Učenje otroka smučanja

4 nasveti, kako otroka naučiti smučanja

Zimski športi

Kdaj pravzaprav pričeti z učenjem smučanja? Mnenja strokovnjakov so v tem primeru dokaj enotna. Splošno pravilo je, da z učenjem lahko pričnemo nekje pri treh ali štirih letih. Po drugi strani pa so nekateri malčki že pri letu in pol dovolj stabilni, da jim ravnotežje ne dela težav. Tako lahko že tedaj pogumno stopijo na smučke.

Ko otroka želimo naučiti smučanja, je na začetku ključnega pomena, da ga ne silimo, če še ne želi na smuči. S tem lahko razvijemo odpor do aktivnosti. Učenje mora nekaj časa potekati v obliki igre. Vse skupaj bo precej enostavneje, če se malček prvič po belih strminah spusti skupaj s svojimi sovrstniki.

Navajamo še nekaj koristnih nasvetov, ki jih je dobro upoštevati pri smučarskem učenju malčkov.

1. Učenje smučanja mora potekati postopoma

Otroka obvezno najprej dobro seznanite z vso potrebno smučarsko opremo. Obuje naj se v smučarske čevlje, v njih naj hodi in poskakuje. Na ta način bo njegova predstava, kako se smučarski čevlji vpenjajo v smuči, bistveno boljša. Učenje smučanja naj se nato nadaljuje z drsenjem in vlečenjem na smučeh. Otroka nežno primite za roke ter ga vlecite, da bo lahko dobil občutek, kako se na smučeh kakovostno stoji. Ob tem ga naučite, kako se ob padcu kar najhitreje pobrati.

Nato počasi pričnite z vpeljevanjem vaj za še boljše ravnotežje na smučeh. To lahko storite z izmeničnim dvigovanjem smuči ter s poskakovanjem. Otroka naučite tudi štamfanja, kjer boste morali imeti precej veliko mero potrpežljivosti. Če malčka smučanja učite direktno na smučišču, je pametno, da ga najprej navadite na vožnjo s tekočim trakom, šele nato še s krogci.

2. Otroka podučite o pomembnosti varnosti na smučišču

Ko otroka navajate na smučanje, je ključnega pomena tudi to, da ste mu sami najboljši zgled. Zgledi namreč močno vlečejo, zato med učenjem smučarsko čelado uporabljajte tudi sami. Zaščitna čelada je za malčka v vsakem primeru obvezna. Njena uporaba pa spodbuja otroka, da jo bo redno uporabljal, tudi ko bo starejši.

Razložite mu, kaj varnost pomeni na smučišču. Otroku natančno in jasno opišite vsak kos zaščitne opreme in ob tem navedite še funkcije posameznih elementov opreme. Lahko ste prepričani, da vas bo poslušal z velikim zanimanjem.

3. Za učenje izberite primerno smučišče

Zagotovo niso vsa smučišča dovolj primerna za učenje smučanja naših najmlajših družinskih članov. K sreči pa je pri nas precej veliko smučarskih središč, kjer se mali junaki na belih strminah lahko počutijo varno in prijetno. Med drugim so to na primer Kranjska Gora, Krvavec in Rogla.

Za družine je še posebej prijazen Krvavec. Tam se lahko po smučanju otroci sproščajo na različnih igralih. Tudi Kranjska Gora velja za tradicionalno družinsko destinacijo in je kot nalašč za učenje smučanja. Če bi učenje otroka raje prepustili strokovnjakom, vam je tam na voljo široka paleta različnih tečajev smučanja. Zabavnih in učnih uric smučanja zagotovo nikoli ne zmanjka niti na Rogli. Piko na i na tej destinaciji vedno daje pravljična hiška na smučišču oziroma Zlodejeva dežela.

4. Učenje smučanja lahko prepustite strokovnjaku

Če svojega otroka želimo res dobro naučiti smučanja ali katere koli druge zimske aktivnosti ter sami še zdaleč nismo dovolj vešči v tem, je treba učne ure smučanja prepustiti strokovnjakom. Na večini od naših smučišč ponujajo tečaje oziroma šolo smučanja tudi za najmlajše udeležence. Seveda pa ste otroku lahko ob tem v veliko spodbudo že s tem, da se nahajate v neposredni bližini in navijate za njegove nove dosežke.

Najbolj pogumni malčki bodo samo po nekaj dnevih vaje zelo hitro napredovali. Po položnejšem klancu bodo zmogli prevoziti tudi nekoliko daljše razdalje. Kaj kmalu pa s takšnimi malčki lahko brez pomislekov sami obiščete smučišče z urejenimi položnimi progami.