Nakup pancerjev

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu pancerjev?

Zimski športi

Če smuči predstavljajo daleč najpomembnejši del opreme za smučanje, smučarski čevlji oziroma pancerji predstavljajo drugi najpomembnejši del. V kolikor so čevlji za smučanje pravilno izbrati, poskrbijo, da je noga med vijuganjem po belih strminah na svojem mestu. Poleg tega se občutki s smuči lahko nemoteno prenašajo na smučarja.

Dobre pancerje pa je še toliko pomembneje izbrati, ker ste vanje praviloma obuti ves dan, in to lahko v precej neugodnih razmerah. Seveda pa gre omeniti tudi dejstvo, da nakup smučarskih čevljev lahko kar konkretno udari po denarnici. Zato je previdnost pri izbiri vsekakor na mestu!

Izbira velikosti smučarskih čevljev

Najprej morate poiskati pancerje v pravi velikosti, kar pa ni tako preprosto, kot je videti na prvi pogled. Pri izbiri se morate posvetiti izdatni meri natančnosti in sistematike. Na začetku si natančno izmerite stopala, saj večina proizvajalcev svoje izdelke označuje s tako imenovano mondo klasifikacijo. Ta omogoča zanesljivo primerjavo med različnimi proizvajalci.

Smučarski čevlji Nordica Speedmachine 100
Smučarski čevlji Nordica Speedmachine 100 (Extreme Vital)

Večina od proizvajalcev z eno številko zunanje školjke pokriva dve številki stopala. Pri pomerjanju morate obuti oba čevlja, ju trdo zapeti in ju na nogah imeti najmanj deset minut. Pri tem se postavite v smučarsko prežo. Kolena potisnite nekoliko naprej ter ugotovite, ali je noga z vseh strani enako dobro objeta. Izjemno pomembno je, da je tudi peta trdno na svojem mestu. Najbolje je, da pomerite čim več različnih modelov.

Izbira trdote smučarskih čevljev

Enako pomembna kot je velikost pancerja, je pomembna tudi trdota oziroma »flex«. Kakšna trdota je najustreznejša za vas, je zlasti odvisno od nivoja smučarskega znanja pa tudi od same teže. Trši pancerji so namenjeni smučarjem z zelo dobrim znanjem ali večjo telesno težo.

Smučarski čevlji Tecnica Mach1 120 Medium Volume
Smučarski čevlji Tecnica Mach1 120 Medium Volume (Extreme Vital)

Če ste povprečen rekreativec, ne posegajte po pretrdih čevljih, ker si boste v tem primeru zmanjšali užitek na snegu, obenem pa boste v njih zelo težko zdržali ves dan. Naj na tem mestu omenimo še to, da so ženski smučarski čevlji mehkejši od moških.

Štiri osnovne skupine smučarskih čevljev

Pancerji, med katerimi lahko izbirate na trgu, se delijo na vsaj štiri osnovne skupine, pri katerih so upoštevani naslednji dejavniki:

  • smučarsko znanje,
  • število smučarskih dni,
  • spol.

Posebni modeli so denimo namenjeni ženskam, ki jih pogosto zebe v noge. Takšne čevlje odlikuje kombinacija udobja ter odlične toplotne zaščite. Tako boste lahko našli modele z možnostjo gretja s posebnimi grelci.

Več o skupinah smučarskih čevljev vam bodo zaupali v trgovini s smučarsko opremo, kjer boste kupovali pancerje za nove podvige na zasneženih terenih. Svetujemo vam, da preverite tudi specializirano trgovino Extreme Vital, kjer boste lahko izbirali med celo vrsto priznanih blagovnih znamk in modelov.