Nepravilna drža

Kako nevarna je v resnici nepravilna drža?

Zdravje

Nekateri zdravniki opozarjajo, da je nepravilno ali dolgotrajno sedenje nova oblika kajenja. Poleg stresa, neprimerne prehrane ter drugih nezdravih razvad je namreč ravno nepravilna drža pri sedenju in sedenje na sploh tisti faktor, ki najpogosteje načenja zdravje ljudi. Dejstvo je, da prekomerno sedenje povečuje telesno maso, upočasnjuje delovanje možganov in povzroča otekanje nog. Na dolgi rok je to povezano celo s hujšimi boleznimi, na primer s srčnimi boleznimi, sladkorno, težavami z jetri in ledvicami.

Nepravilna drža se torej pogosto odraža predvsem pri sedenju in skriva številna tveganja. Naše telo je v resnici ustvarjeno za gibanje. Kri po telesu pravilno kroži samo, če se gibamo. Korist od tega imajo tudi živčne celice. Nepravilno in dolgotrajno sedenje tako lahko privede do najrazličnejših težav.

Težave, ki nastanejo kot posledica nepravilnega sedenja

Nepravilno ter dolgotrajno sedenje lahko privede do ukrivljene hrbtenice, do zmanjšanja količine kisika, ki napolni pljuča ter pride do krvi. Otečejo ali otrpnejo nam noge, med sedenjem je razgrajevanje maščobe v krvi manjše kot pri gibanju. Upočasni se tudi delovanje možganov, torej zaradi manjše količine kisika v pljučih ter krvi. V praksi se to pozna pri zmanjšani koncentraciji.

Dolgoročnejše posledice nepravilne drže pri sedenju

Zlasti strokovnjaki s področja zdravstva na podlagi novejših raziskav opozarjajo na to, da so posledice nepravilne drže pri sedenju oziroma dolgotrajnega sedenja lahko tudi dolgoročnejše. Posledice se lahko kažejo celo v obliki nekaterih vrst raka, srčnih bolezni, lahko se razvije sladkorna bolezen, pojavijo se težave z ledvicami in jetri. Zaradi nedejavnosti vsako leto po svetu umre več milijonov ljudi.

Rešitev za težavo je seveda veliko, obenem pa so precej preproste. Če torej doma ali na delovnem mestu večino časa presedite za računalnikom, poskusite v tem času imeti čim bolj zravnano hrbtenico. Prav tako se poskušajte več gibati. Na vsake pol ure se vam splača nastaviti opomnik, da se vsaj malce sprehodite po pisarni ali po stanovanju. Telo vam bo zagotovo hvaležno.

Za minimalno obremenitev telesa bi morali torej sedeti povsem sproščeno. Naslonjeni bi morali biti na naslonjalo stola, saj na ta način vse teže telesa ne držimo sami, ampak nam pri tem pomaga stol. Takšna oblika sedenja nam lahko omogoči, da pod mizo zlahka stegnemo noge, s tem pa poskrbimo za izboljšanje pretoka krvi.

Ključno je tudi to, da so ekran, tipkovnica in miška pomaknjeni k nam in se na ta način izognemo prekomernemu seganju po njih. Slednje namreč povzroča tako imenovano želvjo držo. Četudi vam uspeva dosegati takšen udoben položaj med sedenjem, ne smete pozabiti na vmesne krajše odmore.

Preberite tudi: Pravilna drža za zdravo hrbtenico: kaj morate vedeti?