Otrok ob kolesu

Kako otroka pripraviti na vožnjo s kolesom?

Kolesarjenje

Preden se bo vaš mali junak usedel na pravo otroško kolo, bo moral dobro preizkusiti še nekatera druga prevozna sredstva, na primer tricikel, kolo s pomožnimi koleščki ali poganjalec. Učenje vožnje s kolesom bo od otrok, ne nazadnje pa tudi od vas, zahtevalo veliko mero vztrajnosti in potrpežljivosti. Kolesarjenje je namreč ena od zahtevnejših motoričnih spretnosti.

Najpomembneje je, da ob prvih neuspelih poizkusih niste preveč razdražljivi ter slabe volje, saj to ne bo dobro vplivalo na izkušnjo vašega malčka. Kako torej otroka naučiti kolesariti, smo vam zaupali v nadaljevanju.

Ključni koraki pri učenju

Če otroku in sebi na najboljši način želite olajšati učenje vožnje s kolesom, se morate držati pomembnih treh korakov. Prvi korak vključuje hojo, tek ter zaustavljanje; drugi vožnjo v prostem teku brez ter z zavijanjem; tretji pa vožnjo s pedali.

Otroško kolo Specialized Riprock 12 Boys
Otroško kolo Specialized Riprock 12 za fante (Extreme Vital)

Za učenje kolesarjenja je treba izbrati tudi dobro okolje. Priporočamo vam stadion s tartansko podlago ali asfaltirano parkirišče, kjer ni ovir in prometa. Že pri samem učenju je bistvenega pomena tudi to, da otroka navajate na uporabo čelade. S tem ga boste prav tako obvarovali ob morebitnih padcih. Najbolje je, da mu poleg kakovostne čelade priskrbite še dobre rokavice in ščitnike za komolce ter kolena.

Prilagoditev kolesa glede na otrokovo velikost

Ko boste z malčkom našli ustrezen prostor za učenje, je na vrsti prilagoditev kolesa glede na višino otroka, saj se mora med vožnjo počutiti stabilno in varno. Sedež mu spustite do višine, da bo lahko imel obe nogi hkrati na tleh. Ne spreglejte tudi prispevka, v katerem smo zapisali, kako izbrati ustrezno kolo za otroka.

Poganjalec Dema Beep Air
Poganjalec Dema Beep Air za pripravo na kolesarjenje (Extreme Vital)

Prve metre naj malček prične s preprosto hojo in tekom na kolesu; na kolesu sedi in se poganja z nogami, podobno kot je to počel že na poganjalcu, če ste ga pred tem z njim navajali na vožnjo. Sledi učenje varnega zaviranja in zaustavljanja. To bo otrok lahko počel z zavorami na krmilu ali s premikom pedal v nasprotno smer.

Prosti tek in zaviranje ter vožnja s pedali

Ko otrok na kolesu že usvoji hojo v teku, je čas, da dvigne obe nogi, vendar ne previsoko, saj morajo biti še vedno dovolj blizu, da lahko z njimi varno stopi na tla. Vožnji v prostem teku sledi učenje zavijanja. Najprej naj malček zavije le malo v levo in desno, kasneje mu lahko na pot postavite stožce, okoli katerih bo moral voziti.

Najzahtevnejši del učenja je prvi zagon. Otrok naj ima na tleh obe nogi. Iz tega položaja naj dvigne eno nogo ter jo previdno položi na pedalo; to naj bo višje od drugega, da bo malček lahko imel dovolj moči za potisk pedala navzdol. Vajo naj ponavlja z obema nogama. V tej fazi učenja je pomembno, da otroku nudite nekaj dodatne opore – držite ga za zadnji sedež.

Več o učenju kolesarjenja: http://www.vrtec-metulj.si/kolesarjenje.html