Mondo Point

Mondo Point – številka smučarskih čevljev

Zimski športi

Smučanje po zasneženih strminah je za marsikoga neprecenljiv užitek, vendar le ob primerni izbiri smučarske opreme, v nasprotnem primeru pa vam lahko predstavlja pravo smučarsko moro. Napačna izbira smučarskih čevljev je tako ključnega pomena, saj vas lahko privede do večjih težav.

Danes se ob kupovanju smučarskih čevljev zdi, da bi morali imeti za to že kakšno posebno izobrazbo, saj nam je na voljo ogromno modelov smučarskih čevljev različnih blagovnih znamk, materialov, velikosti, trdot itd. Ne glede na to pa je najpomembnejša izbira primerne velikosti pancerjev, s čimer se izognemo marsikateri težavi, ki bi nas lahko odvrnila od smučanja.

Nepravilna velikost smučarskih čevljev je razlog za težave

Smučarski čevlji Atomic Hawx Prime 110SSte med smučanjem že kdaj občutili bolečine, krče, žulje ali celo mrtvičenje? Potem obstaja velika verjetnost, da so vaši smučarski čevlji preveliki. Ja, prav ste slišali. Preveliki, in ne premajhni, kot je običajno zmotno mnenje večine. Premajhne smučarske čevlje si odrasli zelo redko kupimo, to je običajno bolj problem otrok, ko jim noga še vedno raste.

Da bi se izognili vsem neprijetnim težavam, si je potrebno za nakup smučarskih čevljev vzeti dovolj časa, predvsem pa imeti veliko mero potrpežljivosti. Le-ta je še posebej pomembna takrat, ko kupujete smučarske čevlje za otroke, ki običajno še ne znajo povedati, kje jih smučarski čevelj moti.

Velikost smučarskih čevljev se meri po lestvici Mondo Point

Najbolj enostaven način, kako določiti velikost smučarskih čevljev, je s pomočjo lestvice Mondo Point (zapisano lahko tudi skupaj – Mondopoint). Ta temelji na dolžini noge v centimetrih in jo je razvila Mednarodna agencija za standardizacijo (ISO). To pomeni, da če je vaše stopalo dolgo 27,5 cm, je tako imenovana mondo številka 27,5.

Tabela velikosti smučarskih čevljev

Če ste se že kdaj odpravili v prodajalno s smučarskimi čevlji, veste, da vam s pomočjo posebnega merila izmerijo vaše stopalo. V tem primeru je dobro, da imate obute smučarske nogavice, saj bo na ta način izmerjena vrednost najboljši približek mondo številki.

Upoštevanje lestvice Mondo Point za nakup prek spleta

Je že res, da je za nakup smučarskih čevljev priporočljivo čevlje tudi preizkusiti, vendar v primeru, ko najdete resnično mamljivo ponudbo na spletu, je vredno razmisliti tudi o nakupu prek spleta.

V tem primeru vam je Mondo Point lestvica lahko v veliko pomoč. Doma si izmerite stopalo, za kar potrebujete papir in meter. S stopalom stopite na papir s peto tik ob steni ter izmerite dolžino od pete do palca. Ne pozabite izmeriti obeh stopal, pri čemer morate upoštevati manjše stopalo.