital.com)

Vsi turni modeli so še posebej lahki, poseben mehanizem v gležnju pa omogoča neovirano gibanje. Pestra ponudba, v kateri so modeli različnega cenovnega razpona, je zagotovilo, da lahko vsakdo najde nekaj zase.

Freeski smučarski čevlji

Za freeski smučarske čevlje je značilno, da so nekoliko trši, kar omogoča smučanje izven urejenih smučišč brez večjega napora.

Freeski smučarski čevlji Dalbello Panterra (2022)
Freeski smučarski čevlji Dalbello Panterra (Extremevital.com)

V ponudbi Extreme Vital boste našli smučarske čevlje priznane blagovne znamke Dalbello, ki se lahko pohvalijo s posebnim sistemom, s katerim lahko strokovno usposobljeni prodajalci v športni trgovini Extreme Vital dosežejo popolno prileganje vašim stopalom.

Otroški smučarski čevlji

V Extreme Vital pa se najdejo tudi modeli pancerjev za najmlajše smučarje. Kakovostni otroški smučarski čevlji so primerni za vse tiste mlade smučarje, ki so prvič na snegu, in tudi vse tiste, ki že dobro vijugajo po snežni površini. Toda le, če so pancerji primerno izbrani.

Otroški smučarski čevlji Roces Idea Up small (2022)
Otroški smučarski čevlji Roces Idea Up small (Extremevital.com)

Vsekakor je priporočljivo, da pancerje pred nakupom preizkusite. Če se odločate za nakup preko spleta, se prepričajte, ali jih lahko zamenjate. Seveda pa lahko kadarkoli obiščete tudi prodajalne Extreme Vital, kjer lahko visoko kakovostne smučarske čevlje izberete s pomočjo izkušenih prodajalcev.