Priljubljenost energijskih gelov

3 razlogi za priljubljenost energijskih gelov

Športna prehrana

Če bolj ali manj redno trenirate kakšen šport in se udeležujete tekmovalnih prireditev, ste energijske gele verjetno preizkusili tudi sami. Težko namreč najdemo športnika z vrhunskimi rezultati, ki tovrstnega dodatka med tekmami in treningi ne bi redno uporabljal. Na trgu so energijski geli namreč neredko označeni kot žepno gorivo za učinkovito podporo v najtežjih situacijah.

Športni energijski geli so pravzaprav mešanica enostavnih in hitro prebavljivih ogljikovih hidratov. Navadno gre za kombiniranje maltodekstrina, dekstroze in fruktoze. Različni viri ogljikovih hidratov so dobrodošli, ker gel posledično bolj postopoma dovaja energijo utrujenim mišicam. Na sploh veljajo za izjemno popularne izdelke, ki jih lahko kupite v specializiranih prodajalnah s športno opremo in dodatki.

V nadaljevanju navajamo nekaj ključnih razlogov, zakaj so energijski geli tako zelo priljubljeni.

1. Visoka kalorična vrednost

Glavna prednost uporabe energijskega gela je zaradi zgoščene strukture večja kalorična vrednost v primerjavi s športnimi napitki glede na količino. Zaužitje gela dvigne nivo krvnega sladkorja, s tem pa učinkovito poveča nivo energije ter vzdržljivosti. Porast energije se začuti približno po petih minutah po zaužitju.

2. Praktično pakiranje za enkratno uporabo

Tudi pakiranje energijskih gelov za enkratno uporabo je izjemno praktično. Po uporabi med aktivnostjo ga lahko preprosto odvržete. Seveda je uporaba gelov odvisna od intenzivnosti ter trajanja vadbe.

Energijski geli High5 Aqua Gel
Energijski geli High5 Aqua Gel (Extremevital.com)

Zaužitje enega gela strokovnjaki priporočajo na vsakih 30 do 45 minut intenzivne vadbe. Seveda je daleč najpomembneje, da uporabo prilagodite sebi in svojim potrebam. Pred tekmo je gel obvezno treba preizkusiti, da lahko ugotovite, kako se na uporabo odziva vaša prebava. Po uporabi ne smete pozabiti popiti dovolj tekočine. Tako boste gelu omogočili precej lažjo in hitrejšo presnovo v prebavilih.

3. Na voljo najrazličnejši energijski geli

Na trgu so vam na voljo številni energijski geli, in to najrazličnejših proizvajalcev. Tudi najzahtevnejši uporabniki lahko izberejo gel, ki jim najbolj ustreza. Seveda je ključno, da so takšni izdelki kupljeni v specializiranih prodajalnah.

Energijski geli High5 EnergyGel
Energijski geli High5 EnergyGel (Extremevital.com)

V zadnjem obdobju so nadvse priljubljena izbira geli, ki so jim dodani elektroliti za hidracijo ter različni stimulansi, najpogosteje v obliki kofeina. Po raziskavah strokovnjakov kofein za vzdržljivost med vadbo ne povzroča dehidracije.

Povečuje sposobnost koncentracije ter vzdržljivosti. Kljub temu pa je pretirana uporaba neredko povezana s stranskimi učinki bolečin v prebavilih ter z drisko. Tudi zaradi slednjega je še toliko pomembneje preizkusiti čim več različnih gelov ter tako oceniti, kateri vam najbolj odgovarja in kot takšen dobro deluje v praksi.