Suhe in razpokane ustnice

Kako poskrbeti za suhe in razpokane ustnice?

Zdravje

Skrb za ustnice je ključnega pomena skozi vse leto, saj so izpostavljene različnim vremenskim vplivom, ki lahko povzročijo, da razpokajo, so skeleče, srbeče ali celo zakrvavijo. Ne glede na to, ali je poletje ali zima, je pravilna nega ustnic ključna za ohranjanje njihovega zdravja in lepote.

Na srečo imamo na voljo kar nekaj različnih izdelkov za nego in zaščito ustnic, veliko pa lahko pripomoremo tudi sami, in sicer na popolnoma naraven način. Oglejmo si, kako poskrbeti za zaščito ustnic pred temperaturnimi spremembami in vetrom.

Kreme in balzami za ustnice

Kreme in balzami so odlična rešitev za vlaženje in negovanje suhih ter razpokanih ustnic. Vsebujejo sestavine, kot so naravna olja, masla, vitamini in antioksidanti, ki pomagajo obnoviti in zaščititi kožo ustnic. Pomembno je izbrati kremo ali balzam, ki je bogat z vlažilnimi sestavinami, kot so karitejevo maslo, kokosovo olje, mandljevo olje in vitamin E.

Balzam za ustnice Mawaii WinterCare LipCare SPF 20 (12 ml)
Balzam za ustnice Mawaii WinterCare LipCare SPF 20 (Extremevital.com)

Eden takšnih izdelkov je zagotovo balzam za ustnice Mawaii WinterCare LipCare SPF, ki ga najdete v trgovini Extreme Vital. Balzam vsebuje karitejevo maslo, jojobino olje in pantenol, ki delujejo pomirjujoče in skrbijo za hitro obnovo poškodovane kože.

Krema in balzam za ustnice Mawaii SunCare DuoCare SPF 30
Krema in balzam za ustnice Mawaii SunCare DuoCare SPF 30 (Extremevital.com)

Lahko pa si omislite kar dva izdelka v enem, in sicer kremo za obraz in balzam za ustnice Mawaii SunCare DuoCare SPF 30. Na ta način boste zaščitili kožne celice pred UV sevanjem, onesnaževalcem iz zraka in prostimi radikali, aloe vera pa bo imela na vašo kožo izjemno poživljajoč vpliv.

Nasveti za zaščito ustnic po naravni poti

Poleg uporabe kakovostnih krem in balzamov lahko za dodatno zaščito ustnic poskrbimo še z uporabo nekaterih naravnih metod. Spodaj sledi nekaj preprostih načinov za zaščito ustnic pred temperaturnimi spremembami in vetrom.

  • Vlaženje z vodo. Ustnice potrebujejo zadostno hidracijo, zato poskrbite, da boste spili dovolj vode čez dan. Hidrirano telo bo pomagalo ohranjati ustnice vlažne in preprečiti njihovo izsušitev.
  • Uporaba naravnih balzamov. Naravni balzami za ustnice, ki vsebujejo vlažilne sestavine, kot sta čebelji vosek in kokosovo olje, so odlična izbira za zaščito pred vremenskimi vplivi.
  • Izogibanje slanim in začinjenim živilom. Slana in začinjena hrana lahko poslabša stanje ustnic, zato se poskusite izogibati pretiranemu uživanju takšnih živil. Vsekakor pa ne pozabite piti dovolj vode.
  • Uporaba naravnih vlažilnih mask. Občasno uporabite naravne vlažilne maske za ustnice, ki jih lahko pripravite sami doma. Nekaj učinkovitih sestavin za takšne maske: med, olivno olje, aloe vera gel, karitejevo maslo. Nanesite masko na ustnice, pustite delovati nekaj minut, nato pa jo nežno sperite.
  • Izogibanje grizenju in lizanju ustnic. Navada grizenja ali lizanja ustnic lahko povzroči še večjo suhost in razpoke.
  • Uporaba vlažilnika zraka. Vlažen zrak pomaga ohranjati ustnice vlažne. Če je zrak v vašem okolju suh, uporabite vlažilnik zraka, da boste vzdrževali primerno vlažnost zraka v prostoru.
  • Izogibanje neposrednemu vetru. Veter je eden od glavnih vzrokov za suhe in razpokane ustnice. Ko se odpravljate ven v hladno vreme, poskrbite, da bodo ustnice zaščitene s šalom. Veter pa ustnice izsušuje tudi poleti, zato jih primerno zaščitite.

Skrb za suhe in razpokane ustnice je ključnega pomena za njihovo zdravje in videz. S kombinacijo uporabe krem in balzamov za ustnice ter naravnih načinov za zaščito lahko ohranite ustnice vlažne, negovane in zaščitene pred škodljivimi vplivi okolja.

Ne pozabite, da je skrb za ustnice pomembna skozi vse leto, ne glede na vremenske razmere. Nihče si ne želi skelečega občutka ob vsakem dotiku, poljubu ali hranjenju. In ker so ustnice vedno na ogled vsem, si seveda želimo, da so zdrave in lepe.